Daca vrei sa devii asistent maternal profesionist, poti aplica la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, care isi dezvolta reteaua de asistenti maternali si face o selectie in vederea atestarii si angajarii persoanelor interesate. Asistentul maternal profesionist este o persoana fizica, atestata, care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea copilului pe care il primeste in plasament.
Vezi si Care este rolul asistentului maternal in pregatirea copilului pentru adoptie
Conditiile pe care persoanele interesate trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:
- domiciliul legal si real pe raza Sectorului 6
- spatiu suficient pentru copil
- fara probleme medicale
- fara cazier
- sa nu fie pensionat pe caz de boala.
Asistentii maternali sunt obligati sa asigure integrarea copilului in viata sociala (inscrierea la gradinita, scoala etc.), sa asigure cresterea si ingrijirea copilului (inscrierea la medicul de familie, regim alimentar corespunzator varstei, respectarea tratamentului medicamentos, evaluarea medicala periodica a copilului), sa participe la intalnirile copiilor cu familia naturala sau adoptiva, sa pregateasca copilul in vederea integrarii in familia naturala sau adoptiva si sa pastreze confidentialitatea informatiilor despre copii.
Cei interesati sa devina asistenti maternali trebuie sa treaca prin procesul de atestare, respectiv, evaluarea sociala, psihologica, cursul de formare initiala si atestarea.
Asistentii maternali primesc un salariu de baza + sporuri (vechime, conditii de munca deosebite, copii cu handicap etc.), iar copilul luat in plasament primeste alocatie de stat si alocatie de plasament.
Persoanele apte de munca, cu domiciliul pe raza Sectorului 6, ce dispun de spaţiu locativ, nu au probleme de sanatate şi doresc sa ingrijeasca la domiciliul propriu un copil, sunt rugate sa sune la 021/317.63.11/int. 225.
Activitatile sunt finantate prin intermediul proiectului POCU/480/4/19/127169 „TEAM – UP: Progres in calitatea ingrijirii alternative a copiilor”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei. Prioritatea de investitie 9.iv: Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, apel de proiecte POCU/480/4/19/19/Operatiune compozita OS. 4.5, 4.14 – Reducerea numarului de copii si tineri plasati in institutii, prin consolidarea retelei de asistenti maternali.
Proiectul este derulat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) in calitate de Beneficiar, in parteneriat cu cele 47 de Directii Generale de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului. Mai multe informatii despre acest proiect puteti gasi pe site-ul ANPDCA: http://www.copii.ro/programe_inter/team-up-progres-in-calitatea-ingrijirii-alternative-a-copiilor-cod-smis
Vezi si Ce inseamna plasament familial sau asistenta maternala