Primele doua cazuri de West Nile din acest an, de la Braila, au fost confirmate la un copil de 11 ani si la o femeie de 69 de ani, care au fost intepate de tantari. Directia de Sanatate Publica a luat primele masuri de alertare a institutiilor abilitate. Cei doi pacienti sunt in afara pericolului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pana la aparitia cazurilor din Braila, la nivelul intregii tari, au fost inregistrate 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti.
Citeste si Tine tantarii la distanta!
Potrivit reprezentantilor DSP Braila, in ambele cazuri este vorba despre forme usoare ale bolii, iar persoanele au primit tratament si au fost externate din Spitalul Judetean Braila.
„Primul caz este un copil, baiat in varsta de 11 ani, iar al doilea caz, o persoana adulta, o femeie de 69 ani. In ambele cazuri avem o evolutie buna, fara complicatii. Cazurile au fost confirmate in mod oficial, am primit confirmarea pentru cazul al doilea. Persoanele nu mai sunt internate in spital”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, Gabriel Ciochina.
Sursa citata a mai spus ca au fost luate masuri de informare a autoritatilor locale si centrele de transfuzie despre cazurile de West Nile. Conform legii, zonele in care locuiesc cele doua persoane vor fi monitorizate, iar pe spatiile verzi se va face dezinsectie.
„Copilul este din oras, iar al doilea caz este jumatate din oras, jumatate din mediul rural. Am luat masuri, am retransmis toate informatiile catre centrele de transfuzie, catre Spitalul Judetean, catre medicii de familie si catre Prefectura. Sper sa faca din nou stropirea spatiilor verzi in zonele frecventate de cei doi, dupa ce se termina ploile, altfel solutia nu mai are efect”, a mai spus Ciochina.
West Nile este un tip de virus raspandit de tantari. Factorii care favorizeaza aparitia epidemiilor in Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de caldura ce urmeaza dupa ploi abundente si intensificarea circulatiei de calatori si marfuri.
Specialistii atrag atentia ca, in cele mai multe cazuri, infectia nu prezinta initial simptome, dar, cand acestea apar, sunt foarte variate si se manifesta in special prin febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare, uneori greata si varsaturi, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.
Sursa: Mediafax
Vezi si Spune adio tantarilor!