Studiu: 2 din 10 părinti din rural nu-și sustin copiii la liceu din cauza lipsurilor

Foto: www.dailyrecord.co.uk

Fundația World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din mediul rural întrucât acoperirea cheltuielilor de transport, deși extrem de importantă și pe care organizația o susține, nu asigură și alte nevoi specifice ale elevilor navetiști precum cazarea, cantina sau alte cheltuieli lunare”, potrivit unui comunicat de la World Vision România.

Fundația arată că doi din zece părinți din mediul rural nu-și susțin copiii la liceu, iar una dintre cauze este direct legată de veniturile scăzute ale familiilor. 18% dintre adolescenții din comunitățile dezavantajate de la sate n-au bani pentru biletul de autobuz către școală, 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar 35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală.

Printre alte date scoase în evidență de organizație sunt:

  • Unu din patru tineri din România se află în risc de sărăcie, țara noastră având cel mai mare procent din Uniunea Europeană: 24%, de peste trei ori mai mare față de media UE (7%), potrivit Eurostat.
  • Peste o treime din tinerii de la sate trebuie să-și neglijeze studiile: 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna ca să lucreze în gospodărie.
  • Rata cea mai mare de abandon școlar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, atunci când costurile pentru școlarizare cresc exponențial pentru că apar cheltuieli în plus: cele de navetă sau de cămin și cantină.
  • Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să ia Bacalaureatul în sesiunea din această vară.
  • Mai puțin de unul din doi elevi dintre cei care au făcut liceul în mediul rural au luat Bacalaureatul în sesiunea din această vară. În schimb, în rândul elevilor care au învățat la licee din mediul urban promovabilitatea a fost de peste 74%.
  • Doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate, mai arată o analiză realizată de fundație.

„Prin eliminarea burselor pentru liceenii din mediul rural care își continuă studiile sunt afectați exact acei elevi care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar. Asta pentru că în comuna de care aparțin de cele mai multe ori nu există niciun liceu sau cel puțin nu unul unde să aibă acces la o educație de calitate. Rezultatele de la Bacalaureatul din 2022 sunt un indicator clar în acest sens. Majoritatea adolescenților pe care îi sprijinim cu burse de studiu, prin programul Vreau în clasa a 9-a, ne spun că bursa oferită de noi o folosesc pentru acoperirea cheltuielilor de cămin, cantină sau de navetă. Promovabilitatea de aproape 90% la examen a alevilor susținuți de noi ne arată că o astfel de bursă lunară, care poate fi folosită de liceenii de la sate pentru nevoile lor specifice, reprezintă o investiție în formarea viitorilor adulți“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World-Vision România.

”În contextul în care în alte țări sunt susținuți copiii din mediile dezavantajate pentru a-și continua studiile și sunt acordate facilități substanțiale pentru menținerea copiilor în educație, prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, asistăm nu doar la îngrădirea accesului copiilor la educație, ci și la o descurajare a copiilor din rural să-și continue educația”, mai arată comunicatul.

„Toate aceste schimbări în educație nu fac altceva în afară de-a descuraja copiii din mediile defavorizate să își continue educația. Adâncesc decalajele, deja enorme, între rural și urban și afectează direct interesul superior al copilului“, a mai declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al fundației.

Sursa: World Vision România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here