NU. Imaginează-ți o lume în care fiecare pas pe care îl pui înaintea altuia și fiecare voce care îți iese în cale îți spune NU. NU e un zid care se strânge tot mai tare în jurul tău încă de când ești mic copil.
NU. Ești nevăzător și NU poți să cunoști lumea pentru că nu știi ce te așteaptă dincolo de ușă – un oraș nesigur și ostil cu dizabilitatea, treptele înghețate de la metrou, mașinile nervoase, trecătorii indiferenți sau, mai rău, cei care îți dau indicații greșite când îi întrebi ce autobuz oprește în stație.
NU. Te-ai născut altfel, cu tulburare de spectru autist, DOWN sau un alt sindrom rar cu nume străin cu care va trebui să înveți să te împrietenești. NU ai voie să te joci cu alți copii. Ei sunt normali, tu ești atipic. Dacă îi rănești, dacă te rănesc? NU te expune chiar dacă prețul este izolarea.
NU încerca să te ridici din scaunul cu rotile, ești fragil. Corpul tău te trădează și trădarea are și un nume. Tetrapareză sau hemipareză sau amiotrofie spinală. NU poți învinge boala, dar, mai ales, NU poți scăpa de stigmatul care te leagă de ea.
NU e zidul de care se lovesc copiii și tinerii cu dizabilități în România. NU rămâne un zid de netrecut pentru cele peste 80.000 de persoane cu probleme de vedere și cele peste 800.000 de persoane cu dizabilități din România!
Ștergem un NU la 6962m, Vârful Aconcagua, America de Sud
Misiunea Climb Again este să ștergem un NU, măcar un NU, pentru fiecare copil sau tânăr care trece pragul sălilor noastre de cățărare din București și Iași. Asemenea doi tineri sunt Alex Benchea și Răzvan Nedu care astăzi șterg un NU cu fiecare metru care îi duce mai aproape de Aconcagua, cel mai înalt vârf al Americii de Sud.
Împreună, cei doi alpiniști văd aproximativ 1%, dar își măsoară voința cu cei 6962 de metri ai vârfului Aconcagua și cu toate provocările pe care le presupune o astfel de urcare: efortul aclimatizării, pericolul hipoxiei (aportul insuficient de oxigen în organism), caruselul de urcări și coborâri dintr-o tabără în alta, nopțile lungi cu vânt și frig.
Acum 2 ani, Alex Benchea, alpinistul cu ochii albi a urcat pe muntele Kilimanjaro, acoperișul Africii, declanșând ceea ce avea să devină proiectul 7 summits – pe de o parte, escaladarea celor mai înalte 7 vârfuri de pe cele 7 continente ale lumii, pe de altă parte, o declarație de dragoste pentru mișcare, libertate și o viață normală pentru oamenii cu dizabilități.
Ascultă povestea lui Alex înregistrată de Vitalie Cojocari în cadrul unei campanii de accesibilizare digitală pentru persoanele nevăzătoare: https://climbagain.ro/causes/alex-benchea/
În proiectul 7 summits, Aconcagua va fi al treilea munte, după Elbrus și Kilimanjaro peste care va flutura steagul României. Alex și Răzvan s-au antrenat ani pentru acest moment și cele ce vor urma, atât în sala de cățărare Climb Again, cât și pe perioada competițiilor internaționale de paraclimbing de la care s-au întors, anul acesta, cu medalii din Salt Lake City (SUA), Villars (Elveția) și Austria.
Ștergem un NU cu fiecare din cele 17 medalii aduse României în 2022 din competițiile internaționale de paraclimbing
Răzvan Nedu e căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, o echipă coordonată de Climb Again și formată din 11 sportivi nevăzători, cu deficiențe de vedere sau dizabilități locomotorii. Doar în 2022, aceștia au adus României 17 medalii internaționale.
Cu timpul, sportivii au devenit legende pe coridoarele celor 7 școli pentru nevăzători din țară. Poveștile de lot au trecut din priză în priză, prin toate cele 7 panouri de escaladă pe care le-am ridicat de-a lungul anilor și i-au inspirat pe cei mici să creadă în drumul lor, să se bizuie pe bastonul alb pentru nevăzători pentru a ajunge la destinație, dar mai ales să creadă în ajutorul necondiționat la unei comunități care încet, dar sigur, a început să se coaguleze în jurul mesajului Eu Pot.
Ștergem un NU pentru copii cu deficiențe de vedere, auz, locomotorii, neuromotorii, TSA, Down, Prader Willi, ADHD
Ionela Drăgan a spus EU POT cu fiecare medalie de aur câștigată la competițiile internaționale de paraclimbing, categoria B3 (acuitate vizuală între 2/60 și 6/60 și un câmp vizual între 5% și 20%.). A început escalada când avea peste 30 de ani și o timiditate născută din grija excesivă a părinților ei.
Ascultă povestea Ionelei înregistrată de Dana Rogoz în cadrul unei campanii de accesibilizare digitală pentru persoanele nevăzătoare: https://climbagain.ro/causes/ionela-grecu/
Vali Moise a spus EU POT când a învățat să vadă lumea altfel decât cu ochii – prin melodiile de rap pe care le compune, prin mutările de șah care i-au adus un titlu de campion național, prin copiii pe care i-a învățat escalada și boulderingul.
Ascultă povestea lui Vali înregistrată de Vlad Dobrescu în cadrul unei campanii de accesibilizare digitală pentru persoanele nevăzătoare: https://climbagain.ro/causes/vali-moise/
Alex Huszti spune EU POT cu fiecare ședință de terapie la Climb Again. Alex are sindrom Down, iar dezvoltarea lui s-a oprit odată cu pierderea mamei lui. Mulți ani i-a petrecut în doliu tăcut, închizându-se tot mai mult în durere și izolare, până când mătușa lui, Cristina, s-a întors în țară pentru a îi deveni o a doua mamă. Astăzi, Alex a început să spargă zidul de tăcere. Dansează, a câștigat locul III la Europenele de Judo pentru persoanele cu nevoi speciale, joacă boccea și se cațără la Climb Again.
Ștergem un NU odată cu inaugurarea Lotului Național de Juniori Paraclimbing
Joaca a devenit performanță sportivă, iar micii cățărători care au arătat voință, potențial și pasiune pentru escaladă au inaugurat din noiembrie Lotul Național de Juniori Paraclimbing.
Mina are 13 ani, este din Buzău și a călătorit pentru prima oară cu trenul și cu metroul pentru a ajunge în București la ceremonia de primire în lot. Asemenea ei, mulți dintre copiii cu dizabilități trăiesc o viață în umbra afecțiunii lor. Un studiu finalizat în 2021 ne-a arătat că 9 din 10 nevăzători trăiesc în izolare din cauza lipsei de accesibilizare a orașelor, dar și de încurajare din partea celor care se află pe partea cealaltă a zidului.
Climb Again înseamnă Ridică-te din nou și din nou și din nou! Programele noastre de terapie prin escaladă a ajutat până în prezent 3000 de copii să socializeze, să formeze relații benefice cu alți copii și cu tinerii sportivi din sală, să își dezvolte motricitatea și puterea de concentrare prin escaladă.
Avem nevoie de susținere pentru a continua să îi ajutăm în depășirea dizabilității lor fizice și a inhibițiilor emoționale rezultate din aceasta: dependența, neputința, izolarea, frica, anxietatea.
Șterge și tu un NU printr-un SMS de 2 euro cu textul VEZI la 8844, printr-o donație pe site-ul https://climbagain.ro/ sau prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit organizației noastre https://climbagain.ro/directioneaza-20/