Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Fenomenul mamelor minore, care plaseaza Romania pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale carui consecinte afecteaza atat mama, cat si copilul. Astfel, potrivit ultimei analize a Salvati Copiii Romania, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature. Mai mult, rata de vaccinare a copiilor nascuti de mame adolescente sau aflate la varsta pubertatii este cu 10% mai scazuta decat in randul copiilor nascuti de mame majore.

Exista o corelatie directa intre varsta precoce a mamei, care inseamna si o dezvoltare emotionala, dar si sociala, inca incomplete, si lipsa accesului la educatie sanitara si la servicii medicale constante. Astfel, datele Salvati Copiii Romania, obtinute in urma unei anchete sociologice de teren, arata ca sase din zece mame adolescente nu au avut niciodata acces la informatii privind sanatatea reproducerii sau educatiei sexuale, iar sapte din zece nu au beneficiat niciodata de planificare familiala.

Vezi si 11 maternităţi au primit 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri

Absenta unei ingrijiri adecvate a sarcinii nu afecteaza insa, doar mama, cat mai ales nou-nascutul: patru din zece adolescente care devin mame au nascut prematur, o pondere de patru ori mai mare decat in randul mamelor majore incluse in esantion.

La fel de ingrijorator este ca acoperirea vaccinala a copiilor nascuti de adolescente este cu peste 10% mai scazuta decat in randul copiilor nascuti de mame majore. Contextul socio-medical al copiilor-parinti nu este unul marginal, ci are efecte in lant, cu consecinte nefaste asupra educatiei si dezvoltarii psiho-sociale a mamei si a copilului pe care il are in grija.

Faptul ca 40% dintre mamele minore apreciaza ca veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate, este definitoriu pentru incluziunea sociala si pentru exercitarea deplina a dreptului la educatie.

Gabriela Alexandrescu

“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru ca efectele nu se limiteaza la situatia unei mame sau a unei comunitati, ci vizeaza, in lant, sanatatea fizica si emotionala a unor copii care se nasc intr-un mediu vulnerabil si supus riscurilor sociale. Pe de alta parte, mamele minore sunt mai predispuse sa nasca prematur, iar prematuritatea ramane una dintre cauzele majore ale mortalitatii infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Conditiile socio-economice, in care aceste mame inca adolescente sunt nevoite sa isi aduca pe lume propriii copii, sa ii ingrijeasca si sa le asigure un climat de siguranta, sunt unele precare. Astfel, studiul a constatat ca aglomerarea locuintei caracterizeaza in principal gospodariile defavorizate si cele cu mama minora, aproximativ un sfert dintre acestea avand o singura camera de locuit.

Analizand numarul mediu de persoane din gospodarie raportat la numarul mediu de camere de locuit, observam ca, in cazul gospodariilor defavorizate, trei persoane impart aceeasi camera, comparativ cu 1,6 persoane pe camera in cazul gospodariilor in media localitatii si 2,5 persoane pe camera in cazul gospodariilor cu mame adolescente.

La nivelul intregului esantion, doar o treime dintre respondenti afirma ca au grup sanitar in locuinta. Procentul este semnificativ mai scazut in cazul gospodariilor defavorizate sau al acelora cu mama minora. Alimentarea cu apa curenta nu este disponibila in cazul a peste 60% din gospodariile cu mame sub 18 ani si a aproape 80% dintre gospodariile defavorizate.

Date tehnice: Cercetarea a fost efectuata pe un esantion neprobabilistic, pe cote, dupa: statusul de gravida sau mama a unui copil cu varsta sub 5 ani, gravide sub si peste 18 ani, surse de venit ale gospodariei. Au fost intervievate 1.268 persoane, astfel: 635 din gospodarii defavorizate, 558 din gospodarii in media localitatii si 75 de mame minore, in perioada martie–iunie 2017.

Citeste si De ce fug copiii de acasă?

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii, a declarat: Salut initiativa Organizatiei Salvati Copiii. Este ingrijorator numarul mare de nasteri in randul tinerelor si adolescentelor. Acest fenomen reprezinta o problema care trebuie sa ne preocupe in mod deosebit. Nasterea la varste premature implica o serie de riscuri atat pentru mama cat si pentru copil.  Studiul realizat de Salvati Copiii subliniaza necesitatea informarii si a educatiei sexuale in randul copiilor si tinerilor,  pentru a preveni situatiile in care sarcina apare la varste mult prea fragede.

ROMANIA INREGISTREAZA O RATA A NASTERILOR IN ADOLESCENTA MAI MARE DECAT IN 9 TARI AFRICANE

Potrivit unui raport al organizatiei internationale Save the Children, care include un index global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata, Romania ocupa locul 52 din 172, situandu-se sub tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei).

Dintre toti indicatorii urmariti in raport, mortalitatea infantila si rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor sunt cele mai ingrijoratoare. Tara noastra se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente intre 15 si 19 ani, 34 sunt mame.

Efect al lipsei accesului la ingrijire si educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijoratoare, Romania inregistrand asadar 34 de nasteri la 1.000 de adolescente. In Europa, doar doua state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valori de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri.

Este un semnal de alarma faptul ca Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) si Mauritius (28,3).[ ]

FIECARE COPIL CONTEAZA! Conteaza pe noi!

Una dintre cauzele identificate de Salvati Copiii pentru rata mare a mortalitatii infantile este accesul limitat al mamei minore la servicii si educatie medicala. De aceea, o componenta majora a programului de mortalitate infantila este aceea a proiectelor derulate chiar in comunitati.

”O mai buna supraveghere a sarcinii, asistenta medicala si suportul acordate tinerelor mame si atenta ingrijire a copilului in primele luni de viata sunt o prioritate pentru organizatia Salvati Copiii Romania, mai ales in acele comunitati in care accesul la educatie si ingrijire prenatala si la servicii medicale dupa nastere nu este unul usor”, a spus Dr. Ilinca Gussi, Sef lucari, coordonator medical al proiectului ”Caravana de control si ingrijire gravide”.

Astfel, programul ”S.E.N.S. -Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate”, derulat in parteneriat cu Carrefour Foundation, vizeaza o interventie complexa in 42 de comunitati vulnerabile socio-economic, din 14 judete, prin dezvoltarea primelor instrumente comune de lucru la nivel national pentru cei doi profesionisti locali, prin aducerea educatiei pentru sanatate si pentru sanatatea reproducerii in comunitate, prin acordarea de alimente, suplimente nutritive, sprijin pentru transport, prin consiliere si prin monitorizarea permanenta a sarcinii si a nou-nascutului.

Cititi si Unu din cinci copii români sufera de tulburări de sănătate mintală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here