Milioane de vieți au fost și sunt în continuare salvate grație utilizării de antibiotice în cazul infecțiiilor severe. Problema este că în ultima perioadă crește numărul de cazuri care prezintă rezistență la antibiotice, iar acest lucru este din cauza faptului că multe dintre aceste antibiotic au fost mult prea des prescrise sau greșit administrate. Iar în prezent s-a ajuns la faptul că mulți oameni mor din cauza că multe dintre antibiorice nu-și mai fac efectul, infecțiile sunt tot mai greu de tratat. Iar România este pe locul trei din Uniunea Europeană la consumul de antibiotice.
”Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenţi la diverse clase de antibiotice. Or, în cazul unei infecţii, constatăm că nu mai avem soluţii terapeutice.” spune dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, Dr. Victor Babeș Timișoara, potrivit mediafax.ro.
Cadrele medicale susțin că este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente. Potrivit lor, mulți pacienți recurg la automedicație cu antibiotice în cazul febrei, răcelilor sau infecțiilor ușoare.
Printre cele mai cunoscute bacterii rezistente la tratamente, întâlnite tot mai des în Româania sunt: klebsiela, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu.
”Marea majoritate a cazurilor de viroze la copii nu necesită antibiotic. Nu mai tratați cu antibiotic virozele. Pe lângă efectele negative ale antibioticelor, există și riscul de a declanșa infecții cu germeni multirezistenți, pe care nu mai avem cu ce să-i tratăm” a explicat dr Alexis Cochino.