Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au ridicat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă, a explicat şeful DSU, Raed Arafat, la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.
Oficialul susține centura de siguranță trebuie să fie obligatoriu, chiar și pentru femeile însărcinate.
”De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul” a explicat Arafat, potrivit Agerpres.
Conform datelor, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave din România sunt: viteza neadaptată la condițiile de drum, lipsa, degradarea indicatoarelor și a marcajelor rutiere, precum și conducerea de vehicule sub influența băuturilor alcoolice.
”În toată societatea este această respingere a unor reguli şi bravura. De ce să punem centura? Ne deranjează la burtă, nu punem centura, suntem mai deştepţi (…) Cel mai bine e să prevenim accidentul. Prevenirea rămâne mai ieftină” susține șeful DSU.
Reamintim că, potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, în caz contrar riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare (în cazul șoferului). Femeile în stare vizibilă de graviditate sunt exceptate de la regulă, în baza regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006).
Recomandarea specialiștilor este ca femeia însărcinată să poarte centură de siguranță, doar că aceasta trebuie așezată astfel: o latură să treacă peste șolduri, fără a ajunge însă pe burtă, iar cealaltă latură a centurii trebuie poziționată pornind de la nivelul umărului să treacă diagonal peste pieptul tău, printre sâni și apoi peste lateralul burții (ca în imagine).