Centrul FILIA organizeaza, in Bucuresti si judetul Ilfov, o serie de intalniri dedicata femeilor, in care viitoare si proaspete mame pot participa la o discutie sustinuta de moasa Adina Paun. La intalnire, participantele vor putea discuta cu moasa si vor putea primi recomandari pentru cele mai des intalnite probleme legate de maternitate si alaptare. In timpul evenimentelor, moasa va aborda teme legate de ingrijirea in timpul sarcinii si dupa nastere, ce trebuie sa stim inainte de nastere, care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze, cum se face alaptarea corect, cand este recomandat sa mergi la doctor.
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare
Romania este pe primul loc in U.E. privind sarcina si rata de avort la adolescente. 6 din 10 mame adolescente nu au avut acces niciodata la informatii legate de sanatatea reproducerii si 20% dintre gravide nu au fost la medic pana la nastere. De aproape 2 ani, Romania e singura tara comunitara unde, indiferent de situatie, nu se pot obtine gratuit mijloace contraceptive de la medicul de familie. Si unde, anual, 10% dintre mamele care nasc sunt minore. Rata natalitatii la tinerele sub 20 de ani din Romania este cea mai ridicata din Uniunea Europeana (14,07% pentru anul 2015). Statistica arata ca 5 din 10 mame minore nu au fost niciodata la un ginecolog, ca 3 din 10 femei intre 15 si 49 de ani nu folosesc nicio metoda de contraceptie, 1 din 4 femei nu are asigurare medicala, 1 din 5 femei nu merge la doctor pentru control.
Cifrele sunt mai mult decat ingrijoratore: varsta medie la care se incepe viata sexuala in Romania, potrivit Unicef, este de 15 ani si jumatate. Iar 1 din 10 mame care naste in Romania este minora. Romania este pe prima pozitie in U.E. privind sarcina si rata de avort la adolescente. 30 % dintre gravide au fost la medic doar dupa primul trimestru de sarcina. Din pacate, mortalitatea materna in Romania este cu cel putin doua ori mai mare decat media UE
Adina Paun este moasa, absolventa a Facultatii de Moase si Asistenta Medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, si a masterului “Ingrijirea mamei si copilului la domiciliu”. Adina este educatoare pre si post natala si consultanta in alaptare de 8 ani. A insotit pana acum peste 2500 de cupluri mama-copil in aceasta calatorie. Intalnirile vor avea loc pe 21 noiembrie in Bucuresti, pe 22 noiembrie in comunele Glina si Ciorogarla si pe 23 noiembrie in comuna Vidra. Participarea este gratuita, in limita locurilor disponibile. Mai multe informatii pot fi solicitate la numerele de telefon 0213138024 / 0753023182 sau la adresa de email [email protected].
Centrul FILIA este o organizatie feminista, activa de 18 ani care, prin activitati de cercetare, advocacy si activism, sprijina respectarea drepturilor femeilor, reprezentarea intereselor diverse ale femeilor si combaterea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor si fetelor (www.centrulfilia.ro).