De luni, 22 mai, sindicatele din învățământ declanșează o grevă generală în Educație. Peste 150.000 de profesori și peste 50.000 de angajați nedidactici și personal auxiliar au semnat pentru începerea acestei greve. Chiar dacă sindicaliștii au susținut că sunt ”deschiși negocierilor, consultările de duminică cu Guvernul au eșuat, potrivit mediafax.ro.
”Ne simțim jigniți, au venit cu aceeași ofertă ca acum 5 luni, deși atunci am respins-o” a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în cadrul unei intervenții la Antena 3.
Reprezentantul FSLI a spus că sindicatele vor ca noua salarizare a profesorilor să înceapă de la 4.000 de lei net pentru profesorii debutanți, adică echivalentul salariului mediu pe economie.
Printre principalele revendicări ale sindicatelor din educație țin de mărirea salariilor personalului din învățământ, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor se dorește și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
Sindicatele susțin că durată grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul și pâncă când cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest.
Aceasta este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, din ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educaţie.