Un proiect de lege prin care fumatul va fi interzis în apropierea şcolilor şi unităților sanitare (50 de metri), precum și în apropierea staţiilor de transport în comun (15 de metri), a fost adoptat tacit luni, 16 octombrie, de plenul Senatului, potrivit Agerpres. De asemenea, aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice s-ar putea sancționa cu o amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, se mai arată în acest proiect legislativ, care va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.
Modificarea legislativă vine pentru protejarea sănătății populației, în special a grupurilor vulnerabile de copii, de consecințele nocive ale fumatului pasiv.
Un raport citat de iniţiator, referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei Salvaţi Copiii (2019), relevă că 15% dintre fumătorii adulţi din România, adică un fumător din şase, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.
În prezent, 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani fumează, însemnând că aproximativ 90.000 de copii din categoria menționată anterior au șanse să devină fumători zilnic.
8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice.
3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun, mai arată sursa citată anterior.
Alte țări au implementat deja legi similare, cu rezultate pozitive în privința reducerii expunerii la fumatul pasiv și în îmbunătățirea sănătății publice.