Patru elevi au fost eliminati de la proba de limba romana a Bacalaureatului, dupa ce supraveghetorii au descoperit ca au intrat cu telefoanele mobile in examen. Elevii de la trei licee din orasele Campeni, Abrud si Baia de Aries, judetul Alba, au fost eliminati din examen, deoarece aveau telefoanele mobile la ei.
Citeste si Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2019, testul la Limba si literatura romana
„Au fost eliminati din examen patru elevi: doi de la Liceul Tehnologic Silvic din Campeni, unul de la Liceul Horea, Closca si Crisan Abrud si unul de la Liceul Dr. Lazar Chirila din Abrud. Din primele informatii stim ca au avut telefoanele la ei, mai multe detalii vom afla dupa ce primim procesele-verbale”, a declarat inspectorul sef Marcela Daramus, de la ISJ Alba.
Ea a precizat ca, in judet, la proba de limba romana au fost inscrisi 2.334 de absolventi dintre care 68 nu s-au prezentat la examen.
Un elev din Capitala a fost eliminat pentru frauda
Peste 13.000 de elevi din Capitala s-au prezentat pentru a sustine proba la Limba romana din cadrul examenului de Bacalaureat, informeaza reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Un elev a fost eliminat pentru ca si-a adus telefonul mobil in sala.
Probele scrise ale examenului national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, au inceput luni, 1 iulie, cu testul de Limba şi literatura romana.
Peste 136.000 de candidaţi, 116.316 din promoţia curenta şi 19.771 din promoţiile anterioare, s-au inscris pentru a susţine prima sesiune a examenului.
O parte dintre absolventii de la Liceul „Gheorghe Lazar” din Capitala au spus ca subiectele de la Bacalaureat – proba la Limba romana au fost accesibile, adaugand ca eseul nu le-a creat dificultati, ba char s-au bucurat cand au vazut cerintele. Candidatii au spus ca se asteapta la note mari.
„Alegere intre Blaga si Bacovia (la subiectul al III-lea, n.r.). La subiectul I a fost un text despre Junimea, experientele pe care le-a trait George Panu in Junimea. Nu a fost neaparat complicat, dar Junimea creeaza, in general, spaima intre colegi. Din fericire pentru unii, putem spune ca nu am avut ceva de comentat. Au fost doar informatii din text, deci mult mai usor. La subiectul I, B, a fost despre pregatirea in prealabil a unui discurs, daca trebuie sa fie in mod sirguincios sau nu. Este important. Sunt o persoana care a mai sustinut discursuri si pregatresc discursurile munca cu 2-3 saptamani inainte. Munca (este cheia succesului in discursuri, n.r.). Trebuie sa fii prietenos, nu sa fii perceput ca un dusman. La subiectul al II-lea am avut de prezentat perspectiva narativa a unui text de Mihail Sadoveanu”, a spus un tanar, la iesirea din sala de examen.
Un absolvent de la profilul Real a spus ca subiectele au fost accesibile.
„Daca te pregateai, puteai sa rezolvi fara probleme, mai ales pentru ca primele doua subiecte sunt la prima vedere. La al treilea, o poezie destul de scurta, de la Bacovia. Mi s-a parut mai usor de realizat decat Blaga, nu sunt atat de multe idei filosofice. M-am descurcat, zic eu. Estimez nota – sper – peste 8”, a spus acesta.
O alta absolventa a clasei a XII-a care a sustinut proba la Limba romana la Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Capitala a spus ca a fost norocoasa, deoarece a invatat foarte bine poezia lui George Bacovia.
„Eu chiar speram sa pice Bacovia, stiam cel mai bine. A fost la alegere cu Blaga, dar am scris Bacovia – poezia „Plumb”. Nu pot sa recit acum, dar am invatat secvente. La subiectul I sunt exercitii pe un text. La B (partea a doua a primului subiect, n.r.) a fost importanta pregatirii inainte de sustinerea unui discurs. La II a fost perspectiva narativa intr-un fragment. Sper ca peste 9 (nota la care se asteapta, n.r.). Am scris cam 5 pagini si jumatate”, a spus tanara.
Eseu pe baza unui text al poetilor George Bacovia sau Lucian Blaga, la profil real si eseu pe baza unui text poetic apartinand autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu a fost unul dintre subiectele de la proba de Limba romana a Bacalaureatului.
Sursa: Mediafax
Citeste si Examenul national de Bacalaureat 2019, proba orala la limba romana