Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca noua lege a Educatiei, despre care ministrul de Finante Eugen Teodorovici a spus ca va fi modificata in prima jumatate a anului viitor, trebuie sa genereze o viziune de evolutie a sistemului de invatamant.
Citeste si: In opt ani, costurile ascunse ale educatiei s-au dublat
„Facem in asa fel incat sa o terminam la data la care este planificata. Cei care se pricep trebuie sa lucreze la aceasta lege, sa constituim grupuri de lucru si in aceste grupuri de lucru, cu experienta ministerului si a celor care sunt determinati sa vina in intampinarea realizarii unei legi moderne, la toti trebuie sa facem apel. Eu cred ca viitoarea lege a invatamantului trebuie sa genereze o viziune de evolutie a sistemului de invatamant. Ce vrem noi de la cei scoliti? Vrem sa le dezvoltam personalitatea? Da. Atunci, trebuie sa ne uitam in programele scolare in asa fel incat acest lucru sa se intample. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru ca niciunul dintre cei scoliti acum nu cred ca o sa aiba, in perioada activa a vietii fiecaruia dintre ei, un singur job si atunci trebuie ca aceasta personalitate sa se poata adapta la schimbarile din viata. Sa nu le ia ca pe niste socuri carora nu pot sa le faca fata”, a declarat Ecaterina Andronescu.
„Eu cred ca scoala trebuie sa dea celui scolit acele achizitii culturale care sa-l faca sa inteleaga lumea in care traieste in asa fel el sa se simta parte din aceasta lume. Cred ca scoala trebuie sa dea acele achizitii de cunoastere ca sa poata si el apoi sa-si duca viata activa asa cum se cuvine”, a completat Andronescu.
Andronescu propune introducerea bacalaureatului diferentiat
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a vorbit din nou despre bacalaureatul diferentiat, sustinand, ca opinie personala, ca absolventii de liceu trebuie sa poata alege intre un bacalaureat pentru accesul la universitate si unul profesional.
„La iesire, eu cred ca trebuie sa ramana optiunea absolventului de liceului in a sustine un bacalaureat national care sa-i permita accesul intr-o universitate si o alta ruta cu un bacalaureat tehnologic sau profesional care sa nu permita accesul in universitate, subliniez acest lucru, dar care sa-i permita la nivelul urmator de pregatire un acces de profesionalizare duala”, a anuntat ministrul Educatiei.
Intrebata daca asta va cuprinde noua lege, Ecaterina Andronescu a replicat: „Eu sunt o singura persoana, sunt foarte deschisa si cu un comportament democratic in abordari. Este un punct de vedere pe care eu il exprim dar sigur ca ascult toate celelalte puncte de vedere”.
„In dezbaterea referitor la invatamantul dual, eu cred ca trebuie sa fim foarte atenti cand discutam aceste lucruri si atunci cand il creionam, sa il creionam cu toate cele necesare ca el sa evolueze si sa se dezvolte. In primul, rand, din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred ca in egala masura este un obiectiv pentru societate, toata scoala profesionala trebuie sa devina duala, de aceea am cerut spriijinul mediului de business, mediului economic de care avem nevoie pentru activitatea de practica. In al doilea rand, liceul tehnologic trebuie sa-l restructuram si sa-l gandim ca un liceu care profesionalizeaza, un liceu dual, cu doua posibilitati de iesire, sunt doar ideile personale, o sa le discutam cu cei care au alte idei”, a declarat ministrul.
In 2012, Ecaterina Andronescu a vrut schimbarea legii astfel incat elevii de liceu sa poata opta pentru bacalaureatul national sau bacalaureatul profesional. Ea a revenit la ministerul Educatiei dupa ce a mai a avut trei mandate ca ministru.
Sursa: Mediafax
Citeste si: Schimbari la Bacalaureat si Evaluarea Nationala