Doua incubatoare in valoare de 168.000 de lei, donate Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti

Doua incubatoare performante, in valoare de 168.000 de lei, au fost donate Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti de Organizatia Salvati Copiii. In Romania, rata mortalitatii infantile este de 7,2 la mia de locuitori, pe cand in Uniunea Europeana e de 3,6.

Vezi si Ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur

“Suntem in al saptelea an in care continuam procesul de dotare a maternitatilor, in special a sectiilor de Neonatologie – Terapie Intensiva. (…) Anul acesta, vom merge in 37 de maternitati din 27 de judete, cu 122 de echipamente foarte moderne de ultima generatie, incubatoare, ventilatoare neonatale, monitoare functii vitale, ecografe, masa de operatie, mese de reanimare, pulsoximetre”, a declarat presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, intr-o conferinta de presa organizata la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Reprezentantii institutiei medicale sustin ca incubatoarele sunt bine-venite, mai ales pentru ca numarul solicitarilor din partea pacientilor este mare.

“Spitalul Universitar are maternitate de gradul III, asta inseamna ca majoritatea cazurilor grave sunt tratate in maternitatea noastra. Avem un compartiment la Terapie Intensiva cu 10 paturi si un compartiment pentru prematuri, la fel cu 10 paturi, insa tot timpul avem solicitari de a primi bolnavii care sunt copiii nascuti prematur pentru a preveni un eventual deces”, a adaugat managerul spitalului, Adriana Nica.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are unele echipamente si aparate inca din anii 1994-2000.

“Daca in 1994 bebelusii sub un kilogram erau practic condamnati la moarte pentru ca nu se putea face nimic, (…) am ajuns acum sa reusim sa salvam nou-nascuti cu varsta de gestatie de 24 sau chiar de 22 de saptamani fara dizabilitati majore. (…) Situatia este ca si in maternitatile mari de gradul III nu putem sa internam si sa ajutam suficienti copii prematuri raportat la solicitarile pe care le avem zilnic din maternitatile de grad 1 sau 2 din provincie sau chiar si din Bucuresti”, a declarat, sefa Sectiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, Adriana Dan.

Adriana Dan a mai precizat ca un bebelus nascut prematur ramane intr-un incubator timp de o luna sau chiar doua, timp in care aparatele necesare functioneaza continuu si se uzeaza.

„In lipsa unui incubator, oricate medicamente, orice interventii am face, copilul respectiv nu are cum sa supravietuiasca. Nu sunt niciodata suficiente. (…) Un copil sta in incubator de la nastere, de la o greutate de 500-600 de grame pana ajunge la 1 kilogram si jumatate sau chiar doua kilograme, timp care poate sa stea e o luna sau doua luni. El tine ocupat acel ventilator timp in care aparatele functioneaza continuu, se uzeaza si sunt indisponibile pentru alti pacienti”, a mai adaugat Adriana Dan.

Potrivit medicilor, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti sunt sase sali de nastere in care sunt 13 incubatoare si sase mese radiante.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii, rata mortalitatii infantile in Romania, in 2017, era de 7,2 la o mie de nasteri, pe cand in Uniunea Europeana, 3,6. In 2017, in Romania au murit 1.358 de copii, 773 fiind din mediul rural, iar 585 din mediul urban.

“Cauzele tin in principal de accesul mai redus la serviciile medicale, de distanta mare pana la serviciile medicale, de nivelul scazut de educatie a mamei si de veniturile reduse ale gospodariei”, se arata intr-un comunciat al organizatiei Salvati Copiii.

De asemenea, in anul 2016 nu au mai existat decese prin avort, spre deosebire de 2013, cand au fost inregistrate sase cazuri.

Vezi si Ce se poate face in Romania pentru ca mortalitatea la nastere sa scada?

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here