De ce intarzie indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia pentru cresterea copilului poate deveni o adevarata povara pentru proaspetele mamici, care sunt nevoite sa astepte cel putin doua luni de zile pana primesc banii de la stat dupa ce au depus dosarul. Ministerul Muncii da vina pe deficitul de personal.

„Am alergat de la o institutie la alta, timpul de asteptare a fost foarte mare. Trebuie sa mergi la unitatea angajatoare, dupa aceea, la medicul de familie, urmeaza casa de pensii, de parca institutiile nu pot cere una alteia aceste documente. Trebuie sa astepti sa se termine concediul medical ca sa depui dosarul. Eu l-am depus deja de o luna si tot mai am de asteptat vreo doua luni pana voi primi banii. Banii o sa ii primesc retroactiv, dar ideea este ca pana atunci, nu ai niciun venit. Nu stiu unde este problema, unde este incetinit procesul”, a declarat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, Ioana, o mamica in varsta de 29 de ani.

Vezi si Avocatul raspunde: Plata indemnizatiei de crestere a copilului de pana la 2 ani

In noiembrie anul trecut, Ioana a adus pe lume gemeni, baiat si fetita. Fiind profesor de limba engleza, la doar doua luni dupa nastere, a reluat meditatiile pentru a-si acoperi cheltuielile pentru cresterea acestora.

„A trebuit sa muncesc, nu aveam ce face. Eu le-am sfatuit pe toate viitoarele mamici sa faca economii, sa stranga bani pentru lunile cat vor avea de asteptat indemnizatia. (…) Ca sa nu mai spun ca acesti functionari publici nu sunt foarte bine pregatiti. Dupa ce ca tu bajbai pe la toate institutiile, mai bajbaie si ei cand ii intrebi care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci. Si dupa ce reusesti sa finalizezi dosarul, exista o alta functionara care ti-l ia la verificat mai rau ca la politie si incepe: «asta da, asta nu, asta de ce e indoita, aici de ce e scris asa», de parca tu ai fi cel mai prost om de pe pamant”, a adaugat Ioana.

Pana sa infrunte birocratia pentru indemnizatie, Ioana a avut de asteptat si dupa alocatia copiilor, pe care a incasat-o dupa patru luni.

„Dupa ce ca sunt doar 200 de lei, ca nici de scutece nu iti ajung, nu mai spun de alte cheltuieli, am stat patru luni dupa alocatie. Din cate am inteles, intarzierea a fost, chipurile, tot din cauza mea, pentru ca am depus actele dupa jumatatea lunii si s-a raportat nu stiu cum. Cert e ca dupa patru luni de asteptare, am primit banii pe prima luna si dupa aia mi-au intrat retroactiv”, a mai precizat mamica.

Problema este una care persista de mult timp. Pentru mamele care isi cresc singure copiii, lipsa banilor, chiar si pentru o luna de zile, este un adevarat chin.

Vezi si Mai multe despre indemnizatia de crestere a copilului

„Este o problema de ani de zile, se cunoaste. Situatia s-a mai ameliorat pentru ca, atunci cand am fost eu mama, dura cate opt luni pana primeam banii pe indemnizatie. Pentru mamale singure era foarte greu. Dar in continuare este inacceptabil sa dureze atat de mult. Plata trebuie facuta in prima luna in care ai dreptul. Mamele ar trebui sa cunoasca problema astfel incat macar sa isi poata face o planificare, ceea ce nu rezolva fondul problemei. Sunt femei care nu au alta sursa de venit si intram, din nou, in discutia despre ce inseamna familie. Sunt familii monoparentale unde nu mai exista inca un partener care sa sustina cu un venit salarial regulat”, a explicat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.

La solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Muncii a explicat ca numarul mic de angajati care se ocupa de aceste dosare este cauza intarzierilor.

„In unele cazuri este posibil sa apara intarzieri, fie pentru ca personalul agentiilor teritoriale trebuie sa faca verificari suplimentare in legatura cu veniturile solicitantilor, verificari care au loc anterior punerii in plata, fie din cauza deficitului de personal”, reiese din raspunsul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

„Deficitul de personal din institutii este intr-adevar o problema, dar sa recunoastem faptul ca nu este problema mamicilor, ci a sistemului. Daca tu stii, ca manager de institutie, ca ministru, ca ai probleme de aceasta natura, te apuci si angajezi personal astfel incat sa reusesti sa raspunzi problemelor societatii ca doar nu o sa stam fara indemnizatii, fara pensii, fara salarii pentru ca Ministerul Muncii nu are suficienti angajati”, a afirmat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, Mara Calista, deputat si membru in Comisia de Munca din Camera Deputatilor.

Parlamentarul a explicat faptul ca, in majoritatea statelor din Europa, sistemul face tot ce este posibil sa ofere familiilor sprijinul necesar pentru cresterea copilului inca de cand acesta se naste, model pe care Romania refuza sa il ia.

„In tari precum Suedia, copiii sunt idolatrizati. Primul lucru care se rezolva este indemnizatia ca acel copil sa aiba hrana, sa aiba servicii sociale si tot ce are nevoie o familie sa reuseasca sa creasca un copil si sa impace viata personala cu cea de munca. Acelasi lucru se intampla si in Spania, in Irlanda. Sunt foarte multe tari care isi apreciaza tinerii parinti si vin in serviciul acestora. In Romania, suntem foarte mult in urma si nici nu vrem sa urmam modele de bune practici care exista la nivel european”, a mai spus deputatul.

Reprezentantii Ministerului Muncii au mai subliniat ca intregul parcurs al dosarului de indemnizatie tine foarte mult de respectarea unor zile din fiecare luna.

„Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copiilor (ICC) sau a stimulentului de insertie, precum si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primarie (…). Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite, pe baza de borderou, cererile inregistrate in luna anterioara impreuna cu documentele justificative, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentiile teritoriale, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv”, se mai arata in raspunsul ministerului.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 28 din HG nr. 52/2011, agentiile teritoriale solicita ANPIS (Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala -n.r.), in calitate de ordonator secundar de credite, creditele bugetare corespunzatoare platii indemnizatiei pentru cresterea copiilor/stimulentului de insertie, pana cel tarziu la data de 15 a fiecarei luni.

„La randul sau, ANPIS solicita Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) creditele bugetare, centralizate la nivelul intregii tari, pana cel tarziu la data de 20 a fiecarei luni. Ulterior, MMJS, in calitate de ordonator principal de credite, verifica si aproba solicitarea ANPIS privind necesarul de credite bugetare si o transmite – pe baza de cerere insotita de nota justificativa si borderouri – la Ministerul Finantelor Publice (MFP)”, a mai explicat Ministerul Muncii.

Vezi si Avocatul raspunde: Indemnizatii si alocatii pentru mamici studente

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here