O alimentatie sanatoasa se bazeaza pe obiceiuri sanatoase precum consumul de apa, consumul de legume si fructe si servirea zilnica a micului dejun, abilitati pe care copiii le pot invata de la parinti. Poti afla mai multe informatii din Ghidul de alimentatie sanatoasa si activitate fizica si poti folosi impreuna cu copilul cateva instrumente de automonitorizare a comportamentelor sanatoase.
Vezi si Probleme de alimentatie la copii
Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, alaturi de Institutul National de Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar au demarat Campania ”Copiii sanatosi ai Bucurestiului”, in care ofera cateva sfaturi si mesaje prin care sa parintii sa fie parte activa la protejarea sanatatii copiilor lor, la prevenirea bolilor si la asigurarea calitatii vietii lor.
Copiii care invata de mici sa consume zilnic micul dejun, sa manance fructe si legume, sa faca miscare, sa isi pretuiasca starea de sanatate, vor practica aceste deprinderi si in viata de adult si isi vor educa, la randul lor, copiii pe baza acestor principii. In acest sens, organizatorii campaniei au creat pentru parinti un ”Ghid de alimentatie sanatoasa si activitate fizica”, pe care il puteti descarca accesand urmatorul link Click aici: Ghid de alimentatie
Totodata, au creat cateva instrumente de automonitorizare a comportamentelor sanatoase promovate: Jurnalul consumului de fructe si legume, Jurnalul lunar al micului dejun si Jurnalul activitatii fizice.
Acestea pot fi descarcate de aici:
Click aici: Jurnalul consumului de fructe si legume
Click aici: Jurnalul lunar al micului dejun
Click aici: Jurnalul activitatii fizice
Ghidurile dietetice recomanda ca orice copil si adolescent sa consume zilnic legume si fructe, alaturi de cereale (inclusiv paine, orez, paste si taitei) preferabil integrale, sa manance carne slaba, peste sau pasare, lapte, iaurt si branza proaspata , sa aleaga apa ca bautura, sa aleaga in meniu alimente cu continut redus de sare, de zahar si de aditivi, sa faca exercitii fizice zilnice in aer liber.
O dieta sanatoasa si activitatea fizica reduc riscul obezitatii in viata adulta, asigurand o dezvoltare armonioasa. Parintii sunt responsabili de alegerea alimentelor, ei hotarasc ce gatesc. Pentru copiii mici, parintii stabilesc cantitatea si orarul meselor, iar exemplul lor se regaseste si in alegerile de stil alimentar şi de viata facute de copil.
Organizatorii campaniei ii roaga pe parinti sa completeze chestionarul de feedback adresat acestora, ce poate fi accesat la urmatorul link: Click aici: Chestionar parinti si sa completeze Acordul de participare adresat parintilor, pe care fie il pot descarca de aici Click aici: Acord de participare , apoi il completeaza si transmit cabinetului medical scolar din unitatea de invatamant in care copilul invata, fie acordul ajunge la parinte prin intermediul copilului, care il primeste la scoala si il completeaza.
Vezi si Cum inveti copilul sa manance sanatos?
Autor: Alexandra Manaila