Ce se poate face in Romania pentru ca mortalitatea la nastere sa scada?

Sanatatea materna se reflecta in mod direct asupra sanatatii nou-nascutilor. Cum reusesc celelalte tari europene sa previna catastrofele la nastere? Ce protocoale sunt utilizate pentru a reduce riscul de deces matern? Ce se poate face in Romania pentru ca mortalitatea la nastere sa scada? Sunt intrebari la care, in cadrul unui seminar interactiv, a raspuns presedintele European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG), Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, care a venit ieri la Bucuresti pentru a sustine cursul “Hemoragiile in post-partum”  in cadrul celei de-a 7 a editii a Advanced Masterclass in Obstetrics, organizata cu sprijinul  Salvati Copiii Romania.

Profesorul Jacky Nizard atrage atentia asupra importantei reorganizarii si dotarii maternitatilor, pentru salvarea mamelor si nou-nascutilor: ”Lucrez de trei ani deja cu colegi romani si cu totii ne dorim ca, prin imbunatatirea conditiilor din maternitati, mama si nou-nascutul sa fie bine. Cu ajutor de la Salvati Copiii Romania, suntem deja pe drumul cel bun. Sunt fericit si mandru ca fac parte din echipa care lupta pentru cauza mamelor si copiilor nascuti prematur”.

In ultimii ani, Prof. Dr. Jacky Nizard, profesor de obstetrica la Spitalul Pitié-Salpêtrière Paris, unul din cele mai importante centre din Europa, unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie materna severa, a sustinut in Romania sapte Workshop-uri organizate cu sprijinul Salvati Copiii, la care au participat peste 540 de medici obstetricieni, moase si neonatologi veniti din 15 maternitati din intreaga tara.

Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Mortalitatea infantila, a carei incidenta este sensibil mai mare in Romania fata de media europeana, este strans legata de sanatatea materna si de prematuritate. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 28 de ani dupa caderea comunismului, dar depind de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata. In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe un trist prim loc in topul tarilor, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, de 7,3 la 1000 de nou-nascuti vii in 2016, dubla fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

”Optiunile terapeutice ale salvarii unui copil nascut prematur sunt astazi dependente de gradul de pregatire a unei maternitati, sa se intervina rapid si adecvat pentru aducerea pe lume a prematurilor si apoi mentinerea lor in viata”, spune Prof. Dr. Jacky Nizard.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon).

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a reluat astfel apelul ca autoritatile din Romania sa isi asume corectarea decalajului prin politici publice dedicate maternitatilor: ”Stim, fara indoiala, ca viata copiilor nascuti prematur depinde in mod direct de calitatea actului medical, care, la randul lui, depinde de dotarea corespunzatoare a maternitatilor. Este crucial sa ajutam aceste maternitati sa ne salveze copiii, la fel cum este revoltator sa mentinem sistemul medical dedicat copiilor in aceasta zona defavorizata, in care unele sectii de neonatologie sunt capabile sa intervina medical, iar altele nu, pentru ca nu au nici macar un incubator functional”.

De ce e nevoie de o regandire a sistemului?

  • Mortalitatea perinatala ajunge la 90% daca un prematur precoce nu se naste in spitalul adecvat echipat. In Romania, este cazul unuia din 10 copii, dar el va supravietui numai daca are norocul de a fi tratat intr-una dintre cele 23 de maternitatile de nivel III de terapie intensiva nou-nascuti din tara.
  • Exista doar jumatate din numarul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar national de peste 500 de paturi, Romania are doar aproximativ 250 de locuri in terapia intensiva neonatala.

Salvati Copiii Romania a dotat prima maternitate in februarie 2012 si de atunci am ajuns in 78 de maternitati, din 40 de judete ale tarii, la unele dintre acestea de cateva ori deja. In total am achizitionat si donat 393 de echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lampi de fototerapie si multe altele, in valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-nascuti au venit pe lume si au fost ingrijiti in conditii mai bune, datorita aparaturii donate de noi in ultimii ani.

Citeste si Noi centre de pregatire anteprescolara, prescolara si scolara pentru copiii vulnerabili

Organizatia Salvati Copiii continua in 2018 campania de promovare pentru redirectionarea a 2% din impozitul anual pe venit si ii invita pe contribuabili sa ii fie alaturi in demersul de a dota maternitatile din Romania cu aparatura de ultima generatie, cu scopul de a asigura asistenta medicala adecvata copiilor nascuti prematur.

Toti cei care doresc sa sprijine aceasta cauza pot descarca formularele 230 si 200, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Vezi si 11 maternităţi au primit 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here