Cand se pot invata cel mai bine limbile straine?

Oana Moraru, mentor didactic si parental, fondator Helikon Hub Educational pentru Romania ne spune cand se pot invata cel mai bine limbile straine?

Un copil de 8 luni, daca ii aduci in casa o bona filipineza si isi petrece cu el doar doua luni, bona ii vorbeste si pleaca, la 8 luni creierul isi formeaza acea matrice lingvistica care are capacitatea de-a stoca pe termen lung structura gramaticala sau melodicitatea limbii bonei. Nu invata, dar o stocheaza, astfel ca la 30 ani daca se apuca sa invete una din limbile cu acea sonoritate sau organizare sintactica, va invata mai repede pentru ca are deja stocat in memorie.

Se spune ca e bine ca un copil pana in 2 ani, daca are parinti bilingvi sau tata e de o limba, iar mama debalta, bona de alta, e foarte ok sa-l expui la toate cele 3 limbi.

In interval 2- 6 ani, il bagi la o gradinita unde invata de doua ori pe saptamama o limba straina, sa nu ai pretentia ca invata limbi straine, doar se acomodeaza cu un anumit tip de sonoritate si asociaza anumite subsiantive cu alta sonoritate, dar nu va vorbi cursiv si coherent decat daca inteligenta lui lingvistica este nemaipomenita, s-a nascut cu ea sau daca gradinita practica un sistem bilingv, toata ziua sau cel putin jumatate de zi I se vorbeste numai in limba respective si invata prin limba respective.

,,Fereastra de oportunitate pentru invatarea unei limbi straine incepe in jurul varstei de 8-11 ani, un interval foarte bun cand copilul si scrie limbajul, si de atunci se poate invata o limba straina fara sa fi avut deloc contact cu ea”, a declarat Oana Moraru, mentor didactic si parental, fondator Helikon Hub Educational pentru Romania

Finlandezii nu expun copiii in gradinita la nicio limba staina, incep scoala la 7 ani si cam toti elevii finlandezi si adultii sunt trilingvi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here