Aproape 2.000 de copii din tara au format cifra 100, la deschiderea Festivalului „Calusul Romanesc”

Aproape 2.000 de copii din toata tara au dansat, miercuri seara, pe Esplanada din centrul Slatinei, la deschiderea editiei a 20-a a Concursului „Calusul Romanesc”. Dansatorii s-au prins intr-un tablou coregrafic si au format cifra 100, de Centenarul Marii Uniri.

Vezi si Spectacole pentru copii, de 1 Iunie, la Opera Nationala Bucuresti

Dansatorii au parcurs liniile melodice specifice mai multor zone ale tarii, de la Banat, Maramures, Moldova, Transilvania si pana la Oltenia. Treptat, fiecare formatie s-a asezat in asa fel incat, la final, cei aproape 2.000 de copii au format cifra 100, pentru a marca Centenarul Marii Uniri sub sloganul „Cand se joaca romaneste, Romania intinereste”.

Ajuns la cea de a XX-a editie, Concursul National „Calusul Romanesc” se desfasoara in perioada 29 mai – 2 iunie. Daca la prima editie a Concursului „Calusul Romanesc”, organizata in 1998, au participat in jur de 250 de calusari, cei mai multi din judetul Olt, la 20 de ani de la prima manifestare, numarul participantilor a crescut, astfel ca in jur de 70 de ansambluri din judetul Olt, formatii din Arad, Braila, Arges, Gorj, Tulcea, Timis, Maramures, Botosani, Covasna, Suceava, dar si de peste hotare, din Slovacia si Republica Moldova, vor lua parte la editia din acest an.

Artizanul acestui eveniment, directorul Palaului Copiilor „Adrian Baran”, Iliuta Braileanu, a tinut sa le multumeasca dansatorilor implicati in momentul artistic pentru care s-au pregatit aproape o luna.

„In cei 20 de ani ai Concursului national «Calusul Romanesc», am reusit sa aducem la Slatina peste 25.000 de copii si tineri din tara, care astazi sunt adevarati mesageri ai folclorului romanesc si ne ofera garantia ca traditia populara si spiritul romanesc nu vor pieri niciodata. In cei 20 de ani, o echipa formidabila de la Palatul Copiilor Slatina, sustinuta permanent de autoritati, a facut sa devenim cel mai mare concurs folcloric pentru copii din tara. Iata-ne astazi, din nou, aici la Slatina, pe meleagurile Oltului, in anul Centenarului, sa sarbatorim prin cantec si joc Romania, cu aproape 2.000 de copii din toate colturile tarii. Cand se joaca romaneste, Romania intinereste”, a afirmat Braileanu.

Primarul Slatinei, Emil Mot, s-a declarat si el surprins de momentul artistic pus in scena de cei aproape 2.000 de dansatori copii din toata tara.

„Jos palaria! Bine ati venit la Slatina si felicitari. Dragi copii, va spun din suflet ca ati facut ceva exceptional. Am fost si anul trecut, dar anul acesta v-ati intrecut. Va urez mult succes si vreau ca zilele pe care le petreceti aici sa fie pline de bucurie”, a afirmat edilul.

La randul sau, presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, s-a declarat emotionat de demonstratia copiilor participanti la „Calusul Romanesc”.

„A fost un moment emotionant. Reusim sa surprindem la Slatina, de fiecare data, si aratam ca avem oameni de valoare care reusesc sa faca astfel de festivaluri. Evenimentul are o dubla semnificatie. Pe langa faptul ca sarbatorim a XX-a editie a Festivalului «Calusul Romanesc», sunt 100 de ani de la Marea Unire si, astazi, am avut un moment coregrafic deosebit”, a afirmat Oprescu.

Coregraful Marin Barbu a marturisit ca a intrerupt filmarile pentru o emisiune TV pentru a putea fi martor la momentul coregrafic pus in scena la Slatina.

„Sunt 50 de ani de cand joc si cand am intrat pe alee, spre scena, si am vazut autocare, microbuze, mi-am adus aminte de anii copilariei mele. Atunci, veneam cu tractorul si cu Molotovul, ca sa transmitem la Slatina calusul din Teleorman. Am venit cu mare drag aici pentru ca 20 de ani inseamna un lucru extraordinar. Pentru mine inseamna mult pentru ca, in urma cu 20 de ani, vorbeam ca incet-incet jocul va veni din sat la oras si noi trebuie sa avem grija sa-l implementam generatiei care vine. Eu cred ca este un lucru extraordinar ceea ce au demonstrat acesti copii. Nu e rau un pic de nationalism, un pic de patriotism. Ma bucur si felicitari celor de aici”, a afirmat ’Nea Marin.

In urma cu un an, tot la Slatina, s-a atins un record, pe Esplanada din centrul municipiului fiind cel mai mare numar de persoane care au dansat calusul, simultan.

Vezi si Eveniment dedicat Zilei Nationale a Copilului Adoptat, pe 2 iunie

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here