Astazi s-a serbat peste tot in lume Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. In Romania, copiii de la Scoala Ferdinand nr. 64 din Bucuresti s-au jucat și au creat opere de arta pe tema drepturilor copilului la Muzeul de Arta Recenta. Alaturi de micuti a fost și vedeta Andreea Marin, Ambasador National pentru UNICEF in Romania, care a făcut cateva marturisiri special pentru Superbebe.ro.
Citeste si: Tu stii care sunt drepturile copilului tau?
Dreptul copiilor cel mai important care nu poate fi incalcat sub nicio forma este dreptul de-a fi iubiti. Mi-au confirmat-o copiii prezenti la eveniment, la fel si Andreea Marin, Ambasador National pentru UNICEF in Romania.
,,Dreptul de a fi iubit este cel mai important. Daca-l iubesti are de toate. Sa nu uitam ca un copil, care nu are parte de iubire, are din start poate unul dintre cele mai dureroase handicapuri. A nu simti ca este iubit este un handicap”, a declarat Andreea Marin.
In opinia vedetei, parintii sunt cu siguranta iubitori, dar uneori nu stiu cum sa arate iubirea.
,,Ea nu se arata doar prin gadilat si prin cadouri, iubirea se arată prin gesturi care poate par mici, dar sunt importante pentru copii. Stiu ca parintii sunt uneori atat de obositi si impovarati, asta e lumea in care traim si rapiditatea cu care ne traim vietile, dar trebuie sa facem efortul chiar si dupa o zi de munca impovaratoare de a-i asculta si de-a incerca sa-i intelegem”, a precizat ambasadoarea UNICEF.
Vedeta ii sfatuieste pe părinti să petreacă zilnic timp de calitate cu copiii lor și sa-și manifeste pentru ceea ce important pentru copiii lor.
Dreptul la educatie
Un alt drept al copiilor important este dreptul la educatie. Viitorul copiilor depinde de sanatatea copiilor și de dreptul lor la educatie.
,,Cand stii mai mult, cand ai acces la educatie, iti poti singur face uneltele de lucru cu care sa-ti creionezi viitorul. De fapt, asta iti da educatia, libertatea de a evolua dupa priceperea ta, dupa ceea ce te pasioneaza, dupa ceea ce te atrage in viata. Dar ceea ce nu stii, nu exista. Daca nu afli anumite informatii, ele nu exista pentru tine si nici posibilitatea ca tu sa evoluezi in acea directie nu exista”,a mai spus Andreea Marin.
Citeste si: Drepturile copilului nu sunt nici pe departe respectate, potrivit UNICEF
A gresi este omeneste
Copiii au dreptul sa faca greseli, dar unii parinti uita. În opinia ambasadoarei UNICEF, daca si noi maturii ne cerem acest drept, cu atat mai mult trebuie sa respectam dreptul copiilor de-a gresi.
,,Acesti micuti care nu sunt formati inca, prin greseala vor invata, nu poti anula acest drept la greseala. Evident, situatiile sunt diferite. Poate fi vorba despre o greseala repetata la nesfarsit si este normal ca parinte ca trebuie sa te gandesti la metode mai eficace de a-ti educa micutul in acea directie. E clar ca el nu a inteles bine sa faca acel lucru, din moment ce repeta greseala. Poate insa fi o greseala de invatare si atunci e nevoie de intelegere inainte de toate si uneori de o mie de explicatii in acelasi sens. Ceea ce pentru noi, adultii, e foarte clar, tocmai pentru ca avem experienta, pentru ei se internalizeaza dupa mult timp de explicatii”, a adaugat Andreea Marin.
Autor: Alexandra Manaila