IICCMER a depus un denunt la Parchetul General pentru tratamente neomenoase aplicate in timpul regimului comunist copiilor din Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Denuntul face referire la perioada 01.01.1980 – 22.12.1989, in care au murit 340 de minori.
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Spitalul de copii neuropsihici Siret, localizat in partea de nord a Romaniei, si numit sugestiv in limbajul localnicilor „Orfelinatul Groazei”, a fost infiintat in 1956 prin ordin al ministrului Sanatatii, fiind printre primele unitati medicale din Romania comunista dedicata afectiunilor neurologice infantile.
In perioada 1956 – 2001 au fost internati la Siret 8.586 copii, dintre acestia pierzandu-si viata nu mai putin de 1.500. Din ratiuni de timp si resurse umane limitate, stiind ca investigatia este de mari proportii, atat pentru IICCMER cat si pentru Parchetul General, s-a ales pentru inceput perioada anilor `80. Pentru perioada de referinta pentru care IICCMER a inaintat denuntul, cuprinsa asadar intre 01.01.1980 – 22.12.1989, s-au inregistrat 340 decese, cu un maxim in anul 1981 de 81 de copii decedati, in timp ce in 1991, in noile conditii create prin implicarea unor organizatii filantropice, registrele de stare civila consemneaza doar 2 decese”, arata IICCMER, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.
Numarul declarat al deceselor scade considerabil incepand cu anii 1983 si 1984, adica doar 12 decese in 1984, ca urmare a transferului masiv de copii catre alte unitati din tara. Astfel, registrul spitalului consemneaza transferul a peste 750 de copii in numai cateva zile de la finele lunii noiembrie 1983.
„Majoritatea deceselor aveau loc in lunile de iarna, cauzele acestora fiind, intr-o proportie covarsitoare, afectiunile pulmonare, urmate de epilepsii, afectiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale etc. Pe grupe de varsta, cele mai multe decese au fost consemnate in dreptul grupei 1-4 ani (mai mult de jumatate), urmate de grupele 5-10 ani, 11-18 ani si peste 18 ani. O analiza asupra locului de provenienta al copiilor decedati demonstreaza faptul ca o mare parte a acestora proveneau din localitati din judetul Suceava sau judete invecinate, dar si din zone mai indepartate precum Bucuresti, Bihor, Timis, Dambovita, Constanta etc”, arata Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
Contextul istoric declansator a fost creat in anul 1966, cand regimul comunist din Romania a initiat una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste.
Minorii ce necesitau protectie din partea statului erau impartiti in trei categorii: „recuperabili”, „partial-recuperabili” si „nerecuperabili”. Diferentierea era facuta intre o categorie de minori pe care statul incerca sa-i „recupereze”, total sau partial, pentru integrarea ulterioara in productie, si o categorie de copii in care statul nu era dispus sa investeasca si pe care nici macar nu dorea sa-i recunoasca.
„Reabilitarea, chiar si partiala, a acestor copii, care ar fi putut fi ulterior integrati in munca, solicita cheltuieli importante, la care statul contribuia doar partial. Parintii erau nevoiti sa acopere o parte din costurile ingrijirii copiilor, indiferent de situatia lor materiala. Nu putine sunt cazurile in care familii monoparentale, cu venituri minime, sunt nevoite sa plateasca pana la jumatate din acestea pentru intretinerea minorului in camin. Mai dificila era situatia minorilor orfani de ambii parinti, lipsiti de bunuri materiale sau rude, pentru care bugetul asigurarilor sociale nu avea prevazute sume si nici baza legala prin care sa poata acoperi aceste cheltuieli. Pentru ideologia comunista, doar omul sanatos intra in discutie, „rebuturile” fiind ascunse si, la limita, evacuate”, potrivit sursei citate.
In urma analizei actelor de deces si a certificatelor constatatoare de moarte, efectuata de expertii IICCMER si de o echipa de specialisti in medicina legala, s-a constatat ca, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate in cazul unor patologii usor de prevenit sau de diagnosticat precoce si de tratat corespunzator, iar, pe de alta parte, au existat cauze de moarte care sustin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenta unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din spital.
Ca urmare a acestor descoperiri IICCMER a inaintat o sesizare penala catre Parchetul General, a doua dintr-o serie de sesizari care vizeaza crime sistemice si sistematice petrecute in perioada comunista, avand in vedere toate ramificatiile administrative, profesionale si politice.
Sursa: Mediafax