190 de copii vaccinati in comuna Cotofanesti, judetul Bacau

190 de copii au fost vaccinati in cadrul unei campanii de informare si vaccinare organizata in comuna Cotofanesti, judetul Bacau de catre Ministerul Sanatatii, impreuna cu OMS si UNICEF, in perioada 10-12 iulie 2018. Campania a beneficiat de sprijinul autoritatilor locale si al voluntarilor: medici de familie si specialisti in promovarea educatiei pentru sanatate. De asemenea, directorul DSP si medicul epidemiolog au pregatit aceasta actiune la nivel local impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si au fost prezenti la Cotofanesti pe toata perioada de desfasurare a campaniei.

Vezi si 105 cazuri nou confirmate de rujeola in ultima saptamana

In aceasta perioada au fost vaccinati, carora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinati ROR, 28 copii vaccinati cu hexavalent, 6 copii vaccinati cu pneumococic, 10 copii vaccinati cu tetravalent.

Astfel, daca rata de vaccinare in comuna Cotofanesti era in luna mai de doar 3,9%, dupa aceasta actiune procentul de vaccinare a crescut la 95%. In cadrul campaniei nu s-au inregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinati este compus din cei cu contraindicatie temporara de vaccinare si din copii plecati din localitate.

Actiunea de la Cotofanesti a reprezentat proiectul-pilot in cadrul campaniei de vaccinare demarata astfel de Ministerul Sanatatii in mai multe judete din tara, care vizeaza informarea si educarea parintilor cu privire la vaccinare si recuperarea vaccinarii in zonele vulnerabile.

“ O campanie de informare si de recuperare a vaccinarii era imperios necesara, in conditiile in care vietile a 59 de copii au fost curmate de rujeola. Nu mai putem astepta. Fac un apel permanent catre medicii de familie, directiile de sanatate publica, dar si autoritati locale sa se mobilizeze pentru a creste gradul de vaccinare. Alegem locurile in care gradul de vaccinare este foarte scazut si recuperarea este dificil de realizat si intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populatiei si suplimentarea cu medici de familie si asistenti medicali in zona. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alaturi de Ministerul Sanatatii in aceasta campanie reprezentanti ai celor mai mari organizatii cu expertiza in domeniu, OMS si UNICEF, si le multumesc pentru ca am certitudinea ca impreuna vom reusi in demersul nostru. Este un prim pas aceasta serie de actiuni, care va continua cu o campanie la nivel national”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Cotofanesti i s-au alaturat doi medici voluntari din Onesti, specialisti in medicina primara. Astfel, trei echipe de medici si asistenti medicali au consultat copiii adusi de parinti la cabinetul medical si i-au vaccinat pe cei fara contraindicatii. In colaborare cu administratia locala din Cotofanesti, parintii si copiii aflati in zone mai izolate din comuna au fost transportati la caminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialisti in promovarea educatiei pentru sanatate au prezentat un film despre vaccinare, dar si despre reguli de hrana si igiena care trebuie respectate in cresterea copilului. Campania de informare a inclus si sesiuni de intrebari ale parintilor la care un medic specialist voluntar le-a oferit raspunsuri. Dupa sesiunea de informare, parintii care au dorit sa isi vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat in apropierea caminului cultural. De asemenea, primaria a asigurat si transportul acestora catre casa.

“Rezultatele campaniei de vaccinare organizate in comuna Cotofanesti si experienta noastra in implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arata ca atunci cand autoritatile centrale si locale colaboreaza cu reprezentantii sectorului neguvernamental si cu profesionistii de la nivel local, parintii sunt informati despre beneficiile vaccinarii si aleg sa isi protejeze copiii in cunostinta de cauza. UNICEF, Ministerul Sanatatii, autoritatile centrale si cele judetene lucreaza pentru a dezvolta si implementa un program national puternic de vaccinare astfel incat toti copiii din Romania sa fie protejati” a declarat Despina Andrei, Manager comunicare si strangere de fonduri UNICEF in Romania.

Actiunea a vizat recuperarea planului national de vaccinare pentru copiii pana in  10 ani, dar au beneficiat de vaccin si copiii peste aceasta varsta. Au fost protejati impotriva rujeolei si a altor boli transmisibile adolescentii casatoriti si cei care nu au beneficiat de vaccin.

Campania de informare si recuperare a vaccinarii ROR demarata la Cotofanesti va continua in alte judete din tara, in comunitatile cu rata cea mai scazuta de vaccinare. Ea a fost precedata de un atelier de lucru organizat la Slanic Moldova, in judetul Bacau, in perioada 4-6 mai 2018, unde au fost discutate si identificate modalitatile de abordare cu cel mai bun impact pentru cresterea gradului de informare si vaccinare in randul comunitatilor vulnerabile.

Vezi si  Program educational pentru vaccinare, in randul copiilor si parintilor

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here