Varsaturile in sarcina: inofensive sau periculoase?

In primele 16 saptamani de sarcina, majoritatea femeilor se confrunta cu greturile matinale. Denumirea este de fapt generica, pentru ca greturile pot aparea in orice moment al zilei. Din fericire, exista metode destul de simple de a le face fata. Lucrurile se complica atunci cand aceasta stare se prelungeste pe parcursul intregii sarcini. Afla cand varsaturile in sarcina pot deveni periculoase.

Cauzele greturilor matinale nu sunt pe deplin cunoscute si intelese – exista mai multe teorii – dar in mod cert modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii joaca un rol important. Uneori poate fi vorba numai despre stare de greata, alteori ea este insotita si de varsaturi, in grade diferite de severitate si pe perioade diferite de timp.

Greturile pot aparea „din senin”, dar pot fi si declansate de unele gusturi (cel picant, de exemplu), mirosuri (de alimente, parfum, substante chimice, cafea, fum etc), zgomote, miscare vizuala (lumini intermitente) sau fizica (deplasare cu un mijloc de transport, condus). Evitarea acestor factori declansatori poate constitui o metoda de prevenire a aparitiei greturilor. Dar nu este singura. Poate fi de ajutor si consumul unui aliment bine tolerat la prima ora, dimineata, inainte de a te da jos din pat. O felie de paine prajita sau un biscuit sarat sunt optiuni de luat in seama. De asemenea, este indicat sa mananci putin si des pe parcursul zilei, pentru ca stomacul gol accentueaza senzatia de greata. Consumul crescut de lichide (baute cu inghitituri mici), dropsurile sau ceaiul de ghimbir te pot ajuta intr-o mare masura sa depasesti usor un episod de greata.

”Antiemeticele (medicamentele impotriva greturilor) ar trebui sa fie ultima varianta, cand nimic din ce ai incercat nu a functionat, dar numai si numai la recomandarea medicului care iti supravegheaza sarcina. Chiar si daca este vorba despre produse din plante sau care se elibereaza fara prescriptie medicala” explica dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Hyperemesis gravidarum, o situatie aparte

Exista si situatii – rare, e adevarat – in care unele femei insarcinate se confrunta cu greturi si varsaturi severe. Aceasta este o conditie aparte, numita hyperemesis gravidarum, si se manifesta ”cu varsaturi zilnice, pe toata perioada sarcinii. Bebelusul nu este afectat, insa gravida este la risc de a se deshidrata si de a suferi de un deficit de vitamine si substante nutritive. In general, femeile insarcinate care experimenteaza hyperemesis gravidarum pierd cel putin 5% din greutatea corporala. In astfel de situatii medicul va prescrie tratament sau chiar va recomanda internarea in spital, deshidratarea fiind o urgenta medicala”, explică medicul ginecolog.

Simptomele deshidratarii severe

  • Senzatie intensa de sete;
  • Gura uscata;
  • Somnolenta;
  • Cantitate mica de urina, de culoare inchisa;
  • Ameteala;
  • Durere de cap;
  • Ochi infundati in orbite;
  • Respiratie rapida;
  • Ritm cardiac accelerat;
  • Tensiune arteriala scazuta.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here