Travaliul (de fapt durerile care il insotesc) este stadiul nasterii de care viitoarele mamici se tem cel mai mult. Insa gandul care le sustine moral cel mai bine este acela ca, in scurt timp, isi vor tine bebelusul in brate… E adevarat, asta nu poate diminua durerile. Pentru acest lucru exista insa cateva trucuri.
Vezi si Ce trebuie sa contina bagajul pentru nou nascut
Pregatirea pentru momentul travaliului e bine sa inceapa inca din perioada sarcinii, prin antrenarea organismului. Cu acordul medicului care supravegheaza evolutia sarcinii, este recomandat sa faci miscare, fie ca este vorba de plimbari sau gimnastica usoara ori inot. Exercitiile prenatale, care constau in contractii si relaxari ale muschilor perineali, sunt insa cele mai folositoare, intarind muschii zonei care se va afla… sub presiunea capului bebelusului.
Daca te afli la prima nastere, ar trebui sa stii ca travaliul poate dura, in medie, 12 ore. Pastreaza-ti calmul atunci cand apar primele contractii uterine, localizate in partea de jos a abdomenului. Surmenajul inutil te poate epuiza, iar nasterea te va gasi fara vlaga. Anunta medicul si ramai in legatura cu el, pentru a sti cand e cazul sa pornesti catre maternitate. Pana atunci, gaseste preocupari relaxante, care sa iti distraga atentia: verifica bagajul pe care il vei lua cu tine, rasfoieste o revista, asculta muzica. Poti servi chiar si o gustare usoara, pentru a mentine nivelul de energie. Alege alimente usor digerabile, fara grasimi, si nu incarca stomacul la capacitatea lui maxima pentru ca acest lucru iti poate provoca stari de greata si accese de voma in timpul efortului pe care il vei avea de depus. Nu uita nici de hidratare, mai cu seama ca respiratia accelerata si contractiile musculare produc pierdere de lichide.
O baie calduta poate atenua senzatia de crispare pe care o resimti, asa ca relaxeaza-te folosind o manusa moale sau plimband pe piele jetul slab al dusului, cu miscari circulare, pe zonele in care resimti durerea. Poti face baie in orice stadiu al travaliului, dar nu si dupa ce ”se rupe apa”.
Atingerile delicate mai pot domoli si ele disconfortul. In primele ore ale travaliului ti-ar prinde bine un masaj al cefei si umerilor, dar cand durerile incep sa se intensifice vei simti nevoia de presiune in zona salelor. Roaga-ti partenerul sa se ocupe de aceste aspecte, indiferent ca esti acasa sau la maternitate, deja. Prezenta, sustinerea si colaborarea lui sunt mai importante decat iti imaginezi, chiar daca la un moment dat iti doresti sa dispara din fata ochilor tai, considerandu-l principalul vinovat de chinul prin care treci.
Pentru a face ca durerile din travaliu sa fie mai usor de suportat, stai in acele pozitii in care te simti confortabil. Intinsa in pat nu este cea mai buna varianta. Pe scaun (folosind o perna), semisezand pe marginea patului sau pe mingea de travaliu este mult mai bine. Iar daca poti sta in pozitie verticala, cu atat mai bine, pentru ca forta gravitationala este de partea ta, scazand presiunea asupra cervixului si diminuand durerea. Stai ghemuita pe vine sau in genunchi, cum te simti tu mai bine. Cel mai folositor este sa te plimbi, pentru ca miscarea va contribui la largirea pelvisului, iar capsorul bebelusului va trece cu mai multa usurinta atunci cand va sosi momentul. Bea apa intre doua contractii si mergi mai des la toaleta.
Un alt aspect deosebit de important in timpul travaliului este respiratia, care, din cauza panicii create de frica, are tendinta de a deveni rapida, ceea ce poate afecta fatul. In momentul aparitiei contractiilor uterine, incearca respiratia lenta si linistita, iar cand aceasta devine ineficienta, „inghite” aerul mai rapid, trecand la cea gafaita. Spre sfarsitul dilatarii este recomandata respiratia suflanta, ca si cum ai incerca sa stingi o lumanare. Atunci cand colul uterin este complet dilatat utilizeaza respiratia blocata, alternand-o pe cea normala cu apneea (tinerea respiratiei). Dupa ce iese capul bebelusului poti respira profund, relaxandu-ti musculatura abdominala si permitand degajarea lenta a copilului. Asculta in permanenta indicatiile moasei si medicului, colaboreaza cu ei. Daca durerea ti se pare mult prea greu de suportat, sfatuieste-te cu medicul si lasa-l sa decida ce tehnica de anestezie este buna pentru tine.
Alte metode de ameliorare a durerii in travaliu:
- Tehnica Lamaze;
- Tehnica Bradley;
- Yoga;
- Haptonomia;
- Sofrologia;
Vezi si Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”