Tot ce trebuie sa stii despre preeclampsie

Conform unui studiu, hipertensiunea arteriala afecteaza aproximativ 10 % din femeile insarcinate, lucru ce poate duce la numeroase complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat. Printre aceste complicatii se numara si preeclampsia. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.

Preeclampsia este cea mai des intalnita complicatie ce poate aparea din cauza hipertensiunii arteriale si care, de obicei, se instaleaza dupa a 20-a saptamana de sarcina si poate fi marcata prin cresterea tensiunii si a nivelului de proteine din urtina mamei ca rezultat al problemelor aparute la rinichi.

Preeclampsia afecteaza plancenta si poate, de asemenea, sa afecteze rinichii mamei, ficatul, ochii (retina) si creierul. Preeclampsia este strans legata si de anumite complicatii prin care poate trece fatul precum nasterea prematura, greutate mica la nastere sau nasterea unui bebelus mort, in cel mai sumbru caz.

Pana acum nu s-a dovedit stiintific care ar putea fi cauza exacta a instalarii preeclampsiei, la fel cum nu s-a gasit modalitatea sigura de preventie a acestei complicatii.

Diferenta dintre preeclampsie si eclampsie

Eclampsia este forma multa mai severa a preeclamspiei care poate cauza atacul de cord sau intrarea in coma a mamei.

Conform statisticilor, una din 200 de femei care au preeclampsie ajunge in situatia de a dezvolta eclampsie.

Eclampsia poate fi fatala daca nu este tratata imediat, lucru care o claseaza pe locul 2 in topul cauzelor de moarte materna. De asemenea, trebuie mentionat ca itnre preeclampsie si hipertensiunea diagnosticata dinainte de sarcina exista diferente majore. Cea din urma poate fi tinuta sub control in timpul sarcinii, la fel cum se intampla si in afara sarcinii. Exista multe gravide a caror tensiune arteriala creste cu cateva puncte in sarcina, insa asta nu inseamna nici pe departe ca vor dezvolta preeclampsie. De aceea, pentru orice nelamuirire trebuie sa vorbesti cu medicul tau care va pune un diagnostic exact starii tale de sanatate.

Care sunt factorii de risc in cazul instalarii preeclampsiei?

Asa cum spunea, cauza exacta a preeclampsiei ramane deocamdata necunoscuta. Insa exista anumite caracteristici care pot fi considerate factori de risc pentru gravidele care dezvolta preeclampsie:

  • femeia care se afla la prima sarcina, dupa 35 de ani,
  • sarcina multipla
  • diabetul preexistent
  • obezitatea
  • femeia mai tanara de 20 de ani sau mia in varsta de 40 de ani
  • conditii autoimune preexistente
  • afectiuni ale rinichilor preexistentehipertensiune arteriala cronica preexistenta

Care sunt simptomele preeclampsiei?

Multe dintre femile insarcinate nu observa niciunul dintre simptomele preeclampsiei. Cu toate acestea, exista cateva semne comune care ar trebui sa ne duca imediat cu gandul la efectuarea unor teste pentru depistarea acestei complicatii. Severitatea preeclampsiei este, de obicei, relationata cu nivelul tensiunii arteriale. S-ar putea ca la inceput sa nu ai niciun fel de simptome sau, la fel de posibil este sa ai tensiunea crescuta foarte putin precum si o mica cantitate de proteina in urina. Daca preeclampsia se inrautateste, cel putin unul dintre urmatoarele simptome isi va face simtita prezenta:

  • mainile si fata ti se umfla excesiv (se pot umfla si picioarele, dar acest lucru se intampla de obicei in timpul sarcinii, asa ca nu reprezinta un simptom relevant).
  • dureri de cap persistente
  • vedere incetosata sau sensibilitate la lumina
  • luare brusca in greutate (peste 1 kg pe saptamana).

Cu toate acestea, simptomele descrise mai sus nu trebuie asociate neaparat preeclampsiei daca pot aparea si in cazul sarcinilor sanatoase. De aceea, vizitele regulate la medicul ginecolog sunt obligatorii, atat pentru efectuarea testelor de urina si masurarea tensiunii arteriale, precu si pentru verificarea altor simptoke care pot indica prezenta altpr complicatii ale sarcinii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here