Bolile copilariei in sarcina: varicela si oreionul

Despre varicela si oreionul cu siguranta ai mai auzit, dar ce implicatii pot avea acestea asupra bebelusului din burtica si cum sa previi imbolnavirea, poti afla aici. 

Varicela (varsatul de vant)

Usor de recunoscut dupa basicutele care apar pe toata suprafața corpului, varicela este o boala contagioasa care se transmite prin contactul direct cu o persoana bolnava (prin picaturile de saliva din tuse sau stranut sau contactul direct cu lichidul din vezicule). In cazul in care ea este contractata in primele 20 de saptamani de sarcina, riscul aparitiei unor probleme de sanatate la bebelus sunt minime. Acestea ar viza, cel mult, o greutate mica la nastere, o dezvoltare mai lenta, cicatrice pigmentate si eventual probleme ale ochilor, dar nu dintre cele grave. In schimb, varicela este cu adevarat periculoasa pentru nou nascut daca imbolnavirea gravidei se produce la termen, inainte de nastere, pentru ca el va veni pe lume cu aceasta boala, ceea ce este cu adevarat grav.

Daca in copilaria ta ai facut aceasta boala, poti sta linistita, esti imunizata. Insa daca nu ai facut-o si nici nu esti vaccinata impotriva ei, lucrurile se cam complica. Nu, nu te mai poti vaccina dupa ce ai ramas insarcinata, dar exista o modalitate de a evita ce este mai rau daca ti se intampla sa „iei” boala. Va fi nevoie sa mergi la medic pentru a ti se administra globuline imune anti-zoster in primele trei zile dupa expunerea la infectia cu virusul varicelo-zosterian. Aceasta injectie va reduce gradul de severitate al bolii si riscul de infectare al bebelusului.

Oreionul

Boala infectioasa acuta si transmisibila, oreionul este provocat de virusul urlian, care patrunde prin mucoasa faringiana, de unde trece in sange si afecteaza glande si tesuturi. Mai exact, afecteaza glandele salivare, pancreasul si sistemul nervos al persoanei infectate. Boala debuteaza cu febra ridicata, durere intensa de cap si in regiunea parotidelor. Va fi usor de recunoscut, pentru ca determina o deformare specifica a fetei. In cele mai multe dintre cazuri cuprinde in final ambele glande parotide, atat pe partea dreapta cat si pe cea stanga a fetei. Infectarea cu acest virus in primul trimestru de sarcina prezinta un risc de 20% de a determina malformații congenitale ale fatului sau chiar moarte fetala. Nefiind posibila imunizarea in timpul sarcinii nici pentru acest tip de virus, accentul se pune tot pe preventie, pentru evitarea intrarii in contact cu persoane bolnave. Vaccinarea anterior sarcinii ramane de departe singura masura terapeutica eficienta pentru eliminarea riscului de imbolnavire la gravide.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here