Cercetatorii din Suedia au anulat un studiu amplu facut asupra femeilor care au avut sarcini ce au durat mai mult de 40 de saptamani (sarcini considerate la termen fiziologic complet), dupa ce 6 bebelusi au murit, scrie dailymail.co.uk.
Citeste si Inducere travaliu. Ce poti face atunci cand barza intarzie sa apara
Studiul a inceput in 2016 si a fost oprit in octombrie 2018, dupa ce cinci bebelusi au murit la nastere, iar unul a decedat in primele zile de viata.
Obiectivele respectivului studiului erau sa fie analizate rezultatele legate de sanatatea bebelusilor si mamelor care au nascut la 41 de saptamani, in comparatie cu cele ale bebelusilor si mamelor care au nascut la 42 de saptamani, dar si sa se observe daca in aceasta ecuatie joaca vreun rol si factorii demografici si tipurile de personalitate a mamelor.
Citeste si:Exercitii si pozitii eficiente pentru inducerea naturala a travaliului
Potrivit Daily Mail, in multe spitale suedeze este o practica standard ca nasterea sa nu fie indusa pana la 42 de saptamani, dar acesti bebelusi nu primesc suficient oxigen, fiind mai mari decat in mod normal. Legat de continuarea studiului, cercetatorii au sustinut urmatoarele: “Credem ca nu este corect din punct de vedere etic”, scrie The Guardian.
Maria Lärka si Christer Nilson, doi parinti dintre cei care au participat la studiu, au declarat pentru un post local din Suedia (TV4) ca bebelusul lor a murit cu o zi inainte de data pe care au fixat-o cercetatorii in cadrul studiului. “Daca nasterea ar fi fost indusa cu o saptamana mai devreme… nu ar mai fi fost nevoie sa pregatim acum inmormantarea lui” a spus mama bebelusului mort. “Este destul de grotesc, ca o loterie cu viata umana” a mai adaugat tatal bebelusului.
Nasterea se declaseaza, in mod normal, undeva intre 37 si 41 de saptamani de sarcina. Sub 37 de saptamani este considerata nastere prematura. Intre 41 si 42 saptamani este considerata sarcina prelungita cronologic. Cele mai multe studii sugereaza ca dupa ce se atinge pragul de 41 de saptamani mama ar trebui sa ia in calcul inducerea nasterii, iar prelungirea pana in 42 de saptamani sa fie facuta doar in cazuri exceptionale si doar sub supravegherea atenta a specialistului. Studiul facut in Suedia, la Sahlgrenska University Hospital din Gothenburg a aratat ca depasirea celor 42 de saptamani de sarcina este mult prea riscanta si pune in pericol dezvoltarea si chiar viata bebelusului. La studiu au participat 2700 de femei insarcinate.
Citeste si: Esti in travaliu? Excelent! Iata cateva lucruri pe care sa nu le faci
[…] Source link […]