13 sfaturi pentru o nastere naturala nemedicalizata

Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay

Sa nasti natural un copil si sa optezi pentru o nastere nemedicalizata nu este usor, dar este posibil. Este important sa te informezi cat mai bine despre ce inseamna nasterea si sa faci tot ce poti pentru a avea parte de experienta dorita, cu minimum de interventii, daca este cazul.

Aceasta optiune de nastere chiar nu este pentru orice femeie insarcinata,pentru ca sunt femei care prefera sa primeasca medicamentele pentru a naste mai repede, fara prea mare durere etc, dar este important ca fiecare femeie insarcinata sa cantareasca foarte bine atat avantajele, cat si dezavantajele fiecarei alegeri. Spre exemplu, trebuie sa stie ca in momentul in care opteaza pentru epidurala creste si probabilitatea de a se ajunge la anumite interventii, precum folosirea forcepsului sau vacuumului, sau chiar sa se ajunga la cezariana de urgenta (gasesti studiul in National Vital Statistics Reports). Epidurala poate avea si unele efecte (de duarata mai scurta) si pentru mama, precum tensiunea scazuta, dureri de cap, febra etc.

Un mare avantaj in ceea ce priveste nasterea naturala nemedicalizata este ca si recuperarea este mult mai rapida. „Aceste mame se ridica in picioare mai repede, se simt mai repede bine si experimenteaza mai rar rupturi sau inflamatii vaginale” spune Ryan Dickersson, obstetrician. „Aceste femei prefera sa impinga atunci cand simt nevoia, instinctiv, fara a fi necesar sa li se spuna cand, fara vreo orchestrare din partea specialistului”, sustine specialistul.

Potrivit expertilor, nasterea naturala nemedicalizata poate fi realizata in proportie de 85% dintre femeile insarcinate. Celelalte 15% sunt femei care au probleme de sanatate, se afla in categoria cu risc ridicat, pot avea nevoie de alte interventii, precum cezariana, astfel incat sa fie posibila o nastere sigura atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Daca iei in calcul aceasta optiune, de a naste naturala nemedicalizat, atunci este important sa fii bine informata si bine pregatita.

Iata 13 sfaturi pentru o nastere naturala nemedicalizata:

1. Este important sa stii DE CE iti doresti o nastere nemedicalizata.

Ce inseamna „nastere naturala” pentru tine – sa nasti fara nicio interventie sau fara medicamente pentru ameliorarea durerii? Iti doresti sa limitezi interventiile din cauza eventualelor efecte adverse, experientelor medicale anterioare sau pentru ca iti doresti sa  simti nasterea ca pe o achizitie/reusita personala? Fiecare persoana are motive diferite, de aceea este important sa afli care este motivul tau real.

2. Mergi la cursuri antenatale.

Citeste, mergi la cursuri, acumuleaza orice informatii te pot ajuta sa te simti mai increzatoare atunci, in timpul travaliului si la nastere. (metoda Lamaze, Bradley, autohipnoza etc).

3. Construieste-ti un plan de nastere.

Multe mamici sustin ca ideea de a avea un mic „plan de nastere (care sa cuprinda unele detalii despre cum ai dori sa fie inainte, in timpul si dupa nastere). De exemplu, sa fii libera sa schimbi pozitiile in timpul travaliului, sa adopti la expulzie orice pozitie ti se pare confortabila, ruperea fireasca a membranelor, sa fie prezent tatal la nastere, sa nu se recurga la epiziotomie decat in cazuri urgente, contactul piele-pe-piele, sa se respecte ora magica dintre mama si bebelus etc).

4. Alege un specialist care sustine nasterea naturala.

Ai nevoie de oameni care sa rezoneze cu ceea ce-ti doresti, de aceea alege o moasa, un obstetrician-gincolog, care te va ajuta sa ai nasterea dorita.

5. Invata cum sa faci fata contractiilor.

Una din secretele nasterii nemedicalizate este sa gasesti resursele sau metodele care te ajuta sa te relaxezi in timpul contractiilor. Atunci cand esti foarte panicata, corpul va avea o reactie de „inghet”, iar acest lucru nu va ajuta deloc corpul sa faca fata nici contractiilor, nici nu va ajuta colul sa se dilate.

6. Ajuta gravitatia.

Contrar celor vazute prin filme in care femeile nasc culcate pe spate, adevarul este ca pozitiile de semi asezata sau cele care ajuta „gravitatia” de expulzie a bebelusului sunt cele care te vor ajuta cel mai mult in acele momente. Informeaza-te despre care sunt cele mai potrivite pozitii in travaliu si nastere.

7. Fii activa (moderat!)

Nu trebuie sa stai toata ziua in pat sau pe canapea (doar daca nu ti-a spus medicul in mod expres sa faci asta!), exercitiile usoare, de intindere, plimbarile scurte, te vor ajuta sa-ti mentii tonusul fizic, dar si te vor ajuta sa te relaxezi.

8. Nu te grabi sa mergi la spital.
Multe mame sustin ca atunci cand incearca sa petreaca mai mult timp din travaliu acasa reusesc sa fie mai relaxate, sa-si controleze panica/frica si intr-un final creste sansa de a avea o nastere nemedicalizata. Au inceput contractiile? Cronometreaza-le, respira, relaxeaza-te, discuta cu specialistul tau, urmeaza-i indicatiile si daca totul este in regula, nu te grabi la spital.

9. Misca-te in timpul travaliului.

Plimba-te prin camera, leagana-te, roteste-te pe mingea de nastere, fa genuflexiuni usoare, schimba cat mai des pozitiile (in special cele care ajuta gravitatia), fa orice miscare simti ca iti aduce confortul, te ajuta in timpul contractiilor.

10. Apa te poate ajuta.

Este important sa fii hidratata in timpul travaliului, dar sa stii ca un dus te poate relaxa in acele momente.

11. Aminteste-ti mereu sa te relaxezi, astfel incat corpul sa poata sa-si faca „treaba”.

12. Ai rabdare.

Mai ales atunci cand este vorba despre prima nastere, lucrurile dureaza. Cauta metode relaxante care sa te si distreze, care sa te scoata din starea de „asteptare”, care sa nu-ti lase creierul sa faca tot felul de scenarii catastrofale si pline de panica.

13. Fii flexibila.

Este in regula sa faci schimbari in planul de nastere chiar in ultimul moment, chiar atunci, la nastere. Este in regula si daca decizi ca ai nevoie de anumite interventii sau medicamente pentru a urgenta nasterea sau pentru a te ajuta la expulzie.

Traducere si adaptare de pe parents.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here