Sarcina si surplusul de kilograme: între pofte alimentare si aversiunile fata de anumite mancaruri

Foto: care.com

Poftele si aversiunile fata de anumite mancaruri sunt lucruri foarte des intalnite la gravide. Problema este ca toate aceste stari au de cele mai multe ori o unica consecinta in sarcina: surplusul de kilograme. Si atunci ce este de facut?

Motivele care o determina pe femeia insarcinata sa respinga farfuria cu mancare cu groaza, am putea spune uneori, sau, din contra, sa nu se lase nici in ruptul capului pana nu termina ce are in farfurie sau in mana, nu sunt pe deplin intelese. Explicatia oferita aproape in unanimitate de oameni de stiinta, cercetatori, specialisti si experti de tot felul este aceea ca se presupune ca este vorba despre schimbarea gusturilor, a hormonilor, o crestere a simtului gustului si un miros mai bun.

Toate aceste vesti nu par deloc menite sa te linisteasca, mai ales daca ai aflat de curand ca esti insarcinata, ai oarece kilograme in plus si o pofta de mancare greu de stapanit.

Ei bine iti recomandam nervi tari, multa vointa si, de ce nu, multa bafta. Caci exista numeroase cazuri in care gravidele oricat de mult s-ar abtine de la mancare, oricat de echilibrata le-ar fi dieta si oricat de slabe ar fi fost inainte de sarcina, se ingrasa parca pe zi ce trece si ”doar cu aer”.

Chiar si asa, exista sansa de a tine in frau aceasta problema fara a afecta in niciun fel copilul ce urmeaza sa il aduci pe lume peste cateva luni.

Cantarul…

Prima lectie pentru a putea controla cresterea greutatii tale, ar fi ca iti recomandam sa renunti de tot la mancarurile grase, alcool, bauturile ce contin cofeina si sa ai in schimb foarte multe pofte pentru multe fructe si legume. 🙂 Pe perioada sarcinii greutatea corporala reprezinta o preocupare total justificata, in sensul ca luarea in greutate prea brusca sau prea lenta poate influenta nefavorabil atat viitoarea mama cat si copilul.

Kilogramele care se depun pe perioada sarcinii depind foarte mult de greutatea pe care o ai la momentul conceperii. In general se recomanda sa nu se ia in greutate in mod excesiv pentru a evita durerile de spate, varicele si alte complicatii de genul hipertensiunii arteriale. Te impreietenesti cu cantarul, dar fara a exagera.

Luarea in greutate variaza de la femeie la femeie. Daca se incepe sarcina la o greutate normala, castigul ponderal ar trebui sa fie de 11-16 kg. In acest sens se pot adauga zilnic 300 de calorii suplimentare dietei anterioare. Majoritatea femeilor iau in greutate doua-trei kg in primul trimestru si apoi cate o jumatate de kilogram saptamanal pentru restul perioadei de sarcina.

Daca sarcina se incepe la o greutate mai mica decat cea normala, surplusul de kilograme ar trebui sa fie mai mare, 13-18 kg, pentru a evita nasterea unui copil subponderal. Asadar este recomandata cresterea cu peste 0,5 kg in al doilea si al treilea trimestru.

In cazul in care sarcina debuteaza pe exces ponderal, este recomandat sa se ia in greutate intre 10 si 13 kg. In al doilea si al treilea semestru ar trebui sa se ia 0,5 kg la doua saptamani si evident ca nu se va incerca nicio dieta de slabire in timpul sarcinii. In cazul in care esti fericita detinatoare a unei sarcini gemelare, cresterea in greutate va fi de 16 pana la 21 de kg.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here