Aparitia edemelor la nivelul picioarelor este o problema frecvent intalnita in perioada sarcinii, care creaza un disconfort sporit, în special în ultimul trimestru de sarcina. Si atunci, ce este de facut?
Majoritatea gravidelor se plang de neplacerile provocate de umflarea picioarelor si a gleznelor, de durere si greutate. Edemele reprezinta un fenomen normal in timpul sarcinii, rareori reprezentand un element patologic. In general, ele apar ca o consecinta a retentiei de apa, in special in ultimele luni de sarcina (aproximativ 80% dintre gravide), asociata cu compresia pe care o exercita uterul asupra venei care colecteaza sangele din picioare.
Asadar, presiunea sangelui creste, iar in tesuturi se infiltreaza lichid. De asemenea, cresterea in greutate a femeii gravide, anumite afectiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor, precum si unele disfunctii ale glandei tiroide, pot duce la umflarea picioarelor. Aceasta manifestare este accentuata si de statul in picioare sau in pozitia asezat pentru o perioada indelungata, de expunerea la temperaturi ridicate, de folosirea hainelor foarte stramte si a tocurilor inalte.
La toate acestea se adauga si unele obiceiuri alimentare nesanatoase. Sarea in exces este principalul vinovat de retentia lichidelor. Se impune reducerea consumului de sare sau a alimentelor ce contin foarte multa sare (alune, mezeluri, anumite branzeturi, masline sarate, etc).
Specialistii sunt de parere ca, indiferent daca se reduce sarea, picioarele gravidei tot se vor umfla. Singurul tratament eficient in cazul edemelor este repausul. Asadar, in momentul in care iti simti picioarele umflate, obosite si grele, este bine sa te intinzi in pat, cu picioarele mai sus decat nivelul corpului. Este bine sa dormi mai mult pe partea stanga, astfel uterul nu va compresa venele, iar circulatia sangelui nu va fi ingreunata. O baie calduta, urmata de un masaj circular, o crema speciala, te vor ajuta sa stimulezi circulatia sanguina in picioare.
Un consum adecvat de lichide (cel putin 2 litri pe zi) va ajuta la eliminarea apei din tesuturi. De folos se va dovedi si miscarea fizica (exercitii fizice usoare, plimbari, etc.). Prin transpiratie, vei elimina foarte usor apa si odata cu ea si sarea. Astfel, retentia de lichide va fi diminuata. Atenție, în timpul sarcinii nu se folosesc medicamentele diuretice.
Nu este neobisnuit ca femeia insarcinati sa schimbe numarul la pantofi cu o jumatate de marime sau chiar cu o mamrime mai mare in perioada sarcinii, dn cauza retentiei de apa, unele dintre acestea ramanand cu marimea modificata si dupa nastere.