Anemia mamei care alapteaza. Cum se depisteaza si trateaza

Anemia mamei care alapteaza este o problema care poate fi depistata si tratata. Cand e nevoie ca mama sa ia suplimente pe baza de fier si ce fel de alimente ar trebui sa consume proaspata mamica, aflati de la dr. Raluca Tranca, medic specialist de medicina de familie la Clinica Sanador Decebal.

Dr. Raluca Tranca, medic specialist de medicina de familia la Clinica Sanador Decebal.

Anemia este o afectiune hematologica, definita prin scaderea cantitatii de hemoglobina corespunzatoare varstei si sexului, in cazul femeilor de varsta adulta, sub 12g/dl. Hemoglobina, in a carei componenta intra si fierul, este transportorul de oxigen catre tesuturi, prin urmare scaderea acesteia duce la perturbarea activitatii intregului organism, ceea ce se traduce clinic prin lipsa de energie, fatigabilitate, incapacitate de concentrare si memorare, paloare, palpitatii, fragilizarea firelor de par si a unghiilor etc.

In timpul sarcinii apare in mod normal o anemie „de dilutie”, hemoglobina scazand cu pana la 2-3 g/dl, din cauza cresterii disproportionate a volumului sangelui fata de numarul de globule rosii. In aceasta situatie, pentru un diagnostic diferential corect intre o anemie de dilutie, care nu necesita in general tratament, si una reala, este important sa fie dozate si nivelul fierului din sange si al feritinei, aceasta din urma putand estima rezervele de fier din organism.

O data ce bebelusul a venit pe lume, este foarte important sa monitorizam prezenta anemiei, aceasta fiind sarcina medicului de familie. In ultimul trimestru de sarcina se recomanda obligatoriu efectuarea unei hemograme, este indicata si la externarea din maternitate, in special daca nasterea a avut loc prin operatie cezariana (cand pierderea de sange este mult mai mare decat in cazul nasterii naturale) si, din nou, la cateva luni de la nastere. Depistarea la timp si tratarea acestei afectiuni sunt esentiale pentru buna dezvoltare a bebelusului, in special daca este alaptat, deoarece laptele uman este sarac in fier si, daca se suprapune si anemia mamei, bebelusul va avea un aport net deficitar, putand aparea tulburari de dezvoltare.

In cazul in care analizele de sange sunt in parametri normali, nu este necesar ca proaspata mama sa ia suplimente cu fier, daca dieta ei este variata. La fel ca in cazul tuturor elementelor minerale, fierul se absoarbe cel mai bine din hrana. Fierul este prezent in primul rand in carne, dar si in unele vegetale (spanac, cartofi dulci, cereale integrale, soia s.a.). Deoarece biodisponibilitatea (cantitatea care poate fi absorbita) este net superioara in cazul fierului continut in produsele de origine animala, aportul zilnic de carne este obligatoriu in timpul perioadei de alaptare. Cele mai recomandate sunt carnea rosie (vita, porc, copane de pui etc) si organele (ficat in special). Daca mama alege sa aiba o dieta vegetariana, este indicat ori sa consulte un nutritionist, astfel incat sa i se stabileasca un aport adecvat de fier din surse vegetale, ori sa ia suplimente cu fier.

Daca se depisteaza prezenta anemiei, tratamentul cu fier este obligatoriu, pe o perioada de timp stabilita pe baza analizelor de sange. Este important sa ne adresam medicului daca preparatul cu fier recomandat nu este bine tolerat (suplimentele cu fier au ca efecte secundare frecvente constipatia sau disconfortul gastric), pentru a putea alege altul, si nu sa renuntam la tratament.

Este de retinut si faptul ca, in cazul bebelusilor alaptati, aportul de fier din laptele matern devine insuficient dupa varsta de 6 luni, fiind obligatorie introducerea fierului din alte surse (diversificare, formula de lapte imbogatita cu fier, supliment de fier), aspecte care vor fi discutate cu medicul de familie sau pediatru.

Citeste si Gravidele pot trata gripa? Cum?

Autor: Dr. Raluca Tranca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here