Imediat ce ai aflat ca esti insarcinata, incepi sa fii atenta la schimbarile care se vor petrece in organism si astepti nu nerabdare primele miscari din burtica ta. Iata ce trebuie sa stii despre acestea.
Multe dintre capacitatile pe care le poti observa la nou-nascut sunt initiate inca in sarcina, din viata intrauterina. Sistemul nervos se formeaza gradual si incepe treptat sa functioneze, reteaua de conexiuni neuronale continuand sa se dezvolte si dupa nastere, insa primele manifestari ale activitatii nervoase se petrec precoce.
O punere in fapt a acestei activitati o constituie miscarile active fetale pe care femeia insarcinata poate sa le simta sau nu.
Cea mai mare parte a mamicilor simt primele miscari ale copilului incepand cu luna a patra, atunci cand, prin miscari de acum bine coordonate, fatul studiaza spatiul care il inconjoara si deci, impinge sau loveste partea interioara a uterului cu mainile, picioarele, capul sau trunchiul.
Cand vei simti primele miscari?
Daca nu este la primul copil sau daca mamica este foarte slaba, miscarile pot fi simtite chiar intre saptamanile 14-18. In realitate, fatul se misca deja din saptamana a 7-a de gestatie. Daca faci o fotografie in aceasta perioada, il poti vedea inotand in lichidul amniotic. Nu il simti inca, pentru ca este foarte mic (in saptamanile 7-8 bebe are intre 7-14 milimetri si nu cantareste mai mult de 1-1,5 grame), iar miscarile sunt foarte fine si aproape imposibil de sesizat.
Cum vei simti primele miscari?
Se poate spune ca in majoritatea cazurilor, primele miscari ale fatului sunt descrise ca mici bule de aer, freamat, o bataie de aripi ale unui fluture care se afla in burtica. Pe masura ce sarcina avanseaza, il vei simti foarte clar facand piruete, intinzandu-se, lovind cu manutele si piciorusele. Daca il vei mangaia pe suprafata burtii, copilul va raspunde accelerand sau oprind miscarile. La mijlocul sarcinii, fatul doarme inca trei sferturi din timp, insa este din ce in ce mai activ cand se trezeste.
Mama activa = bebelus activ?
Copilul nu are acelasi ritm de somn cu mama. Din acest motiv, se poate intampla ca miscarile lui sa te trezeasca in plina noapte. Vei simti probabil ca micutul din burtica ta are chef de joaca tocmai atunci cand tu te odihnesti si acest lucru se datoreaza relaxarii uterului tau. Pe de alta parte, atunci cand tu faci miscari sau mergi, el se linisteste, simtindu-se leganat. Se spune ca in aceasta perioada este deja capabil sa isi ridice mainile simultan. In luna a saptea, miscarile sunt din ce in ce mai puternice si mama simte adevarate lovituri. Uneori, chiar se vede cum burtica isi modifica forma. Si luna a opta este activa din acest punct de vedere. Bebelusul se misca: misca picioarele, gesticuleaza, deschide si inchide gura, intoarce capul.
O credinta populara spune ca un fat care se misca mult in burtica va fi un copil foarte activ sau nelinistit, dar aceasta teorie nu are nicio baza stiintifica. In realitate, lucrurl care este cert este faptul ca bebelusul chiar este activ in burtica, iar acesta este un semn ca samgele lui este bine oxigenat.
Este periculos sa nu simti bebelusul din burtica miscandu-se?
In ultima luna de sarcina, bebelusul doarme aproape toata ziua, Chiar si in aceste conditii miscarile lui nu trebuie sa fie mai mici de 10 in decurs de 12 ore. Acesta este semnalul ca bebelusul este bine si ca nu exista suferinte fetale (crestere deficitara sau cantitate neadecvata a lichidului amniotic). Daca in decurs de 12 ore nu ai perceput cel putin 10 miscari, nu estre cazul sa te alarmezi, insa este bine sa te adresezi medicului pentru monitorizare.