Primul trimestru de sarcina: cum calculezi varsta de gestatie

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Primul trimestru de sarcina este foarte important, deoarece in aceasta perioada se fac analize de luare in evidenta a gravidei, se fac primele ecografii ale embrionului, se calculeaza varsta de gestatie, se fac testele pentru anumite boli ale mamei care pot pune sarcina in pericol, infectii, viroze, teste pentru screeningul unor boli genetice etc.

Acidul folic are un rol important pana la vasta de 6 saptamani de gestatie pentru prevenirea defectelor de tub neural. Toate acestea presupun o buna colaborare intre gravida si obstetrician deoarece orice anomalie apaeruta in evolutia sarcinii si depistata precoce poate fi solutionata in timp util, prevenind astfel afectarea embrionului si compromiterea sarcinii. Un prim pas in monitorizarea gravidei il reprezinta stabilirea corecta a varstei de gestatie, in special la persoanele cu menstruatii neregulate, de multe ori embrionul masurat ecografic este mai mic decat ar trebui, dar asta poate fi ceva normal daca ovulatia s-a produs mai tarziu.

Cum se calculeaza corect varsta de gestatie (varsta sarcinii)? Daca viitoarea mama are un ciclu regulat si stie care este prima zi a ultimei menstruatii, atunci varsta de gestatie se va calcula in functie de aceasta. Iar data probabila a nasterii (DPN) se calculeaza adaugand 280 de zile la prima zi a ultimei menstruatii.

Tot ecografia de trimestrul intai pune in evidenta si pulsatiile tubului cardiac primitiv, element esential in stabilirea viabilitatii sarcinii. Acum se vad si eventualele hematoame deciduale care pot „decola” sarcina din cavitatea uterina, fiind frecvent insotite de sangerari pe cale vaginala.

Sacul gestational trebuie sa fie rotund-ovalar, cu peretii extinsi, tonic. Un sac turtit, aplatizat este un semn de prognostic negativ pentru evolutia normala a sarcinii. Pentru majoritatea anomaliilor depistate in primul trimestru de sarcina trebuie instituit un tratament rapid care este cu atat mai eficient cu cat se face mai precoce.

El presupune in primul rand repaus la pat, tratament suportiv vitaminic si progesteronic in multe situatii, tratament antispastic, tratament antibiotic sau anticoagulant, in functie de cauza care ameninta buna dezvoltare a sarcinii. Pentru bunul mers al lucrurilor, intarzierea menstruatiei mai mult de o saptamana trebuie sa fie urmata de o vizita la medicul ginecolog pentru stabilirea corecta a cauzei care a produs acest lucru, iar daca aceasta cauza este o sarcina incipienta, trebuie remarate urgent investigatiile specifice pentru aceasta situatie.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here