Cele noua luni de sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Cu toate acestea, daca nu acorzi suficienta atentie graviditatii, pot aparea unele probleme neplacute. Tu stii care sunt perioadele critice in sarcina?
Asemenea oricarui lucru, pana a fi dusa la bun sfarsit, perioada de sarcina poate trece prin unele momente critice. Pe parcursul celor 40 de saptamani, specialistii sunt de parere ca pot aparea patru astfel de momente care, daca nu sunt tratate cu grija, pot duce la pierderea sarcinii. Nu este cazul sa te sperii, insa anumite simptomatologii trebuie sa te trimita imediat spre a cere consultul medicului ginecolog. Orice afectiune depistata din timp si tratata te poate ajuta ca peste cateva luni sa-ti tii in brate bebelusul atat de mult dorit.
Exista anumite motive pentru care sarcina se poate intrerupe brusc, motive pe care ar trebui sa le cunosti si de care e bine sa tii cont pentru prevenirea neplacerilor.
Primele trei luni si jumatate
Prima perioada critica pe care va trebui sa o depasesti apare intre a doua si a treia saptamana de sarcina, cand cele mai multe dintre gravide nu sunt tocmai constiente de faptul ca in burtica lor s-a infiripat o noua viata. In acest moment, are loc implantarea embrionului. Ovocitul fecundat va „calatori“ pana in uter, unde se va atasa de mucoasa uterina, special pregatita in acest scop de secretiile hormonale. Uneori, in timpul implantarii pot aparea mici sangerari vaginale, considerate normale de catre specialisti. Insa cand aceste sangerari devin abundente, trebuie sa ceri imediat consultul medical, deoarece este posibil ca implantarea sa esueze.
Cauzele care pot cauza esecul implantarii sunt reprezentate de anumite anomalii anatomice ale uterului, precum uterul infantil (foarte putin dezvoltat si care se destinde foarte greu), uterul bicorn (fundul uterului nu este drept, ca rezultat al unei malformatii, iar adaptarea la forma anatomica este destul de dificila) sau septul uterin (uterul este impartit in doua cavitati). De asemenea, trebuie mentionat faptul ca anumite boli inflamatorii pelviene sau avorturile din trecut, daca este cazul, pot da o stare de inflamatie cronica endometrului, ceea ce ar conduce la o intrerupere de sarcina. Din cauza unor cicatrici existente pe uter si dobandite in urma unei operatii de cezariana anterioare sau a altor interventii chirurgicale, poate esua lipirea embrionului de cavitatea uterina in primele zile ale sarcinii propriu-zise. Sarcina este calculata din prima zi a ultimei perioade menstruale a mamei, iar o sarcina normala dureaza 40 de saptamani.
Un alt motiv pentru care pacienta ar putea ajunge la o intrerupere de sarcina este acela legat de anomaliile genetice aparute in dezvoltarea embrionara. O singura copie de cromozomi de la 1 la 22, contributii ale ambilor parinti, adauga pana la 2,87 miliarde de baze genetice de la fiecare parinte. Perechea de cromozomi 23 sunt cromozomii care vor stabili sexul copilului. Spermatozoidul care penetreaza cu succes ovulul stabileste sexul copilului. Ovulul contine un cromozom X, dar spermatozoidul poate avea fie un cromozom X fie unul Y. Un spermatozoid cu cromozom Y va da nastere unui baiat – XY –, iar unul cu un cromozom X la o fetita – XX. Acum zece ani, organismul uman era considerat a fi format din 100.000 de gene. Astazi, aceasta cifra a fost redusa la un numar estimativ de 22.300 gene, un numar incredibil de mic pentru specia noastra. Cromozomul Y, care determina dezvoltarea embrionica a testiculelor, se auto-distruge, si odata cu el 97% din celelalte gene ale sale din cei 300 milioane de ani de evolutie.
Uneori, combinatiile genetice dau gres, iar un sistem natural de selectie lupta pentru perpetuarea speciei.
O alta perioada critica a perioadei gestationale poate aparea intre a opta si a 12-a saptamana de sarcina. Acum, placenta incepe sa se dezvolte si apar tulburarile hormonale. In afara de asigurarea schimburilor materno-fetale, placenta are un important rol hormonal. Secreta hormoni care ajuta la intretinerea sarcinii si dezvoltarea ei.
Din cauza unei insuficiente secretii hormonale a placentei, poate aparea un defect in formarea sau dezvoltarea placentei, caz in care riscul pierderii sarcinii este mare.
Trimestrul al doilea de sarcina
Intre a 18-a si a 22-a saptamana de gestatie, perioada in care uterul este intr-o crestere activa, o alta etapa critica trebuie depasita. In acest interval, anomalii ale pozitiei placentei (placenta jos inserata) sau incompetenta cervicala pot fi periculoase. Principalul motiv care ar putea duce la terminarea sarcinii este reprezentat de bolile cu transmitere sexuala. Daca agentii infectiosi transmisi pe cale sexuala (clamydia, toxoplasma, virusul herpetic sau citomegalovirusul) in primul trimestru pot determina defecte ale embrionului, in partea a doua a sarcinii pot provoca avortul prin disfunctie placentara sau ruperea prematura a membranelor. In timpul celor 40 de saptamani de sarcina, colul uterin are rolul de „incuietoare“, mentinand fatul in cavitatea uterina. Incompetenta cervicala reprezinta o conditie patologica a colului uterin ce duce la imposibilitatea respectarii rolului sau. Sub influenta gravitatiei si nu numai, fatul coboara putin cate putin, ceea ce poate provoca deschiderea colului si, implicit, avortul. Pentru a inlatura aceasta problema se recomanda serclajul, coaserea colului uterin.
Limita dintre avort si nasterea prematura
In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, intre a 28-a si a 32-a saptamana de gestatie, are loc o alta etapa de crestere intensa a fatului si a uterului. Unele perturbari ale dezvoltarii gestationale in acest interval pot duce la aparitia complicatiilor precum disgravidia de ultim trimestru sau hipertensiunea indusa de sarcina (modificare patologica ce apare in trimestrul III de graviditate si poate duce la complicatii grave), insuficienta placentara (duce la retardul de crestere uterina prin lipsa aportului suficient de materii nutritive) sau dezlipirea placentei de peretele uterin, ceea ce inseamna o suprimare brusca a sangelui oxigenat pentru fat. Toate acestea, daca sunt depistate la timp, pot fi tratate cu succes, evitandu-se nasterea prematura.
In mod frecvent, medicii vorbesc despre perioadele critice ale gestatiei, atunci cand se confrunta cu imposibilitatea unei gravide de a duce sarcina la termen, afectiune denumita si boala abortiva sau avort habitual. Daca de la bun inceput medicul nu ti-a facut astfel de precizari, inseamna ca nu ai de ce sa-ti faci griji. In orice caz, incearca sa-ti pastrezi un regim de viata sanatos, asigurat de o nutritie potrivita si de un tonus dinamic.
Daca esti expusa perioadelor critice din timpul sarcinii, incearca sa excluzi din viata ta, cel putin pana vei naste, eforturile fizice, exercitiile sau alte activitati sportive. In anumite cazuri, femeilor care sufera de imposibilitatea de a duce sarcina la termen li se recomanda spitalizarea, pentru ca astfel sunt in permanenta sub atenta supraveghere a medicilor si asistentelor.