Draga viitoare mama de Superbebe, pentru ca vrem sa fii cat mai pregatita pentru marea intalnire cu puiul tau, am stat de vorba cu Nora Niculescu, educator prenatal Lamaze, doula, consilier in intarcare, psiholog, Birth Story Mentor, despre ce inseamna si ce face un educator prenatal, despre cursurile Lamaze, de ce este bine ca o femeie sa se pregateasca psiho-emotional pentru nastere si pentru aceasta noua etapa, numita atat de frumos, maternitate.
Ce inseamna si ce face un educator prenatal?
Un educator prenatal este acea persoana care pregateste viitorii parinti pentru nastere, alaptare si ingrijirea bebelusilor lor. In functie de formarea sa, educatorul prenatal va include in cursurile sale pentru viitori parinti elemente de tin de fiziologia nasterii, alaptarii si a perioadei postpartum, se va baza pe studiile stiintifice din domeniu si le va oferi parintilor sprijin in a lua decizii informate si in a comunica cat mai bine cu medicul si cu restul personalului medical. Un curs prenatal complex va include si pregatirea psiho-emotionala a parintilor si de asemenea ii va ajuta sa ramana ancorati in realitatea zilei de azi. Toate aceste lucruri au ca scop cresterea satisfactiei parintilor cu privire la experienta nasterii si o tranzitie cat mai lina in noile roluri, acelea de parinti de unul sau mai multi copii.
Exista ideea ca, “femeile au nascut dintotdeauna, de ce trebuie sa invete cum sa faca fata travaliului sau cum sa nasca?”, de ce ar fi nevoie de educatie in acest sens?
Este adevarat ca femeile au nascut dintotdeauna si ca avem in interiorul nostru un instinct care ne ghideaza in acele momente. Este de asemenea adevarat, ca acel instinct, in ziua de azi, este de foarte multe ori acoperit cu o multime de informatii si din pacate, nu toate aceste informatii sunt corecte. Traim in era tehnologiei si accesul la informatii este acum mai facil decat oricand. Insa informatia la care avem acces nu este deloc filtrata. Ca viitor parinte, fara o baza in acest domeniu, este aproape imposibil sa poti aprecia daca ceea ce citesti pe net, in grupuri de Facebook sau chiar si in carti, este corect. Nu ne ajuta nici experientele personale ale celor din jurul nostru prea mult, deoarece sunt, inevitabil, subiective. Si atunci, ce variante de pregatire buna au viitorii parinti?
Cursurile prenatale acopera aceasta nevoie, deoarece informatia care ajunge la parinti este deja filtrata si corecta din punct de vedere medical si stiintific. Cu alte cuvinte, parintii nu vor mai pierde timp, cautand informatii despre care nu stiu daca sunt corecte sau nu-si vor putea folosi acel timp pentru a se bucura de sarcina si de bebe. Si in acelasi timp, datorita cursului la care vor participa, vor capata mai multa incredere si relaxare cu privire la pasii urmatori din viata lor.
De ce sa aleaga o femeie insarcinata metoda Lamaze? Cand ar fi indicat sa urmeze gravida aceste cursuri?
Lamaze a pornit in anii ‘50 ca o “metoda”, cu focusul principal pe modalitati de a respira in travaliu. Insa pe masura ce s-au facut tot mai multe studii in domeniu, Lamaze a devenit o organizatie internationala ce acopera o paleta mult mai larga din ce inseamna pregatirea pentru nastere. Iar ceea ce diferentiaza Lamaze de alte organizatii prenatale, este accentul mare pus pe informatia bazata pe dovezi. Cu alte cuvinte, in cadrul cursurilor prenatale ajung la parinti doar informatii documentate stiintific si nicidecum pareri personale, care prin natura lor sunt subiective. Recomandarile din cadrul cursurilor Lamaze sunt aliniate recomandarilor forurilor internationale, precum cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii sau ale Asociatiei Americane de Obstetrica si Ginecologie.
Eu recomand parintilor sa inceapa un curs Lamaze oricand in interval 28-32 saptamani de sarcina. In acest fel, nu risca sa uite din informatiile primite pana cand vine momentul nasterii si totusi apuca sa finalizeze cursul care, in forma sa clasica, dureaza 6 saptamani.
Atunci cand alegem un educator prenatal, care sunt criteriile de care ar fi bine sa tinem cont?
Sunt multe organizatii acum care formeaza educatori prenatali. Unele sunt de aici, din Romania, altele sunt internationale. Pe mine ce m-a interesat de exemplu, atunci cand m-am format ca educator prenatal cu cei de la Lamaze, a fost sa am aceasta “plasa de siguranta” in ce priveste informatia pe care o transmit mai departe. A fost foarte important pentru mine sa ies din sfera aceasta subiectiva, in care fiecare doar isi exprima propria parere sau vorbeste din experienta personala. Iar faptul ca Lamaze promoveaza doar informatii documentate stiintific, pentru mine a facut o foarte mare diferenta.
Apoi, cred ca, mai conteaza si daca acel educator prenatal, odata format, cauta sa mai invete, sa creasca si sa dezvolte si alte skill-uri care ar putea fi utile viitorilor parinti. Deci ca viitor parinte m-as interesa care e parcursul profesional al educatorului prenatal pe care il iau in calcul ca sa-mi fie calauza in aceasta etapa.
Eu, de exemplu, dupa ce m-am format ca educator prenatal Lamaze, m-am format si ca doula la nastere si post-partum, apoi ca si consilier in alaptare, apoi am devenit mentor Birthing From Within, iar de 5 ani deja, ajut mame sa proceseze si sa integreze experienta nasterii, in calitate de Birth Story Medicine Mentor. Fiecare dintre aceste formari, m-au modelat si m-au transformat in educatorul prenatal care sunt azi. Abordarea mea la cursuri inevitabil este influentata si de toate aceste lucruri pe care le-am invatat si le-am aplicat de-a lungul timpului.
Apoi un alt aspect care poate sa faca diferenta intre educatorii prenatali este formarea lor de baza. Un educator prenatal care este si medic, de exemplu, inevitabil va include mai multe informatii medicale in cursurile sale si va avea o abordare mai mare din aceasta zona. Un educator prenatal care este ca formare psiholog, cum e si cazul meu, va acorda o atentie mare si pregatirii psiho-emotionale a parintilor pentru nastere si perioada post-partum.
Care sunt provocarile cu care se confrunta un educator prenatal?
Cred ca una dintre provocari, mai ales la inceput de drum, este sa iti pastrezi echilibrul. Sa ghidezi parintii fara a incerca sa-i influentezi in vreun fel, avand incredere ca vor lua cele mai potrivite decizii pentru ei si copiii lor.
Apoi, bineinteles ca, lucrul cu oameni atat de diferiti poate fi o provocare in sine. Ca educator prenatal, nu stii niciodata cine sunt oamenii care vor veni la cursul tau. Si fiecare om vine cu asteptarile sale, are propria personalitate, are nivelul sau de cunostinte in domeniu, diferit de cel al colegilor de curs, are propriile temeri si punctele sale forte individuale. Si un educator prenatal bun trebuie sa gaseasca varianta optima de a armoniza grupa si de a raspunde nevoilor tuturor, de a-i intampina pe fiecare acolo unde sunt ei.
Dar tocmai in aceste provocari consta si o buna parte din frumusetea acestei meserii!
Sfaturile educatorului prenatal pentru viitoarele mame:
Cand vine vorba de pregatirea prenatala, cred ca e extrem de valoros ca mamele sa se pregateasca pentru cat mai multe scenarii, nu doar pentru unul singur, acela pe care si-l doresc. Spun mereu parintilor la cursurile mele ca singura certitudine cand vine vorba de nastere este ca vor aparea lucruri care sa-i ia prin surprindere, oricate carti ar citi si oricat de mult s-ar pregati. Nasterea nu este ceva ce sa poata fi controlat in cele mai mici detalii. Iar acest lucru face ca experienta sa fie atat de transformatoare, de fapt.
Si cu educatorul prenatal potrivit alaturi, vor reusi pe parcursul saptamanilor de curs nu doar sa acumuleze informatii, ci vor sti si cum sa intampine aceste surprize, si cum sa paseasca cu incredere pe un taram nou, necunoscut de ei pana atunci.
Autor: Inga Stoian
[…] Source link […]