Nasterea prin cezariana poate avea efecte pe termen lung

Fiecare viitoare mama are o viziune despre cum ar dori sa nasca. Spre exemplu, eu imi imaginam ca voi naste natural, nemedicamentos sau fara sa fie nevoie de vreo interventie, precum inducerea nasterii. Dar pentru ca viata nu merge intotdeauna cum ne imaginam, nu s-a intamplat deloc asa cum ma asteptam sau cum imi imaginam, scrie o mamica pe mother.ly.

Pe scurt, iata cum a fost: depasisem DPN-ul (data probabila a nasterii). Nu am avut parte de imaginea aceea pe care am vazut-o la televizor de atatea ori prin filme, in care gravida ii spune partenerului <cred ca mi s-a rupt apa!>, ci eram la spital, pe un pat si doctorul imi provoca nasterea. Am stat acolo multe ore asteptand ca fiul meu sa incerce “sa iasa natural”. Dar colul meu nu s-a dilatat, iar bebelusul nu dadea niciun semn ca ar vrea sa iasa. Si astfel am avut nevoie de o cezariana de urgenta, iar pentru aceasta chiar nu eram pregatita.

Orice mama care a nascut prin cezariana iti va spune ca este o experienta destul de intensa. Nu numai ca este vorba de o interventie chirurgicala majora, dar care are si riscuri pe termen lung care ar putea face recuperarea si mai dificila. Da, nasterea prin cezariana poate avea efecte pe termen lung.

Un studiu publicat in PLoS Medicine, potrivit mother.ly, arata ca femeile care au avut o operatie cezariana au riscuri scazute de incontinenta urinara si prolaps pelvin (cand un organ pelvin cade si se impinge impotriva peretilor vaginali) comparativ cu femeia care a nascut vaginal. Dar pe de alta parte, o operatie de cezariana prezinta riscuri mai mari de avort spontan, de placenta previa (atunci cand placenta acopera tot sau o parte a colului uterin) si alte complicatii grave cu sarcini viitoare, potrivit rezultatelor respectivului studiu.

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii nascuti prin cezariana se dezvolta in mod diferit in comparatie cu cei nascuti pe cale vaginala, si anume copiii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi sa fie supraponderali sau obezi in jurul varstei de 5 ani si sunt mai predispusi la aparitia astmului in timpul copilariei.

„Aceste constatari ar putea sa contribuie o mai buna capacitate de a discuta intre medici si pacienti cu privire la modul in care se va desfasura nasterea”, scriu cercetatorii, „ceea ce inseamna ca femeile vor fi mai bine informate cu privire la potentialele riscuri pe termen lung, dar si a beneficiilor atat a nasterii naturale, cat si prin cezariana, atat pentru ele insele, cat si pentru copii, dar si pentru viitoare posibile sarcini.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here