Cele noua luni de sarcina vor insemna pentru tine o perioada de profunde transformari carora va trebui sa le faci fata cat mai bine, urmand ca, in final, sa dispui de forta si energia necesare nasterii si pentru tot ceea ce va urma dupa venirea pe lume a copilului tau.
Emotiile care te cuprind din momentul in care ai aflat ca vei avea un copil nu mai contenesc si starile contradictorii se deruleaza incontinuu, provocandu-te. Acum te bucuri ca vei fi mama, iar in clipa urmatoare te cuprinde spaima pentru schimbarile ce vor surveni in viata ta.
„Sunt oare in stare sa le fac fata, ce se va intampla cu mine, cu corpul meu, cu bebelusul din burtica, ce vei face la nastere si cum trebuie sa ma comport ca mama…?”. Sunt numai cateva dintre intrebarile pe care si le pune orice femeie care a aflat ca a ramas insarcinata. Pe langa acestea, incep sa apara tot felul de transformari fizice, iar pe multe dintre ele nu le poti controla. Ai auzit despre ele, dar ai sperat intotdeauna ca efectele sarcinii asupra corpului tau vor fi minime.
Iata cateva sfaturi pentru gravida care merge la birou:
Inlatura oboseala!
Se poate intampla insa ca lucrurile sa nu fie intocmai asteptarilor tale si sa descoperi ca in fiecare zi mai apare cate o transformare care iti da programul zilnic si tabieturile peste cap.
Problema este ca daca, acasa, familia te sustine si incearca sa iti intre cat mai mult in voie protejandu-te, la serviciu, chiar daca sefii si colegii par mai grijulii, nu poti sa beneficiezi permanent de protectie si intelegere. Trebuie sa gasesti o solutie sa faci fata tuturor problemelor fizice, care simti ca te epuizeaza, pentru ca nu ai de ales si este cale lunga pana cand vei intra in concediul de maternitate.
Prima problema care iti da mare bataie de cap este cea a greturilor de dimineata. Pentru unele femei, aceste manifestari tipice sarcinii tin toata ziua. De obicei, greturile dispar dupa primul trimestru de sarcina, dar exista si cazuri in care disconfortul se mentine pana la nastere.
Chiar daca iti este greu si nu iti place sa te scoli de dimineata, va trebui sa faci un minim efort pentru a te trezi mai devreme, ca sa incerci sa le combati. Daca nu le poti controla, nu ai altceva de facut decat sa aloci un timp suficient pentru varsaturile de dimineata, astfel incat sa nu fii obligata sa ajungi zilnic cu intarziere la serviciu.
Ai insa si varianta de a incerca sa le diminuezi. Pentru aceasta, dupa ce te trezesti, va trebui sa mai stai cateva minute in pat si sa mananci cativa biscuiti. Multe gravide reusesc sa invinga greturile dimineata, cu ajutorul unui ceai de plante (pe care sa-l vei dimineata cu inghitituri mici).
De asemenea, pe fondul transformarilor hormonale ce se produc in organismul femeii dupa ce ramane insarcinata, o alta manifestare este aceea a oboselii. Foarte multe gravide se plang de faptul ca in primele luni de sarcina au senzatia ca adorm pe strada, la birou sau oriunde stau pe loc mai mult de doua minute.
Pentru aceasta, va trebui sa incerci sa te culci seara mai devreme si, in egala masura, dupa ce ajungi acasa de la serviciu, sa iti oferi minimum o ora de relaxare sau chiar de somn. Nu ar fi rau daca ti-ai organiza un program de relaxare pe care sa incerci sa il respecti si sa il comunici atat familiei, cat si prietenilor, pentru a nu fi deranjata.
Oboseala este o problema cu care te vei confrunta de altfel pe tot parcursul sarcinii, dar nu vei mai resimti nevoia de somn, ci mai mult o epuizare fizica generata de cresterea copilului si, implicit, a presiunii pe care acesta o induce asupra organismului. La multe femei, nevoia de somn este inlocuita in ultimul trimestru de insomnii.
In aceste conditii, ar putea fi util ca, pentru a iti pastra tonusul si a te incarca cu energie, sa te plimbi in natura, sa faci exercitii specifice gravidei, dar sub indrumarea medicului. Cat timp nu ai contraindicatii, orice activitate fizica iti va oferi forta necesara pentru a iti reimprospata tonusul.
Alimenteaza-te sanatos!
Daca greturile nu iti dau pace, si sunt asociate si cu arsuri specifice gastritei, va trebui sa iei si cateva masuri de revizuire a dietei.
Chiar daca pana acum obisnuiai sa mananci la birou impreuna cu colegele tale, este posibil sa ai nevoie de o alimentatie mai usoara, bazata mai putin pe grasimi si mai mult pe fructe si legume, carne fiarta sau pe gratar.
Va trebui sa iti faci colegele sa inteleaga faptul ca trebuie sa mananci portii mai mici, dar mai des, si cel mai indicat ar fi sa aduci mancarea de acasa, preparata de tine.
Este posibil, in egala masura, sa suferi din cauza circulatiei sanguine. Mai ales daca ai varice, vei constata ca, pe masura ce sarcina inainteaza, dupa cateva ore de stat la birou, picioarele dor sau se umfla. De aceea, este recomandat ca la fiecare ora sa faci o pauza de minimum cinci minute, sa te ridici de pe scaun si sa te misti putin. Daca ai posibilitatea, ar fi indicat sa iti asezi picioarele pe un scaun, tinandu-le mai ridicate.
Totodata, se recomanda folosirea unui gel sau a unei creme speciale pentru picioare, care sa contina menta. Astfel, vei resimti o senzatie placuta de racoare si prospetime.
Nu sta prea mult in picioare si evita efortul fizic prelungit. Daca ai un job care implica efort fizic, incearca sa iti rogi sefii sa-ti atribuie pe perioada sarcinii o activitate mai putin solicitanta.