Medicamentele în sarcină: care sunt permise și care sunt interzise?

Photo by SHVETS production

Bineînțeles că ar fi ideal ca o gravidă să nu folosească niciun medicament în timpul sarcinii (doar suplimentele prenatale și acidul folic), doar că destul de des nu prea este posibil acest lucru, fie pentru că există o boala preexistentă, fie pentru că o viroză apare pe neașteptate, fie o infecție urinară poate strica planurile, precum și multe alte condiții sau afecțiuni pot apărea în timpul sarcinii și pe unele chiar nu ai cum să le anticipezi. Uneori chiar unele simptome ale sarcinii pot impune administrarea de medicamente. Și atunci, ce este de făcut? Care sunt medicamentele permise și care sunt cele interzise în sarcină?

Prima informație pe care cei mai mulți dintre obstetricieni o vor oferi gravidelor este că majoritatea medicamentelor luate în timpul sarcini pot traversa placenta și pot să ajungă la copil. Tocmai de aceea prima recomandare cu care specialiștii vin este următoarea: înainte de a lua orice medicament atunci când ești însărcinată, verifică informația cu farmacistul, moașa, obstetricianul sau medicul de familie, dacă este sigur, apoi citește și recitește prospectul medicamentului.

Chiar dacă este vorba despre medicamente OTC-uri (”over the counter”), care se eliberează fără prescripție medicală, acest lucru nu înseamnă că acestea nu pot fi periculoase pentru bebelușul din burtică.

Din fericire, se cunosc anumite medicamente care sunt considerate a fi sigure în timpul sarcinii, în timp ce altele pot prezenta un risc semnificativ și pot provoca malformații congenitale.

Fii atentă și la medicamentele considerate ”naturiste” sau din plante, unele remedii naturopate, precum și pe bază de aromaterapie pot fi la fel de periculoase ca medicamentele tradiționale.

Și atunci care sunt medicamentele sigure pentru sarcină?

Cele mai multe dintre medicamente au la început mențiunea de a fi evitate, în special în primul trimestru de sarcină, atunci când are loc organogeneza.

  • Anumite analgezice/antitermice (de exemplu, paracetamolul poate fi folosit cu încredere în sarcină, în timp ce ibuprofenul trebuie evitat, în special în primul și trimestrul trei de sarcină).
  • Antiacide (unele sunt sigure pentru sarcină, spre ezemplu, cele pe bază de carbonat de calciu).
  • Anumite antitusive (și doar când există episoade prelungite de tuse
  • Anumite antihistaminice (și doar la nevoie!)
  • Anumite antidiareice (doar în doză mică, doar pe o perioadă foarte scurtă și de evitat cele pe bază de clorhidrat de loperamidă).
  • Anumite laxative sau medicamente pentru constipație
  • Anumite antivomitive
  • Anumite anticoagulante injectabile
  • Anumite antibiotice sunt sigure în perioada de sarcină: penicilina, ampicilina, amoxicilina, eritromicina, clindamicina. (cei mai mulți medici suțin că e nevoie de mai multă precauție în primul trimestru de sarcină, chiar și când folosim un antibiotic sigur. Este important să se țină cont de vârsta sarcinii, de doza recomandată, durata de timp cât va dura tratamentul cu antibioticul respectiv etc.
  • Mai sunt și unele medicamente considerate sigure în sarcină în momentul în care vorbim despre probleme cu tiroida, cu tensiunea arterială, diabetul, unele antidrepresive etc.

 Atenție! Tot în sarcină specialiștii recomandă evitarea radiografiilor, multă precauție și atunci când sunt folosite anesteziile, Vitamina A (atenție la dozele crescute!), nu folosi suplimente sau ceaiuri din următoarele plante: crușin, chinina, ienupăr, pelin, salvie, schinduf, rostopască, tătăneasă etc.

Cel mai bine este să discuți cu medicul despre orice medicament te gândești să iei în perioada de sarcină, chiar dacă primești recomandări de la alte persoane care au folosit aceste medicamente în sarcină.

Poți verifica dacă anumite medicamente sunt sigure în sarcină și aici.

Pentru perioada de alăptare, poți verifica pe e-lactancia.org dacă anumite medicamente sunt sigure pentru un bebeluș alăptat.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here