Daca esti insarcinata este important sa discuti cu medicul ginecolog despre cat este sanatos sa iei in greutate in aceasta perioada. Specialistul va tine cont de unele criterii, precum inaltimea ta, greutatea avuta inainte de sarcina, conditia ta fizica, varsta, anumite afectiuni existente etc, si-ti va expune cateva recomandari legate de cat ar trebui sa castigi in greutate, explicandu-ti de ce excesul ponderal in sarcina poate fi periculos.
Dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie ne explica la ce riscuri se expune femeia insarcinata daca ia prea mult in greutate, dar si bebelusul.
Excesul ponderal in timpul sarcinii poate avea consecinte nefaste, atat pentru mama, cat si pentru fat.
Femeile insarcinate supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune gestationala si diabet gestational. De asemenea, in conditiile unui castig ponderal excesiv intr-un timp relativ scurt, prezinta mai frecvent dureri de spate sau de picioare, precum si varice, hemoroizi, vergeturi.
Hipertensiunea gestationala, mai frecvent intalnita decat diabetul gestational, presupune cresterea valorilor tensiunii arteriale peste limita normala, asociindu-se uneori cu edeme, dar si cu alte semne si simptome care pot conduce la afectiuni severe, precum preeclampsia sau eclampsia.
Pentru fat exista riscul suferintei fetale intrauterine, acesta dezvoltand restrictie de crestere intrauterina si uneori chiar moarte fetala intrauterina. Un alt risc, pentru fatul provenind dintr-o mama cu hipertensiune gestationala, este cel al prematuritatii deoarece, in unele cazuri, pot surveni complicatii care sa recomande nasterea inainte de termen, in scopul salvarii mamei sau fatului.
Este recomandat ca toate gravidele sa-si masoare zilnic tensiunea arteriala, in special in a doua jumatate a sarcinii.
Diabetul gestational este o afectiune care necesita monitorizare stricta in cadrul unui consult multidisciplinar, constituit din obstetrician, specialist maternofetal, diabetolog etc. Majoritatea cazurilor cu diabet gestational sunt gestionate prin regim dietetic conform recomandarilor medicului de boli de nutritie si diabet, insa sunt si cazuri care necesita administrare de antidiabetice, fie pe cale orala, fie prin administrare subcutanata (insulina).
Fatul se poate dezvolta excesiv, avand o greutate peste limita normala admisa pentru varsta gestationala, poate dezvolta polihidramnios (lichid amniotic in exces), iar acest lucru poate conduce la nastere prematura datorata ruperii membranelor amniotice secundar supradistensiei uterului gravidei.
De asemenea, fetii din gravide diabetice, pot dezvolta suferinta fetala intrauterina si chiar moarte fetala intrauterina. Dupa nastere, nou-nascutul prezinta adesea hipoglicemie, icter si un grad mai mare sau mai mic de insuficienta respiratorie, intrucat maturizarea plamanilor fetali se atinge mai tarziu decat la un nou-nascut dintr-o mama nediabetica.
Fetii cu o greutate mai mare de 4000 g (macrosomi), provin adesea din mame supraponderale sau obeze, putand conduce la nasteri dificile datorita greutatii fetale mari, crescand rata operatiei cezariene, precum si rata nasterii vaginale asistate prin diferite manevre, instrumentale sau nu.
Este foarte adevarat ca rata de detectie a malformatiilor fetale congenitale este mai mica decat in cazul gravidelor cu un perete abdominal normal, fara adipozitate in exces. Totodata, perceptia miscarilor active fetale de catre mama poate fi diminuata, la fel, monitorizarile cardiotocografice fetale (inregistrarea ritmului cardiac fetal) sunt mai greu de efectuat.
Sfatul ginecologului pentru cititoarele Superbebe.ro:
Grija si protectia mamei fata de copil se manifesta inca din perioada de graviditate; ganditi-va la dvs si la micutul din burtica in egala masura!
Autor: Inga Stoian
Specialist: dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie
Citeste si: 7 sfaturi sa nu iei prea mult in greutate in timpul sarcinii