Hormonii si sarcina: intelege schimbarile din corpul tau!

Imagine de Mario Hofer de la Pixabay

In timp ce unele modificari fizice sunt din ce in ce mai evidente odata cu inaintarea in varsta a sarcinii, altele sunt destul de subtile, dar usor sesizabile de cei apropiati viitoarei mame. Marea majoritate a acestor modificari psihice, sunt puse pe seama hormonilor care apar in timpul graviditatii. Hormonii si sarcina: intelege schimbarile din corpul tau!

Sarcina altereaza in mod fiziologic functia multor glande endocrine, in parte din cauza faptului ca placenta produce hormoni (estradiol, progesteron, hCG, hormonal lactogen placentar etc.), dar si datorita proteinelor de legare care altereaza nivelul sangvin al hormonilor si din cauza modificarilor cardiovasculare (cresterea volumului plasmatic, cresterea fluxului plasmatic renal) si renale (de exemplu, scaderea rebsorbtiei tubulare renale scazuta a glucozei). Modificari se produc la nivelul hipofizei (cu cresterea acesteia in dimensiuni si cresterea productiei de prolactina), tiroidei, pancreasului etc.
Toate aceste modificari se traduc prin manifestari clinice normale precum tahicardie, transpiratie, palpitatii, instabilitate emotionala, greturi, varsaturi. Uneori aceste manifestari pot fi exagerate ca expresie a unei disfunctii endocrinologice. Prezenta unei afectiuni endocrinologice preexistente se poate asocia de incapacitatea organismului matern de a se adapta la nevoile sarcini si poate influenta dezvoltarea fatului. Unii autori recomanda testarea de rutina a functiei tiroidiene la inceputul sarcinii, indiferent de simptomatologie, precum si a functiei pancreatice pentru depistarea diabetului gestational.

Estrogen, progesteron, HGC, ei sunt vinovati!

Primul trimestru de sarcina, incepe odata cu conceptia. in momentul in care ovulul este fecundat de spermatozoid, iar zigotul se implanteaza in cavitatea uterina, corpul secreta hormonul HGC (gonadotropina corionica umana). Acest hormon este produs in primele saptamani de sarcina si, se crede despre el ca atinge punctul cel mai inalt dupa 70 de zile de la concepere. HGC sustine sarcina pana la formarea definitiva a placentei si este mai mereu asociat cu simptome de genul greata, varsaturi si, uneori oboseala coplesitoare pe care o incearca multe femei in primele saptamani de sarcina. Progesteronul, este unul dintre cei mai puternici hormoni ai sarcinii, produs in mare parte de placenta. Nivelul progesteronului din organism creste proportional cu varsta sarcinii. Progesteronul ajuta la relaxarea muschilor uterini si, in acelasi timp, poate fi vinovat de aparitia durerilor de coapse sau durerilor din zona osului pubian. Acest hormon poate cauza intarirea sanilor si senzatia de balonare pe care multe femei o traiesc pe parcursul sarcinii. Estrogenul este si el un hormon produs de placenta, al carui nivel creste odata cu vrsta sarcinii. Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului. Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc hormonul “androgen” (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenul. Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sinteza unui hormon care stimuleaza lactatia. Este vorba de prolactina.

Oboseala reprezinta unul dintre efectele adverse ale modificarii nivelului de progesteron. De foarte multe ori te vei simti atat de obosita de parca ai fi luat somnifere. Modificarea nivelului de progesteron poate da stari de epuizare mai greu de trecut decat daca ai fi facurt efort fizic sustinut, o zi intreaga. Din fericire, iti vei recupera energia la finalul primului trimestru de sarcina.

Stari de tot felul

Adesea, sarcina creste starile de anxietate cauzate, ca si celealte sensibilitati, cum este cazul celor digestive, de modificarile hormonale ce apar in aceasta perioada. De multe ori, schimbarile bruste de dispozitie pot ajunge sa te uimeasca si pe tine, nu doar pe cei din jurul tau, care pot avea senzatia, la un moment dat, chiar ca au printre ei o adevarata scorpie. Aceste manifestari sunt accentuate si de faptul ca in primul trimestru, gravida se poate simti extrem de obosita si stresata si din cauza aparitiei starilor de greata si in unele cazuri varsaturi. Aceste manifestari nu sunt strict legate de alimentatie si in general s-a constatat ca ele pot fi ameliorate daca se evita sculatul brusc din pat, daca mananci niste biscuiti sau covrigi si ai grija in general sa mananci putin si des. Mai apoi, pe masura cresterii nivelurilor de hormoni, sanii se maresc pregatindu-se sa secrete lapte. Mameloanele si areolele se maresc si ele si se inchid la culoare. in plus, apare nevoia de a urina frecvent din cauza presiunii exercitate de uter asupra vezicii urinare. in al doilea trimestru, dispar greturile la cele mai multe gravide, dar apar dureri de spate si incep insomniile. Sub aspect emotional, primele miscari fetale, descrise diferit de viitoarele mame, marcheaza un moment foarte important in relatia femeii cu viitorul ei copil. Din acest moment, capeti constiinta starii tale si a existentei viitorului bebelus. Abdomenul creste de la o zi la alta si copilul este foarte activ.

In ultimul trimestru, uterul de mareste si, din aceasta cauza, apare o greutate in respiratie, senzatia frecventa de urinat se intensifica, apar dureri suparatoare de picioare, hemoroizi si chiar varice mai ales daca esti predispusa sau suferi de afectiuni vasculare. Foarte frecvente in aceasta perioada sunt crampele sau carceii la picioare, ca urmare a unui deficit de calciu care poate sa apara din cauza consumului masiv generat de cresterea fatului. O alta problema o pot constitui arsurile care accentueaza starea de disconfort. Exista diferite motivatii care incearca sa explice cauzele ce genereaza arsurile. Nivelurile ridicate de progesteron si compresia exercitata de uter pot provoca frecvent indigestie si arsuri. Nu in ultimul rand, te poti confrunta si cu alte neplaceri ce apar mai des, dar in acelasi timp nu trebuie ignorate daca se intensifica. Este cazul sangerarilor nazale, secretiilor vaginale abundente sau cel al constipatiei.

Cresterea nivelului de progesteron si estrogen in sarcina, poate duce la multiple modificari emotionale. Bucuria sarcinii, se poate transforma foarte usor in lacrimi, la fel cum grija pentru sanatatea proprie si a fatului, poate parea de multe ori exagerata. Dupa nastere, nivelul hormonilor din organism scade foarte rapid, ceea ce poate contribui la depresiile postnatale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here