Depresie in timpul sarcinii? Ce este de facut?

Foto: clmc.co.ke

Este o realitate cu care confrunta multe viitoare mame. Cam una din zece gravide sufera de forme de depresie in timpul sarcinii. Poate si tu te simti vinovata ca, desi astepti o mare bucurie, te simti foarte nefericita. E oare normal? Ce este de facut?

Sarcina poate fi o perioada pozitiva, dar nu intodeauna si nu pentru toate femeile. Una din zece femei sufera de depresie in timpul sarcinii. Desi firesc ar fi sa credem ca sarcina este o perioada a bucuriei, pentru unele gravide poate deveni o problema severa. Nu este usor de stabilit un astfel de diagnostic, pentru ca simptomele variaza de la persoana la persoana.

Unele gravide sunt morocanoase, altele sunt iritate sau vesnic inlacrimate si devin singuratice. Depresia poate afecta emotional si fizic o persoana. O serie de simptome, mai ales daca sunt asociate, sugereaza depresia: inabilitate de concentrare, anxietate, iritabilitate extrema, probleme cu somnul, oboseala extrema, pofta de mancare continua sau lipsa acuta a apetitului, senzatia ca nimic nu este distractiv sau de dorit, o tristete persistenta.

Pana acum, se credea ca hormonii din sarcina ofera protectie impotriva depresiei, dar noile studii au evidentiat ca stresul din timpul sarcinii o pot face vulnerabila pe viitoarea mama. Pe de alta parte, daca exista anumite aspecte ale vietii tale care nu functionau corespunzator chiar dinainte de a fi ramas insarcinata, exista riscul ca acestea sa contribuie acum decisiv la declansarea depresiei. Exemplul forte pentru astfel de situatii este cel al problemelor de cuplu. Depresia in sarcina apare mai repede si mai usor daca nu te intelegi cu partenerul sau acesta nu locuieste cu tine.

Cum faci fata depresiei

Ar trebui sa iei totul mai usor si sa privesti tot ceea ce ti se intampla cu mai multa relaxare. Poti incerca sa faci lucruri care sa iti deturneze gandurile de la lucruri mai „rele” si sa iti ocupi mintea cu chestiuni practice legate de venirea pe lume a copilului tau: achizitionarea hainutelor, amenajarea camerei copilului, identificarea unei bone care sa te ajute dupa nastere, alegerea specialistului in pediatrie pe care sa te poti baza cand vii cu copilul acasa etc. Poti face si lucruri mai placute, de exemplu sa citesti o carte, sa iei micul dejun in pat sau sa te intalnesti cu prietenii.

Ingrijirea joaca in egala masura un rol important in privinta modului in care tratezi o eventuala depresie. Plimba-te mai mult in aer liber si incearca sa faci gimnastica pentru gravide. Activitatile sportive te vor ajuta sa obtii o gandire pozitiva asupra vietii. Ai, de asemenea, grija sa intretii comunicarea cu partenerul tau, sa ai suportul lui si sa incercati sa rezolvati cu intelepciune si diplomatie orice posibil conflict care intervine intre voi. Nu in ultimul rand, daca observi ca starea ta nu e tocmai buna, este indicat sa apelezi la sfatul unui specialist, fara retinerea ca ai putea primi un diagnostic nedorit.

 Poate fi prevenita instalarea depresiei in perioada sarcinii?

Graviditatea presupune si nasterea unei noi identitati, de mama si femeie. Ia-ti in serios nevoile pe care le ai. Menajeaza-te si cauta sustinere si ajutor, fie ca este vorba de menaj sau de probleme ce se ivesc in relatiile cu ceilalti. Implica-ti si partenerul in problemele legate de sarcina si, implicit, de viitorul copil. Nu te jena sa ceri ajutorul unui psihopterapeut sau psiholog.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here