Herpesul în sarcină: iată la ce trebuie să fii atentă

Sursa foto: healthline.com

Herpesul este cauzat de Virusul herpes simplex (HSV).  Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate cauzate de un virus. Iată ce trebuie să știi și la ce să fii atentă atunci când vorbim de sarcină și herpes. 

Se cunosc două forme de herpes: oral și genital. Cel oral se manifestă sub forma de leziuni sau bubițe dureroase la gură (și este cauzat aproape întotdeauna de virusul herpetic simplex de tip 1, iar cel genital se manifestă sub formă de bube sau leziuni pe organele genitale și este cel mai frecvent cauzat de virusul herpetic simplex de tip 2.

Simptomele herpesului pot fi incomode (la nivelul gurii: vezicule roșii, dureroase, care se vindecă în 10-14 zile, iar în zona genitală: vezicule care se sparg si devin leziuni dureroase, mâncărimi, arsuri etc). Virusul herpetic poate fi transmis unui copil în timpul unei nașteri vaginale dacă copilul intră în contact cu vezicule sau răni de herpes genital.

Se estimează că 22% dintre femeile însărcinate din Statele Unite au HSV-2, iar 2% dobândesc o infecție cu herpes genital în timpul sarcinii, scrie healthline.com.

Deși virusul nu ar trebui să pună sănătatea în pericol, acesta poate fi grav sau chiar fatal în cazul unui făt sau a unui bebeluș  proaspăt născut.

Iată ce trebuie să știi:

  • Herpesul nu poate vindecat odată ce a fost contractat. Deși nu există un remediu pentru herpesul genital, există medicamente pe care le puteți lua pentru a reduce simptomele, a preveni viitoarele focare și a reduce riscul de transmitere. Este esențial să discuți cu medicul ginecolog despre acest aspect!
  • Herpesul se transmite prin contact direct cu saliva sau sângele unei persoane infectate. Herpesul genital se transmite prin contact sexual, inclusiv prin sex oral. De aceea, herpesul genital este considerat în primul rând un virus cu transmitere sexuală.
  • După ce se naște, evită să pupi bebelușul dacă apare orice bubiță sau leziune în zona gurii. Unii specialiști consideră că ar trebui să porți mască pentru a acoperi leziunea ori de câte ori trebuie să manevrezi bebelușul.
  • Simptomele herpesului genital în timpul sarcinii sunt similare cu simptomele când nu ești însărcinată. Simptomele când este herpesul ”activ” sau contagios (erupție) sunt: răni dureroase în zona genitală, în special veziculele (despre care s-a menționat anterior), posibilă febră, arsuri în timpul urinării, noduli limfatici umflați, oboseală etc. Eruptiile tind sa se produca mai frecvent in primul an dupa infectare.
  • Dacă dezvolți o infecție cu herpes pentru prima dată în timpul sarcinii, simptomele pot fi mai severe sau mai vizibile decât la o persoană care nu este însărcinată, potrivit aceleași surse.
  • Când bebelușul contractă herpes, acesta este cunoscut sub numele de herpes neonatal, denumit și herpes dobândit la naștere. Herpesul neonatal este considerat rar, dar atunci când se întâmplă, pot apărea complicații grave, cum ar fi leziuni permanente ale sistemului nervos al copilului, dizabilități de dezvoltare și poate fi chiar fatal pentru micuț.
  • Atenție, poți găzdui virusul fără să ai semnele evidente ale unei erupții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here