Gaseste pozitia ideala de somn in sarcina

somn sarcina

Sa dormi bine in timpul sarcinii poate parea un deziderat greu de atins uneori. Si asta intrucat poate fi greu sa gasesti o pozitie comoda pentru mai mult de cateva minute. Din nefericire este posibil ca acest lucru sa se inrautateasca pe masura ce sarcina avanseaza si burtica creste. Si atunci ce este de facut?

Gaseste pozitia ideala de somn in sarcina!

Una dintre cauzele cele mai frecvente ale problemelor legate de somn in timpul sarcinii este cresterea marimii fatului. Acest lucru poate face dificila gasirea unei pozitii confortabile de dormit. Situatia este mult mai complicata daca esti obisnuita sa dormi pe spate sau pe burta, intrucat va trebui sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte. Totodata, pe masura ce sarcina avanseaza, iti va fi din ce in ce mai greu sa iti schimbi pozitia si probabil, de fiecare data cand vei face acest lucru, te vei trezi. In plus, bebelusul tau va incepe sa te loveasca si sa se miste prin burta exact atunci cand iti este somnul mai dulce.

In ultimul trimestru de sarcina multe viitoare mamici nu reusesc sa mai doarma bine din diferite cauze, insa acest lucru nu are consecinte asupra fatului, intrucat acesta are propriul ritm de somn-veghe.Totusi poti, cu rabdare, sa gasesti o pozitie de somn care sa iti permita sa te odihnesti. Iata cateva particularitati ale pozitiilor de somn in timpul sarcinii:

 Pe o parte

Chiar daca in primele luni de sarcina este putin probabil sa ai probleme cu alegerea pozitiei de dormit, pe masura ce sarcina avanseaza, abdomenul marit te va face sa cauti si sa preferi anumite pozitii si mai mult ca sigur vei gasi ca iti este mai comod sa dormi intinsa pe o parte. Dealtfel, pozitia de somn recomandata si de multi medici este pe partea stanga, cu genunchii usor indoiti. Este considerata buna intrucat se evita ca greutatea bebelusului sa apese pe organele interne si vasele sangvine, in special asupra venei cave inferioare care duce sangele de la memebrele inferioare la inima. Daca dormi pe o parte favorizezi digestia si reduci riscul de hemoroizi. Aceasta pozitie favorizezaza diminuarea presiunii asupra ficatului si rinichilor, imbunatateste curculatia sangvina si implicit a substantelor nutritive, atat in corpul tau cat si in placenta si reduce tendinta de retentie hidrica si edeme. In plus, in primele luni de sarcina, aceasta pozitie poate fi mai comoda din pricina disconfortului creat de sanii tensionati si poate chiar si sa reduca starea de greata. Chiar daca sa dormi pe o parte nu ti se va parea la inceput atat de comod, intrucat nu esti obisnuita, este bine sa incerci pentru ca aceasta pozitie iti aduce beneficii atat tie cat si bebelusului din burtica.

Pe spate

Sa dormi intinsa pe spate se pare ca nu este tocmai indicat in timpul sarcinii intrucat daca stai mai mult timp in acesta pozitie se produce o compresie prelungita a venei cave inferioare, lucru care poate provoca ameteli, respiratii scurtate si chiar hipotensiune. Totodata, atunci cand dormi pe spate, uterul marit apasa asupra intestinului, incetinid digestia si tranzitul.

Pe burta

Daca obisnuiai inainte de a ramane insarcinata sa dormi pe burta este bine sa incerci sa te dezobisnuiesti de acest lucru inca de la inceputul sarcinii intrucat, pe masura ce burtica va incepe sa creasca, sa dormi pe ea va fi cu siguranta dificil.

Puncte de sprijin

Pentru a sta cat mai comod in timpul somnului, poti folosi perne speciale pentru sarcina sau perne obisnuite pe care sa le pui intre picioare, in zona spatelui, sub abdomen sau acolo unde simti ca iti favorizezaza adoptarea unei pozitii comode. Daca optezi sa iti cumperi una sau mai multe perne speciale, trebuie sa stii ca acestea iti vor fi utile si pentru perioada de alaptare a bebelusului, ajutandu-te sa il sprijini mai usor. In plus si partenerul poate fi “folosit” pentru a gasi o pozitie comoda. Te poti lipi de el, sprijinind astfel burtica sau spatele, bucurandu-va totodata de apropiere, fara a face un zid de perne intre voi.

Sfat Superbebe: Somnul tau in timpul sarcinii poate fi tulburat si de nevoia frecventa de a urina, provocata de faptul ca rinichii tai lucreaza din greu pentru a filtra volumul crescut de sange si de faptul ca uterul care creste exercita o presiune din ce in ce mai mare pe vezica ta urinara. De asemenea, odata cu marirea uterului, respiratia ta poate deveni dificila intrucat acesta va ocupa din ce in ce mai mult spatiu si va exercita o presiune crescuta asupra diafragmei. Alege cele mai bune optiuni pentru a te odihni cat mai bine si incearca chiar sa recuperezi cate putin si in timpul zilei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here