Se stie despre febra ca este modalitatea prin care organismul lupta impotriva infectiilor. Insa, in momentul in care esti insarcinata, orice mica modificare a starii de sanatate s-ar putea sa te puna pe ganduri si sa-ti induca o stare de neliniste. Afla aici daca febra este sau nu un motiv de ingrijorare in sarcina.
Teoretic, nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste manifestarea febrei la o femeie insarcinata, in comparatie cu oricare alt adult. Specialistii sunt de parere ca in cazul in care temperatura corpului tau creste peste valoarea normala, dar este mai mica de 38 de grade Celsius, nu exista un real motiv de ingrijorare. Insa, daca ai febra mai mare de 38,5 grade Celsius, este indicat sa ceri sfatul medicului tau.
S-au efectuat studii, atat pe oameni, cat si pe animale, care au demonstrat faptul ca temperatura crescuta in primele 45-60 de zile de gestatie, perioada in care se formeaza si se dezvolta principalele organe vitale, poate duce la aparitia defectelor din nastere. De aceea se si recomanda evitarea saunei si a bailor fierbinti in primul trimestru de graviditate.
Cauzele care provoaca instalarea febrei sunt mult mai importante decat febra in sine. Aceasta manifestare a organismului, asociata cu alte infectii, poate crea unele probleme. In cazul in care iti creste temperatura din pricina unei infectii a tractului respirator superior, teoretic, nu exista niciun fel de pericol pentru fat, dar nici pentru tine. Insa, daca febra apare din cauza unei infectii renale, netratata la timp, ar putea provoca o nastere prematura. Temperatura corpului poate creste si in cazul in care viitoarea mamica se imbolnaveste de varicela, ceea ce nu este de dorit nimanui.
Uneori, in cazuri foarte rare, febra in timpul sarcinii poate fi cauzata de o infectie intra-amniotica. Acest lucru inseamna ca o bacterie patrunde in lichidul amniotic, ceea ce ar putea duce la nasterea copilului, indiferent de varsta gestationala. Important de retinut este faptul ca, inca din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata, trebuie sa-ti iei toate masurile de precautie pentru a avea o sanatate de fier. Daca te protejezi pe tine impotriva infectiilor, atunci ai toate sansele sa aduci pe lume un copil sanatos.
Daca faci febra, indiferent de cauza, cere sfatul medicului curant. El va pune diagnosticul corect si iti va prescrie si cel mai bun tratament. Incearca sa stai cat mai departe de antibiotice, mai ales in situatia in care febra nu este provocata de o infectie bacteriana. In schimb, poti apela la cateva trucuri babesti. Foloseste o compresa rece pentru a scadea temperatura. Aceasta compresa poate fi aplicata sub brat, in spatele genunchilor sau la ceafa. De asemenea, fii foarte atenta si la aparitia altor simptome precum: dureri abdominale, sensibilitate uterina, contractii, stare de greata sau varsaturi.