Schimbari sarcina: cum treci mai usor peste provocarile celor 9 luni

schimbari sarcina

Sarcina este privita de multe ori cu teama ca, transformarile pe care le va aduce, nu doar cele de natura fizica, ci si cele psihice, ar putea provoca schimbari uneori prea complicate ale stilului de viata. Dar cum treci mai usor peste provocarile celor 9 luni de sarcina?

Nu toate femeile care raman insarcinate pot trata perioada celor noua luni de graviditate ca pe un lucru obisnuit ce nu ar trebui sa le influenteze in niciun fel stilul de viata. Cele mai multe dintre viitoarele mame se simt coplesite, uneori chiar din primele saptamani, de transformarile care se produc cu corpul lor si, in egala masura, se sperie de noua calitate pe care o vor dobandi dupa nastere. Din aceasta cauza, cele mai multe gravide ajung sa trateze sarcina exact asa cum de altfel sunt sfatuite sa nu o faca, respectiv ca pe o boala.

Sfatul Nr 1: Nu renunta la vechile tale obiceiuri, daca nu este cazul

Daca in general ai un stil de viata echilibrat, care nu presupune excese legate de sporturi extreme, poti spune ca nu ai niciun motiv special de a iti modifica obiceiurile zilnice, mai ales daca medicul nu iti cere acest lucru. Bine, la capitolul fumat sau consumat bauturi alcoolice este foarte posibil sa-ti spuna sa renunti!

Cu cat vei fi mai degajata si mai sigura pe tine, cu atat mai usor iti va fi sa treci peste aceasta perioada, de altfel una de bucurie si de implinire.

Ca sa fii si mai relaxata, cel mai important este sa te asiguri de faptul ca esti o gravida sanatoasa. In aceste conditii, du-te la medicul tau, fa-ti toate testele recomandate de acesta si intreaba-l daca ai nelamuriri in legatura cu ceea ce ti se intampla. Daca totul este in regula, poti rasufla usurata, pentru ca restul tine mai mult de adaptarea la o stare, altfel trecatoare.

Greturile ar putea sa iti mai joace feste, dar si pentru acestea exista solutii, ce constau, de regula, in ceaiuri sau unele medicamente din plante care au abilitatea de a le tine la distanta. Daca totusi nu vrei sa risti sau medicul tau te sfatuieste sa nu iei absolut niciun medicament, mai ales in primul trimestru de sarcina, straduieste-te ca in primul rand dimineata, cand te scoli, sa nu te dai jos brusc din pat si sa ai la indemana cativa biscuiti pe care sa ii consumi inainte de orice activitate. Foarte multe femei spun ca aceasta metoda a aplanat in mare masura greturile matinale si chiar si arsurile ce pot sa apara.

Sfatul Nr 2: Pastreaza-ti farmecul!

Vei vedea ca, de fapt, in timp, cea mai mare problema este cea legata de kilogramele in plus si nu de burtica. Aceasta inseamna ca va trebui sa te gandesti la o noua garderoba. Nu intra in panica, pentru ca pana spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina, practic, poti sa folosesti lucruri normale, cu un numar sau doua mai mari deoarece burta ta nu va creste chiar atat de mare. Problemele incep sa apara in ultimul trimestru de sarcina, cand ea va creste de la o zi la alta si va trebui sa apelezi la unele haine specifice. Totusi, nu incerca sa te faci mai gravida decat esti. Nu incerca sa maschezi ceea ce altii isi doresc fara de succes, pentru ca o gravida cocheta poate fi adesea mult mai admirata decat multe femei care nu sunt insarcinate. Ca sa nu ai neplaceri, foloseste haine comode, care iti dau incredere in tine, evita plasticul si lucrurile prea stramte. Nu te imbraca nici prea gros, dar nici prea subtire si gandeste-te ca, in afara de burta, practic, poti fi ca inainte, asa incat nu considera absurd faptul ca vrei sa arati sexy si chiar sa te gandesti la o tinuta mai speciala.

O esarfa sau un colier pot face minuni, adaugate la o tinuta ce poate fi aparent banala. Pantofii nu trebuie schimbati cu bocanci de munte, dar poti fi foarte draguta si in cazul in care renunti pentru un timp la pantofii cu tocuri inalte si apelezi la balerini, care acum sunt in mare voga.

Pielea este si ea un element foarte important. Conteaza intr-o foarte mare masura ce atentie ii acorzi in timpul sarcinii. Este bine sa folosesti creme speciale care sa te ajute sa o mentii elastica si hidratata. Nu uita faptul ca, de obicei, in timpul sarcinii acumulezi unele kilograme, iar celulita si vergeturile de abia asteapta sa isi arate „coltii“, mai ales daca dupa ce vei naste vei pierde foarte repede kilogramele acumulate in plus. Pentru o piele frumoasa, si alimentatia are un rol important si, mai ales daca ai unele greturi sau spre sfarsitul sarcinii incep sa se manifeste unele tulburari gastrointestinale, cel mai indicat este sa apelezi la sfatul unui nutritionist.

Sfatul Nr 3: Sportul lejer, un bun ingredient

Poate nu te-ai gandit in mod special, dar sportul te poate ajuta foarte mult sa iti mentii un echilibru cat mai bun fizic si emotional. Este bine sa faci sport in timpul sarcinii, evident acele exercitii specifice al caror rol este si acela de a te ajuta si a iti fortifica organismul pentru o nastere cat mai usoara si o recuperare cat mai rapida.

In aceste conditii poti apela si la inot ca la un mijloc de recreere extrem de eficient. Vei vedea ca dupa o ora de inot usor te vei simti mult mai increzatoare in tine. Exercitiile fizice nu doar te relaxeaza, ci iti vor imbunatati si circulatia sanguina.

Daca te apropii de ultimul trimestru de sarcina, vei vedea ca senzatia de somn permanent care te-a chinuit in primul trimestru se va transforma in insomnii in ultimul. Cresterea sarcinii nu te lasa sa dormi in nicio pozitie si gandurile negre iti dau tarcoale in fiecare noapte. Nu te speria, exista solutii ca sa scapi de ele. Este bine sa bei cat mai multe lichide in timpul zilei, insa, pentru a nu te scula noaptea sa mergi la toaleta, incearca sa nu bei mai nimic cu o ora sau doua ore inainte de culcare. Ca sa usurezi un pic tensiunea din sani, dormi cu un sutien special pentru sport sau cu unul lejer. Daca apar carcei la picioare, intreaba-ti medicul daca nu este cumva necesar sa iei un supliment de calciu.

Ca sa te odihnesti mai bine, creeaza-ti o rutina legata de ora de culcare. Daca esti linistita si stii ca ai parte de odihna si o anumita rutina in fiecare seara, in cele noua luni de sarcina, vei vedea ca vei adormi mai repede.

Inainte de a te baga in pat, incearca unele „ritualuri“ reconfortante, cum ar fi: bea o ceasca de ceai fara cofeina sau o cana de lapte indulcit cu miere, citeste un capitol dintr-o carte care-ti place, fa un dus cald sau roaga-ti partenerul sa iti faca un masaj usor.

Incearca in egala masura sa te odihnesti si in timpul zilei. Mai ales daca nu dormi suficient noaptea. Un somn in timpul zilei este intotdeauna bine- venit, ca sa inlaturi oboseala si sa dai organismului odihna de care are nevoie. Oricat de mult ti-ai dori sa dormi mai mult si mai bine, nu lua medicamente fara prescriptie medicala.

Cel mai important este…

ca in toata aceasta perioada sa iti asiguri un confort psihic! Incearca sa te menajezi cat mai mult. Trecerea la statutul de mama nu va fi un pas usor si de aceea este bine ca macar in aceste noua luni sa incerci sa te detasezi de acele probleme care pot sa mai astepte. Solicita mai multa intelegere din partea familiei si a prietenilor si incearca sa soliciti mai multa indulgenta din partea celor din jur fara sa te rusinezi. In definitiv, nu o faci doar pentru tine, ci mai ales pentru noul membru al familiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here