Disconfortul si durerile abdominale aparute in sarcina necesita o atentie deosebita intrucat, de multe ori, pot semnala o serie de probleme de sanatate, care pun in pericol atat viata viitoarei mame, cat si viata bebelusului din burtica.
Sarcina este o situatie minunata si unica, insa, chiar si in timpul celei mai linistite sarcini, se manifesta cateva tulburari temporare care, aproape mereu, se rezolva repede si cu putin efort. Este vorba de situatii in care femeia insarcinata simte disconfort sau durere chiar si in absenta unei patologii. De multe ori, insa, pot aparea in timpul sarcinii durere sau disconfort abdominal ce pot semnala probleme serioase (durerile severe sau persistente nu trebuie sa fie ignorate niciodata).
Daca simti dureri abdominale in timpul sarcinii, este bine sa le acorzi atentie si sa te adresezi medicului. Ca in cazul tuturor problemelor de sanatate, nu este recomandat sa incerci sa iti pui singura un diagnostic si, cu atat mai putin, sa te tratezi singura sau dupa sfatul unor persoane neavizate. Daca ai dureri sau crampe la nivelul abdomenului, sangerari, febra, frisoane, scurgeri vaginale, stare de lesin, disconfort la urinare sau greata si voma sau daca durerea nu cedeaza dupa cateva minute de odihna, contacteaza-ti de urgenta medicul. In cele ce urmeaza, iti vom da cateva detalii cu privire la afectiunile (probleme serioase sau tulburari normale) pe care le pot semnala durerile abdominale in timpul sarcinii.
PROBLEME GRAVE CARE POT CAUZA DURERI ABDOMINALE IN TIMPUL SARCINII
Sarcina ectopica (extrauterina)
Sarcina extrauterina apare atunci cand oul fertilizat se implanteaza in afara uterului (de obicei in una dintre trompele uterine). Fenomenul produce simptome la aproximativ 6-7 saptamani dupa fertilizare, insa acestea pot aparea si mai devreme, la 4 saptamani, inainte chiar ca tu sa iti dai seama ca esti insarcinata. Netratata, o astfel de problema poate produce ruptura trompei uterine, punand viata in pericol. Adreseaza-te de urgenta medicului, daca ai simptome precum: durere sau sensibilitate abdominala sau pelviana, scurgeri sau sangerari vaginale (de culoare rosie sau maronie, abundente sau reduse in continut), durere care se intensifica in timpul activitatii fizice sau cand te incordezi, durere la nivelul umerilor.
Pierderea sarcinii (avort)
Avortul reprezinta pierderea sarcinii in timpul primelor 20 de saptamani. Primul simptom este reprezentat in general de scurgerile sau sangerarile vaginale urmate de dureri abdominale (dupa cateva ore sau zile). Sangerarile nu sunt in mod special abundente, iar durerea poate fi sub forma de crampe sau persistenta, taioasa sau difuza si se poate simti mai degraba ca o durere de spate sau presiune pelviana. Daca ai astfel de simptome si durerea si sangerarea sunt severe, trebuie sa mergi de urgenta la medic.
Nasterea inainte de termen (prematura)
Nasterea prematura se manifesta atunci cand contractiile se declanseaza inainte de 37 de saptamani de sarcina. Mergi imediat la medic, daca ai simptome precum: intensificare a scurgerii vaginale sau schimbare de consistenta si culoare a acesteia, sangerare vaginala, dureri abdominale (asemanatoare cu cele menstruale) sau mai mult de 4 contractii in decurs de o ora (chiar daca nu sunt insotite de durere), crestere a presiunii in zona pelviana, dureri usoare de spate (mai ales in cazul in care inainte nu ai suferit de dureri de spate).
Placenta abruptio
Este o situatie delicata, in care placenta se separa de uter, partial sau complet, inainte ca fatul sa se nasca. Simptomele sunt variate. In unele cazuri, pot aparea sangerari bruste si abundente, insa uneori nu se produce nicio sangerare la inceput sau se produc doar scurgeri >>> clare. Alte semne sunt sensibilitatea uterina, durerile de spate sau contractiile frecvente. In unele cazuri, uterul se poate contracta si ramane tare (ca o crampa care nu trece). Poti sa observi si o scadere a activitatii (miscarilor) copilului. Si in acest caz, asistenta medicala de urgenta este o necesitate.
Preeclampsia
Este o tulburare complexa care poate aparea in timpul sarcinii, producand schimbari la nivelul vaselor de sange si iti poate afecta organele (ficat, rinichi, creier, placenta) si necesita, de asemenea, asistenta medicala. Este caracterizata printr-o valoare crescuta a presiunii arteriale, insotita de un nivel proteic urinar crescut si este diagnosticata dupa 20 de saptamani de sarcina. Simptomele pot aparea gradual sau brusc si se manifesta sub forma de edeme la nivelul mainilor si fetei, care nu dispar in cursul zilei, crestere rapida in greutate (mai mult de 1 kg pe saptamana sau mai mult de 3 kg pe luna). Suplimentar, in cazuri severe de preeclampsie, pot aparea simptome ca dureri abdominale, cefalee intensa, modificarea reflexelor, ameteli, greata si voma.
Infectii ale tractului urinar
Femeia insarcinata este mai predispusa sa sufere de infectii ale tractului urinar, inclusiv la nivelul rinichilor. Printre simptome apar durerea, disconfortul, arsuri in timpul urinarii, disconfort pelvian sau abdominal (de cele mai multe ori aproape de zona pubiana), senzatie frecventa de urinare si chiar sange in urina. Infectiile netratate se pot agrava si pot duce la nastere prematura, daca nu sunt diagnosticate si tratate de catre medic.
DURERI ABDOMINALE „INOFENSIVE“ IN TIMPUL SARCINII
Disconfortul abdominal nu este intotdeauna un semn al unei probleme serioase in timpul sarcinii. De exemplu, poti sa observi o mica crampa in timpul sau imediat dupa orgasm. Atata timp cat aceasta nu persista si nu este foarte puternica nu trebuie sa te ingrijoreze, insa tine cont ca, orice ai simti, daca nu esti sigura in privinta cauzelor sau disconfortul este sever sau persistent trebuie sa mergi la medic.
Meteorism (balonare)
Femeia insarcinata poate suferi de disconfort abdominal (dureri si balonare) din pricina schimbarilor hormonale, care influenteaza digestia, incetinind-o, si a presiunii uterului in crestere asupra stomacului si intestinelor.
Constipatie
Constipatia este o alta cauza obisnuita a disconfortului abdominal in timpul sarcinii, fiind provocata de schimbarile hormonale ce incetinesc miscarile alimentelor prin tractul digestiv si de presiunea pe care uterul o exercita asupa rectului. Dureri la nivelul ligamentului rotund
Ligamentul rotund este o structura de sustinere a uterului. Acesta se intinde in timpul sarcinii si poate determina dureri abdominale, in zona pelviana sau inghinala. Poti simti o durere scurta daca iti schimbi brusc pozitia sau dupa activitate fizica. Pot aparea dureri de tip intindere sau junghi la nivel pelvian ori inghinal sau crampe intense in laterala abdomenului. Daca durerea persista, chiar si dupa o perioada de odihna, este neaparat necesar sa te adresezi cat mai repede unui medic.
ATENTIE!
Afectiunile aparatului digestiv sunt printre cele mai comune cauze ale durerilor abdominale (chiar daca nu esti insarcinata). In timpul sarcinii, presiunea uterului in crestere poate cauza obstructie intestinala.