Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”

Am stiut dintotdeauna ca dragostea unei mame este neconditionata. Am simtit mereu ca puterea unei mame ramane inca, nedescoperita. Cel putin, nu pana la capat. Iar de cand sunt mama si am binecuvantarea sa-mi privesc copilul, stiu ca a meritat efortul, stiu ca am facut alegerea potrivita. Si ma bucur enorm, atunci cand am norocul sa cunosc mame care, pur si simplu, ma inteleg despre ce scriu sau vorbesc, atunci cand este vorba despre acel sentiment de “ma simt invincibila” in urma unei nasteri naturale, firesti, cu demnitate.

Despre cum sa te pregatesti de nastere, despre importanta autocunoasterii si constientizarii, am discutat cu Ditta Depner, educator prenatal, doula, dar si fondatoarea conceptului Renasterea, o modalitate de pregatire holistica pentru o nastere constienta si asumata.

De unde a pornit aceasta idee/concept?

Ditta Depner, sursa foto: dittadepner.ro

Atat de multe femei sufera cand dau nastere, atat de multi copii sunt traumatizati dupa ce se nasc, incat nu mai pot sta sa ma uit…

Dintr-o adepta incrancenata a cezarienei acum 10 ani in urma, m-a convertit viata cu experientele ei, in ceea ce sunt astazi: o sustinatoare a nasterii natural, frumoase si usoare. Cum s-a intamplat? Am pierdut 3 sarcini pana la 12 saptamani, ca sa inteleg mai bine ce vrea corpul meu si ce isi doreste un suflet cand se naste in aceasta lume. Au fost experiente dureroase, pline de sentimente de culpabilitate, de neincredere, de indoiala profunda in ceea ce sunt si in ceea ce fac.

Acum ii multumesc Universului si lui Dumnezeu pentru aceste intamplari, care mi-au fost lectii de viata si care m-au facut ceea ce sunt astazi. Iar aceasta intelegere m-a indrumat catre lecturi, oameni si noi orizonturi care mi-au schimbat radical perspectiva ingusta, despre un subiect pe care l-am negat ani intregi: feminitatea mea. De aceea, sustin in continuare ca cele 9 luni de zile de gestatie, sunt prilejul unic si irepetabil al femeii sa se regaseasca pe sine si sa se transforme enorm, cum n-a mai facut-o niciodata in viata. Totul are un sens in viata aceasta, iar cand accepti asta, viata devine cantec si bucurie.

Experientele mele in domeniul nasterii naturale m-au transformat si mi-au aratat ca se poate si altfel: insa nu cu retete de “cum sa nasti“, ci cu foarte multa autocunoastere si constientizare a ceea ce suntem noi, femeile, cu adevarat.

Chiar atat de multe lacune exista in pregatirea psiho-emotionala a mamei pentru nastere?

Pregatirea pentru nastere este o intensa transformare launtrica, ce ne determina sa devenim mai bune cu noi, mai atente, mai iubitoare si mai prezente. Asta ofer celor care isi doresc sa inteleaga sarcina si nasterea, celor ce cauta raspunsuri la multiplele intrebari, care apar in momentul in care realizeaza ca poarta si sunt responsabile pentru o alta viata, si ca vor deveni mame.

Atunci cand ne validam, ne ascultam si ne simtim din nou, sarcina poate deveni din nou bucurie, iar nasterea poate fi frumoasa, lina, calma, o experienta minunata, asa cum a fost ea menita sa fie. Si pentru asta nu aveti nevoie de alti oameni, ci doar de voi, de siguranta, de incredere, de un mediu calm si sustinator si de cunoastere, care va face ca frica sa dispara.

Ce putem invata de la un educator prenatal?

Cursurile de pregatire pentru nastere sunt, de fapt, cursuri de dezvoltare personala, care intaresc cuplul, transforma relatiile si te reinvata sa iti asculti vocea sufletului. Pentru ca toate intrebarile isi gasesc raspunsul in voi si nu in afara voastra.

Un educator prenatal cu adevarat pregatit nu iti va oferi doar niste tehnici de respiratie sau de “dominare” a durerii, ci te va pregati pentru cea mai intensa confruntare a ta – ca femeie – cu subconstientul tau. In aceeasi masura in care il poate pregati si pe tatal copilului pentru cea mai frumoasa experienta din viata lui.

Se spune ca femeia isi retraieste propria nastere la nasterea copilului ei. Suna socant, insa facand acum referire la creierul nostru limbic, este o afirmatie adevarata si verificata de stiinta si psihologia pre- si peri-natala. Pentru ca subconstientul inmagazineaza acea prima experienta a noastra pe care am trait-o la nastere si o va aduce, in prim plan, exact intr-o situatie asemanatoare.

De aceea, un prim pas ar fi sa constientizati acest fapt si sa va apucati de voi, adica de un program de autocunoastere. Din pacate, nu putem sari peste aceste experiente, decat prin remodelarea si reprogramarea subconstientului nostru. Asta ar trebui sa va invete un educator prenatal, in primul rand. Iar in al doilea rand, educatorul prenatal te invata sa intelegi procesul fiziologic al nasterii, astfel incat frica de necunoscut sa-ti dispara instantaneu. Daca stie sa explice nasterea, aceasta va fi cea mai usoara parte a pregatirii pentru nastere. Partea subconstienta este partea care te va solicita pe tine sa te disciplinezi ca sa-ti inveti mintea sa fie aliatul tau si nu invers.

Nu toate femeile care primesc informatiile corecte despre nastere, au parte de nasteri frumoase si usoare, pentru ca partea nevazuta, cea in care subconstientul nu a fost pregatit suficient, isi va face aparitia fix in timpul nasterii. Dar nu te ingrijora, ca un educator pregatit iti va arata cum sa folosesti multiple “unelte” care te vor ajuta, sa capeti ceea ce iti doresti, ca mama: o experienta  a nasterii cu calm si blandete, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Nasterea nu inseamna durere, panica, trauma…nicidecum. Nasterea inseamna iubire, incredere, rabdare si respect pentru sfintenia actului in sine….toate acestea daca te pregatesti pentru ca ea sa fie astfel.

Si in loc de incheiere: Ce te motiveaza, Ditta?

Ditta Depner, sursa foto: arhiva personala

Cea mai mare satisfactie a mea este sa aud cate o veste ca, s-a mai nascut, inca un bebelus fericit, iar mama este foarte bucuroasa si se simte implinita. Si cel mai mult ma bucura sa o aud cum spune: „Acum ma simt cu adevarat femeie!”

Asta ma motiveaza si in visul meu de a crea acea maternitate altfel, „SANCTUARUL VIETII“, unde femeia si nasterea sunt respectate, unde copilul vine in aceasta lume cu respect si blandete, unde tatal participa alaturi de moasa, doula si medic, unde se poate naste in orice pozitie, pe uscat sau in apa, si unde totul este armonie si bucurie.

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here