Ești însărcinată și ai impresia că ți-e sete mai des ca înainte? Nu e doar o impresie! Specialiștii susțin că este normal să fie astfel și este un obicei/o nevoie care o să te însoțească de-a lungul celor nouă luni. Iată de ce ți-e sete în timpul sarcinii.
Femeile se confruntă cu o sete crescută în timpul sarcinii, deoarece corpul are nevoie pur și simplu de lichide suplimentare pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului, deci este important să rămâi hidratată.
„Este absolut normal să îți fie mai des sete în timpul sarcinii, chiar și în timpul primului trimestru de sarcină. (…) Când ești însărcinată, corpul tău are nevoie de mai multe lichide decât de obicei pentru a susține circulația sanguină a bebelușului, pentru a menține un nivel sănătos de lichid amniotic și pentru a ține pasul cu propriul tău volum de sânge care se mărește. Un alt motiv posibil pentru setea ta în sarcină? Este posibil să simți că îți este mai cald și că transpiri mai mult ca înainte – ambele efecte secundare comune ale creșterii unui bebeluș în burtică, de aceea vei avea nevoie de mai multe lichide”, spune Donald Grant, medic generalist din Bristol, Marea Britanie și conducătorul clinic la The Independent Pharmacy. Și deși multe dintre celelalte simptome de sarcină din primul trimestru se pot ameliora pe măsură ce trece timpul, setea din această perioadă este probabil să rămână și chiar să crească pe măsură ce săptămânile trec, scrie thebump.com.
Ce însă nu este normal? Setea care durează toată noaptea și ziua, și nu dispare nici după ce bei multă apă. Setea extremă în timpul sarcinii ar putea fi un semn al altor afecțiuni medicale.
Cele mai comune cauze ale setei excesive în sarcină?
- Diabet gestațional. În cazuri rare, setea extremă în timpul sarcinii ar putea fi un semn al diabetului gestațional, spune Kecia Gaither, MD, obstetrican și specialist în medicină fetală maternă, potrivit aceleeași surse. În cele mai multe cazuri, diabetul gestațional nu provoacă deloc simptome – de aceea fiecare femeie însărcinată trebuie testată în acest sens.
- Sindromul HELLP. Sindromul HELLP este o afecțiune rară, de obicei apare în ultimul trimestru de sarcină, și se caracterizează prin niveluri crescute ale enzimelor, precum și trombocitopenie, de aceea e nevoie de o monitorizare atentă până la naștere, deoarece există risc de naștere prematură, hemoragie etc. În afară de setea excesivă, alte simptome pot include oboseală, greață și vărsături și durere în partea dreaptă sus a abdomenului.
(Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, ești anxioasă, sună medicul pentru a fi îndrumată cum să procedezi mai departe sau dacă e nevoie de tratament.)
Ce faci cu setea?
-Continuă să bei apă, limonadă neîndulcită, ceai (atenție să fie permise în sarcină) și evită tentația de a reduce consumul de apă pentru a elimina ”excursiile” dese până la toaletă.
-Mănâncă mai puține alimente sărate, optează pentru fructe mai puțin dulci și legume care hidratează.
-Ai grijă să nu te deshidratezi! Deshidratarea (semne: urină mai întunecată, miros puternic al urinei, constipație, amețeală, contracțiii uterine, chiar și stări de leșin etc) poate aduce multe complicații sarcinii (crește riscuțul de infecții urinare, lichid amniotic scăzut, travaliu prematur etc).
[…] Source link […]