Cum te pregătești pentru nașterea naturală?

Foto: mommabe.com

Dacă îți dorești să ai o naștere firească, asumată, împlinitoare și în siguranță, atunci este important să te pregatești atât fizic, cât și psiho-emoțional pentru acest moment. Am stat de vorbă cu dr Bogdan Cioată, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în Ecografie, Medicină Materno-Fetală despre cum anume te poți pregăti pentru nașterea pe care ți-o dorești.

Te pregătești în primul rând informându-te, în primul rând, echipa medical sau despre spitalul unde vrei să naști (…), discută cu cine te poate ajuta la momentul nașterii- încurajăm prezența soțului la naștere, să te pregătești psihologic (este o pregătire neuro-programare, în care îți blochezi reflexul fiziologic de a fugi din fața durerii sau din fața tensiunii și să o transformi în altceva), învață să te miști (faceți pilates prenatal, gimnastică prenatală, luați-vă o minge gonflabilă acasă și faceți exerciții), să te hidratezi bine, să te alimentezi corect, să se păzească de infecții, să meargă la un curs prenatal etc. ” a spus dr Bogdan Cioată.

Află aici mai multe despre care sunt avantajele nașterii naturale atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, de ce femeilor din România le este frică să nască natural, când nașterea naturală nu este indicată, precum și multe alte sfaturi oferite de specialist.


Dr Bogdan Cioată

  • Carte de vizită

Este specialist de 8 ani și are peste 1000 de nașteri asistate. Are specializarea în Medicină Materno-Fetală făcută la Spitalul Necker Paris, ”loc în care am înțeles importanța și frumusețea nașterii naturale, a firescului și blândeții alături de o echipa de moașe dedicate. Am aflat despre skin-to-skin, despre importanța prezenței unui însoțitor la naștere, despre rooming-in-ul adevărat, despre alăptarea inițiată după naștere, despre pregătirea emoțională pentru naștere și despre recuperarea după naștere. Toate aceste informații erau noi și completau imaginea despre naștere cu care plecasem de aici, având ca mentor un promotor al nașterii naturale în accepțiunea în care era văzută aici, pe unchiul meu Dr Cioată Ionel.

Revenind am găsit o echipa disparată în toată țară pentru care aceste valori erau importante – Dr Ionel Aurel și educatorul prenatal Ditta Deppner – în Brașov, Dr Zaher în Constanta, multe moașe independente – oameni ce formaseră echipe în jurul lor, ce promovau normalitatea nașterii cu grijă la toate aspectele acesteia.

Schimbarea modului de abordare a nașterii într-un sistem închistat și dificil de adaptat nevoilor individualeale fiecărei paciente, excedand partea pur medicala, s-a dovedit dificila, suportul și cerințele mamelor începând ușor-ușor să încurajeze toți medicii locali sa se adapteze. Pot spune că abia acum reușim sa conturăm un adevărat concept de naștere cu blândețe la nivel local” spune dr. Bogdan Cioată, pe care îl puteți găsi aici.

Interviu realizat de Inga Stoian, Redactor-șef www.Superbebe.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here