O ecografie facuta de scanner cu ultrasunete este o modalitate sigura de a depista o sarcina gemelara sau multipla. Viitoarele mamici care au o sarcina gemelara sunt mult mai predispuse problemelor de sanatate si complicatiilor, de aceea mai multe controale si verificari sunt recomandate de specialisti in ingrijirea antenatala.
Daca te-ai confruntat mult mai devreme, decat ar trebui in mod normal, cu simptome, precum starile de greata si de voma, te poti intreba daca esti insarcinata cu gemeni. De asemenea, poti suspecta acest lucru in urma tratamentelor cu fertilizare in vitro (FIV), cunoscute ca fiind o cauza comuna a sarcinilor multiple. Singura modalitate de-a afla daca esti sau nu insarcinata cu gemeni sau tripleti este sa faci o ecografie, adica un control cu ultrasunete, potrivit Raising Children.
Cel mai bun interval de timp pentru acest control este intre zece si 12 saptamani de sarcina. Vei afla cate placente si saci cu lichid amniotic vei avea, daca vei avea gemeni identici sau fraternali. In urma acestor informatii, specialistii pot recomanda ceea ce este mai potrivit pentru tine. De altfel, poti opta si pentru testele hormonale pentru a verifica daca esti sau nu purtatoare de sarcina multipla.
Sarcina gemelara, ingrijirea antenatala si optiunile de nastere
Sarcina gemelara poate avea complicatii mai multe fata de o sarcina cu un singur bebelus. Totodata poti fi indrumata si catre un obstetrician, avand experienta in ingrijirea antenatala a sarcinilor gemelare.
Citeste si Controlarea durerilor de la nastere
Verificari si controale in timpul sarcinii
Daca porti in pantec gemeni cu placente separate, va fi nevoie sa faci un control cu ultrasunete in primele 12 sau 13 saptamani, in cea de-a 20-a saptamana si ulterior, o data la patru saptamani pana la nasterea micutilor.
Daca gemenii impart aceeasi placenta, poate fi putin mai complicat, de aceea vei avea nevoie de ecografii la fiecare doua saptamani din a 12-a saptamana inainte. Atunci cand esti insarcinata cu gemeni, vei avea nevoie de mai multe programari antenatale, avand rolul de a-ti oferi sprijinul de care ai nevoie in tot acest timp.
Potentialele complicatii de sanatate in timpul sarcinii
Femeile purtatoare de sarcina gemelara se pot confrunta cu diabet gestational, preeclampsie, travaliu prematur sau sangerari. Uneori, sangele placentar poate fi administrat in mod inegal fiecarui dintre gemeni, ducand la subnutrire, iar unul din bebelusi nu se poate dezvolta suficient.
Citeste si 10 simptome din sarcina pe care nu ar trebui sa le ignori
Atentie! Poti reduce riscurile sau chiar sa previi complicatiile din timpul sarcinii daca iti vei respecta programarile antenatale si daca ii vei spune obstetricianului oricare dintre simptomele fizice sau daca vei simti ca ceva este in neregula.
Nu toate problemele sunt de ordin fizic! Daca simti schimbari emotionale mai mult de doua saptamani, atunci poate fi vorba despre semnele depresiei sau o alta afectiune. Vorbeste deschis cu medicul tau si spune-i tot ce te incearca.
De asemenea, daca esti insarcinata cu gemeni, poti lua in greutate intre 16 si 25 de kilograme, in comparatie cu cele 10 sau 15 kilograme in cazul unei mame cu un singur bebelus. Vergeturile, venele varicoase, hemoroizii, balonarea sunt lucruri comune cand vine vorba despre perioada de sarcina. Pentru a afla mai multe raspunsuri la intrebarile tale legate de schimbarile corpului, poti sta de vorba deschis cu medicul tau.
Alimentatie sanatoasa cand vine vorba despre gemeni
O alimentatie echilibrata presupune o dieta cu multe vitamine si minerale. De altfel, dieteticienii sunt mult mai in masura, fiind certificati in domeniu, de a-ti oferi sfaturile cele mai bune referitor la consumul de alimente necesare in timpul sarcinii.
Aproape 60% dintre gemeni se nasc inainte de cele 37 de saptamani de sarcina, in timp ce bebelusii singuri sunt nascuti in jurul celor 40 de saptamani. Daca stii faptul ca vei naste mai devreme, te poti pregati pentru o nastere prematura.
Nastere naturala sau prin cezariana
Cel mai bine este sa stai de vorba cu obstetricianul tau pentru a vedea, impreuna, care este varianta cea mai potrivita pentru a naste si pentru a proteja atat sanatatea ta, cat si pe cea a copiilor tai.
Sfaturi pentru parinti
Pentru parintii de gemeni, poate fi o adevarata provocare. Asadar, iata pentru ce ar trebui sa fii pregatit ca parinte:
Comunicarea cu partenerul de cuplu este o parte esentiala a unei relatii echilibrate. Perioada de sarcina este un moment potrivit pentru a discuta si pentru a imparti gandurile si asteptarile cu privire la viitor.
Informeaza-te despre alaptare. Mai multe sfaturi potrivite le poti avea de la un consultant in lactatie. Totodata, intreaba personalul spitalului daca exista si cursuri pentru parinti pentru a-i pregati mai bine in ceea ce priveste ingrijirea bebelusilor.
Cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie de suport din partea celor apropiati, mai precizeaza Raising Children.
Citeste si Candidoza in sarcina
Autor: Andreea Borcila