In plina pandemie de COVID-19 tot mai multe femei insarcinate si proaspete mame cauta informatii despre sarcina, nastere si alaptare. Organizatia Mondiala a Sanatatii le ofera raspunsuri la principalele si cele mai cautate intrebari in aceasta perioada. Iata lista acestora.
Femeile insarcinate sunt expuse unui risc mai mare de a se imbolnavi de COVID-19?
Cercetarile care incearca sa stabileasca impactul pe care il are infectia cu COVID-19 asupra femeilor insarcintate sunt in plina desfasurare Pana in prezent, nu exista dovezi stiintifice cu privire la sensibilitatea crescuta a femeilor gravide la COVID-19. Cu toate acestea, din cauza schimbarilor care au loc in perioada de sarcina in corpul gravidelor si a sistemului imunitar slabit, stim ca femeile insarcinate pot fi grav afectate de anumite infectii respiratorii. De aceea, este important ca gravidele sa ia masuri de precautie pentru a se proteja impotriva virusului COVID-19 si sa raporteze simptome posibile (inclusiv febra, tuse sau dificultati de respiratie) la medicul lor de familie.
Sunt insarcinata. Cum sa ma protejez impotriva COVID-19?
Pentru a evita infectia, femeile insarcinate ar trebui sa ia aceleasi masuri de preventie, care sunt recomandate tuturor adultii. Esti insarcinata? Iata cum te poti proteja:
- Spala-te des pe maini cu apa si sapun sau solutii pe baza de alcool;
- Pastreaza distanta intre tine si ceilalti si mai ales, evita contactul apropiat cu persoane care au simptome de afectiuni respiratorii.
- Evita locurile publice aglomerate si pe cat posibil, izoleaza-te la domiciliu.
- Evita sa-ti atingi ochii, nasul si gura, mai ales daca nu ai mainile corect igienizate.
- Acopera gura si nasul atunci cand tusesti sau stranuti
Daca ai febra, tusesti sau ai dificultati de respiratie, adreseaza-te specialistului. Este important sa suni inainte sa anunti ca vii la unitatea medicala indicata de doctor, iar acolo sa porti masca si manusi.
Femeile insarcinate, precum si cele care abia au nascut – inclusiv cele infectate cu COVID-19- trebuie sa urmeze programul consultatiilor medicale indicate de specialist.
Ar trebui femeile insarcinate sa fie testate pentru COVID-19?
Protocoalele de testare si eligibilitate variaza in functie de locul/tara unde traiti.
Cu toate acestea, recomandarile OMS spun ca femeile gravide cu simptome de COVID-19 ar trebui sa fie incadrate in categoria de persoane prioritare pentru a fi testate. In cazul in care li se confirma infectia de COVID-19, acestea ar putea avea nevoie de ingrijire specializata.
Poate COVID-19 sa fie transmis de la mama la fat?
Inca nu exista suficiente date care sa ateste daca o femeie insarcinata care are COVID-19 poate transmite virusul fatului sau bebelusului ei in timpul sarcinii si nasterii. Pana in prezent, virusul nu a fost gasit in probele de lichid amniotic sau in laptele matern.
Ce servicii de ingrijire trebuie sa fie disponibile in timpul sarcinii si nasterii?
Toate femeile gravide, inclusiv cele confirmate sau suspectate cu COVID-19, au dreptul la ingrijire de inalta calitate inainte, in timpul si dupa nastere (aceste ingrijiri inseamna perioada antenatala, ingrijirea nou nascutului, perioada postnatala, precum si sanatatea mintala a mamei).
O experienta sigura si pozitiva la nastere inseamna:
- Sa fii tratata cu respect si demnitate,
- Sa fie prezent alaturi de tine un insotitor in timpul travaliului si nasterii,
- Sa existe o comunicare clara din partea personalului medical,
- Sa ti se ofere metode adecvate de ameliorare a durerii,
- Sa fii lasata sa te misti in timpul travaliului si sa-ti alegi pozitia de nastere.
Daca infectia cu COVID-19 este suspectata sau confirmata, personalul medical ar trebui sa ia toate masurile de precautie corespunzatoare pentru a reduce riscurile de infectie atat pentru ei, cat si pentru cei pe care-i au in ingrijire (igiena mainilor, imbracaminte de protectie, manusi, masca pentru nas si gura).
Femeile gravide suspectate sau confirmate cu COVID-19 trebuie sa nasca prin cezariana?
Nu. Sfatul OMS este ca cezariana sa se faca numai atunci cand este justificata din punct de vedere medical.
Modalitatea de nastere se va aplica individual si se va baza pe preferintele femeii insarcinate, precum si cu indicatiile medicului obstetrician-ginecolog.
Femeile cu COVID-19 pot sa alapteze?
Da. Femeile cu COVID-19 pot alapta daca isi doresc acest lucru. Acestea ar trebui:
- Sa poarte masca de protectie atunci cand alapteaza copilul,
- Sa se spele corect pe maini inainte si dupa atingerea copilului,
- Sa spele si sa dezinfecteze mereu obiectele si suprafetele pe care le-au atins.
Pot sa-mi ating si sa-mi tin in brate copilul nou-nascut daca am COVID-19?
Da. Mama cu COVID-19 isi poaet tine nou nascutul in brate, il poate alapta, daca doreste sa faca acest lucru. Mama poate imparti aceesi camera cu bebelusul, poate sa-l tina “piele-pe-piele”, atata timp cat respecta cu stricteze masurile de preventie a raspandirii infectiei:
- Sa poarte masca de protectie atunci cand alapteaza copilul,
- Sa se spele corect pe maini inainte si dupa atingerea copilului,
- Sa spele si sa dezinfecteze mereu obiectele si suprafetele pe care le-au atins.
Am COVID-19, ma simt rau si nu-mi pot alapta copilul tinandu-l la san. Ce pot sa fac?
Daca te simti rau si nu poti alapta copilul din cauza COVID-19 sau a anumitor complicatii, ar trebui sa beneficiezi de sprijinul necesar pentru a-i putea oferi copilului lapte matern, in conditii de siguranta (de exemplu, sa folosesti pompa si sa-i oferi lapte matern cu bibeloronul).
Sursa: who.int (site-ul OMS)
[…] Source link […]